De zonnige maanden zijn voorbij en de herfst is gearriveerd, daar kunnen we niet meer omheen. Het kan in de herfst natuurlijk flink plenzen! En hoewel dat niet erg is, wil je wateroverlast in je tuin uiteraard voorkomen. Merk je dat het water moeilijk wegloopt buiten? Lees dan onze tips over wateroverlast in de tuin!
Minder tegels in de tuin
Het is toch wel een typisch beeld van de Nederlandse tuin: veel tegels en steen. Hoewel het misschien makkelijk is in het onderhoud, zitten hier ook veel nadelen aan. Zo kan ook het regenwater veel minder goed wegstromen bij een hoosbui als je veel stenen in de tuin hebt liggen. Het water sijpelt hier maar langzaamaan doorheen – en dat zorgt ervoor dat er grote plassen ontstaan, die lang blijven liggen. Natuurlijk kun je wel wat tegels in je tuin hebben liggen, bij je terras bijvoorbeeld, maar probeer dit tot een minimum te brengen.
Voldoende gras in je tuin
Zorg liever voor veel gras in je tuin, in plaats van tegels! Hier kan het regenwater veel beter in verdwijnen, wat met name bij flinke plensbuien zo belangrijk is om wateroverlast te beperken in je tuin. Het water hoeft zo niet eerst verzameld te worden op de plek waar het naartoe stroomt, zoals het afvoerputje of de voegen tussen de tegels. Het kan gewoon meteen in de grond verdwijnen – en dat voorkomt bij veel regenbuien al de nodige wateroverlast.
Planten en bomen voor minder wateroverlast in je tuin
Waar planten en bomen van leven? Precies: water! Ze zuigen het grondwater op, waar regenwater uiteindelijk naartoe stroomt – en zo ben jij dus sneller van de wateroverlast in de tuin af. Zorg daarom niet alleen voor gras in je tuin, maar ook voor voldoende planten en bomen. Ga daarbij in ieder geval voor een verdeling waarbij iets meer dan de helft van de tuin bestaat uit groen, en een kleiner gedeelte uit steen. Denk aan een verdeling van 60% groen tegenover 40% bestrating. Daarmee zit je goed in de tuin. Maar eigenlijk geldt natuurlijk: hoe meer groen, hoe beter!
Lees ook! Stadstuin: 50 ideeën
Compost helpt bij wateroverlast voorkomen
Ook compost komt je goed van pas om wateroverlast in je tuin te verminderen. Hoe dat werkt? Als je compost en grond mengt in je tuin, kan de aarde het water beter laten doorlopen in de grondstructuur. Zo zakt het water sneller de grond in in je tuin.
Slimme bestrating in je tuin
We noemden het hierboven al kort: het is ook weer niet nodig om alle bestrating uit je tuin te halen. Maar er is meer om aan te denken bij oplossingen tegen wateroverlast! Met slimme bestrating doe je namelijk ook een goede zet. Zorg bijvoorbeeld niet voor tegels die dicht tegen elkaar aanliggen op het wandelpad, maar laat hier wat ruimte tussen. Daartussen kan het water namelijk beter weglopen – ook als je hier bijvoorbeeld grind neerlegt. Grind laat veel eenvoudiger water door dan tegels: je kunt hier ook helemaal voor kiezen in de tuin en die tegels zoveel mogelijk achterwege laten.
Hoogteverschil in je tuin
Meer wateroverlast oplossingen? Zorg voor hoogteverschil in je tuin. Zo blijft het water niet maar gewoon overal liggen, maar schuift het naar de laagste plek in je tuin toe. Op deze manier kun je richting geven aan regenwater in je tuin – zo komt het in ieder geval niet op de plek terecht waar jij er veel last van hebt. Zorg dat er voldoende groen te vinden is op dit laagste punt in je tuin. Het teveel aan water kan hier langzaam in de grond zakken.
Verder lezen? Onderhoudsvriendelijke tuin inrichten: zo pak je het aan