Een matras kopen is iets dat je maar een aantal keer in je leven doet. Omdat je er gemiddeld toch 8 uur per etmaal op doorbrengt is het belangrijk een weloverwogen keuze te maken. Het is vaak een grote investering en dat brengt mensen er nog weleens toe te kiezen voor een goedkopere matras. Onterecht wordt gedacht dat deze matrassen van dezelfde kwaliteit zijn als matrassen van een A-merk. Na 3 tot 5 jaar komen ze er vaak al achter dat goedkoop toch duurkoop is omdat de matras niet meer goed ligt, terwijl een A-merk matras minimaal 10 jaar mee zou moeten gaan.
Bij de keuze van een matras spelen vele factoren een rol. Wat vraagt je lichaam, welke nieuwe materialen zijn er, welke nieuwe inzichten op het gebied van gezondheid en slaapgedrag en welk budget heb je? Bij het kopen van een matras is het belangrijk je goed te laten adviseren welke matras goed voor jóu zou zijn. Laat je hierbij niet al te veel beïnvloeden door wat andere mensen fijn vinden. Hierbij tips die je helpen de juiste keuze te maken.
- De eerste online oriëntatie
Op internet is veel informatie te vinden over alle verschillende soorten matrassen, in combinatie met het soort bedbodem en het type bed. De Matrassenwijzer laat bijvoorbeeld zien welke matrassen geschikt zouden kunnen zijn voor je.
- Op wat voor matras slaap je nu?
De ervaring met je huidige matras kun je gebruiken bij de zoektocht naar een nieuwe. Op welk type slaap je nu? Heb je het vaak warm of juist koud? Wat zouden de gewenste afmetingen zijn van een nieuwe matras? En heb je ’s ochtends bij het opstaan weleens last van lichamelijke klachten?
- Advies van vrienden en familie
Ondanks dat je je niet te veel moet laten leiden door wat andere mensen fijne matrassen vinden, kun je wel vragen bij welke winkels zij zijn geweest en wat zij van de service vonden.
- Het type matras
Op welk type matras jij de beste nachtrust zou krijgen is afhankelijk van veel zaken. Voor rug-, zij- en buikslapers zijn bepaalde typen matrassen meer of minder geschikt. Verder is de ventilatie belangrijk omdat mensen die het koud of juist warm hebben, een voorkeur hebben voor een bepaald type. Ook kunnen allergieën als huisstofmijtallergie een rol spelen in de keuze. Nog een andere factor is het slaapritme, de ene persoon beweegt tijdens zijn slaap veel meer dan een ander. De inzichten op slaapcomfort veranderen ook. Hoewel eerst eigenlijk standaard aan zwaardere mensen (dat wil zeggen boven de 80 of 100 kilo) werd geadviseerd een stuggere matras te nemen is dit niet altijd meer het geval. Zwaardere personen kunnen soms beter slapen op zachtere matrassen, al is wel de vraag wat dit met de duurzaamheid doet. Ook op het idee dat mensen met een slechte rug altijd een harde matras dient te hebben wordt teruggekomen, aangezien zachtere matrassen juist de rug betere ondersteuning kunnen geven.
- Kijk naar het totaalplaatje
Hoewel een matras de belangrijkste factor is bij het ligcomfort, spelen er ook andere zaken mee. Vaak wordt een boxspring als het fijnste bed gepresenteerd maar dit hoeft zeker niet altijd zo te zijn (bijvoorbeeld als het aankomt op ventilatie van de matras). Ook zijn er vele verschillen tussen lattenbodems met betrekking op de hoeveelheid latten en de verstelbaarheid. En hoewel je misschien erg gehecht bent aan je oude kussen, kan het ook verstandig zijn te zien of deze nog wel het meest geschikt is. En had je al bedacht dat zelfs het type hoeslaken van belang is?
- Overleg met je partner over de wensen en eisen
Het zal slechts sporadisch voorkomen dat partners beiden precies dezelfde matras nodig hebben. Pas de grootte van het bed en de matrassen altijd aan op de langste persoon. Wil je liever niet die vervelende gleuf tussen twee afzonderlijke matrassen, dan is een T-stuk een oplossing of een tweepersoonstijk waar twee verschillende matraskernen in gestopt kunnen worden.
- Voorbereidingen bij een bezoek aan een winkel
Het is handig een afspraak te maken in een winkel, zo weet je zeker dat medewerkers tijd voor je hebben en je goed advies kunnen geven. Neem de tijd voor het bezoek aangezien je op verschillende matrassen met verschillende kussens het best een tijdje kunt liggen (minimaal 20 minuten) om het comfort te ervaren. Doe tijdens het bezoek geen dikke kleding aan omdat deze het ligcomfort kunnen verstoren. Ook is het belangrijk goed uitgerust te zijn als je verschillende matrassen gaat uitproberen, omdat bij vermoeidheid iedere matras lekker lijkt te liggen.
- Zijn er mogelijkheden van proefliggen of -slapen?
Of een matras nu echt lekker slaapt is moeilijk te beoordelen tijdens een bezoek aan een winkel. De betere matrassenwinkels bieden een inruilgarantie, de mogelijkheid 14 dagen proef te slapen zodat je echt weet of je wel de juiste keuze hebt gemaakt. Verder biedt Auping de optie in bepaalde hotels matrassen uit te proberen een nacht, en krijg je de hotelovernachting soms bij aanschaf vergoed.
- De aflevering van de matras na aankoop
Zorg dat bij de aankoop van een nieuwe matras duidelijk is of de winkel of fabrikant de matras thuis aflevert en wat de kosten hiervoor zijn. Ook is handig vooraf vast te stellen of er geen problemen ontstaan door de afmetingen, aangezien matrassen soms door nauwe trapgaten naar boven gebracht dienen te worden.
- Ga op je eigen gevoel af!
Tot slot misschien nog wel de belangrijkste tip, en dat is dat je op je eigen gevoel af moet gaan. Als je je goed oriënteert en een aantal matrassen probeert, kom je er vanzelf snel genoeg achter welke matras de beste keuze voor je is.
Heb jij nog aanvullende tips voor het kopen van een matras? Laat je reactie achter via de comments!
Het is inderdaad belangrijk om op je eigen gevoel af te gaan. Probeer wat bedden uit en laat je voorlichten door een expert. Je kan ook aangeven wat je wensen zijn. Ik vond het bijvoorbeeld belangrijk dat ik extra steun had in mijn rug, omdat ik veel sta tijdens mijn werk.