Een kookeiland is ontzettend populair. Koken is niet langer iets wat je doet in een weggestopt kamertje. We willen liever gezamenlijk koken met vrienden en familie om ons heen, een wijntje erbij en het feest is compleet. En hoe kan dat beter dan met een kookeiland? Bij de aanschaf van een kookeiland zijn er verschillende dingen om rekening mee te houden. Hier vertellen we je graag wat meer over.
Een kookeiland: praktisch én mooi. Een kookeiland is bijzonder functioneel omdat je zo extra opbergruimte hebt. Ook is er genoeg plek om jouw maaltijden te bereiden want niets is vervelender dan een klein aanrecht. Daarnaast is het kookeiland een designitem dat erg goed past in een moderne keuken. Steeds vaker kiezen mensen voor een multifunctionele woonruimte waarin geleefd en gekookt wordt. Koken is steeds meer een sociale beleving geworden. Iets wat je samen doet en waar je de tijd voor neemt. Je kunt zelfs een paar krukken of stoelen erbij zetten zodat jouw gasten kunnen aanschuiven!
De gedachte is wel eens dat een kookeiland ontzettend duur is maar tegenwoordig heb je ook meer budget varianten. Of je nu kiest voor een meer basis variant of voor een high end model: je hebt genoeg keuze. Toch zijn er een paar dingen om rekening mee te houden.
De juiste afmetingen
Je hoeft niet langer een groot huis te hebben voor een kookeiland. Kookeilanden zijn verkrijgbaar in verschillende vormen en formaten dus kun je kiezen voor een kleinere variant die goed past in jouw woning. Vaak plaats je een kookeiland midden in je keuken dus houd er rekening mee dat er ook ruimte om heen moet zitten om te kunnen bewegen. Je wilt geen prachtig kookeiland om je vervolgens erlangs te moeten wringen. Aan de andere kant moet het kookeiland ook niet te ver weg staan van de rest van je keuken zodat je onnodig veel moet lopen tijdens het koken. Een keukenexpert kan je hierbij goed van advies voorzien.
Kies de vorm die bij je past
Een los kookeiland ligt voor de hand maar je zou ook een kook schiereiland of spoeleiland kunnen overwegen. Een kook schiereiland zie je vaker terugkomen in een kleinere ruimte en heeft als grote voordeel dat je niet allerlei nieuwe leidingen hoeft aan te leggen. Een spoeleiland ziet er precies zo uit als een los kookeiland alleen vindt je hier een spoelbak en geen fornuis. Dit is extra praktisch omdat je geen extra afvoer in het midden van de keuken hoeft te plaatsen die nodig is voor een afzuigkap: een onmisbaar onderdeel naast het fornuis. We schreven deze week nog een blog over een geïntegreerde afzuigkap.
Zorg voor de juiste verhoudingen
Als je een kleine keuken hebt kies je eerder voor een klein kookeiland. Je hebt namelijk al een kookeiland vanaf 1 bij 1 meter! Maar wat als je een keuken hebt van 40m2? Dan zou een klein kookeiland enorm misstaan. Over het algemeen geldt: hoe groter de keuken hoe groter het kookeiland. Toch moet het geheel niet te propperig worden, zoals we hierboven al beschreven. In een ruime keuken kan het kookeiland een echt designstuk worden dat mooi opgaat in de rest van het interieur. De keuken wordt hierdoor niet alleen een praktisch item maar ook een meubelstuk. Houd altijd de verhoudingen in de gaten. Een te klein kookeiland in een te grote ruimte staat niet mooi maar overdrijf het ook niet.
Een kookeiland zorgt voor een extra stukje design in huis. De keuken mag gezien worden en is een onderdeel van het interieur geworden. Er is genoeg te kiezen en een kookeiland is voor iedereen binnen handbereik – klein of groot huis.