Zoals je wellicht al weet bestaat het pensioen in Nederland uit twee componenten. Allereerst is er de AOW, een uitkering die iedereen vanaf een bepaalde leeftijd van de overheid krijgt. Doorgaans dekt deze uitkering enkel de absolute minimumkosten van levensonderhoud. Wie op zijn oude dag nog wil genieten van zaken als etentjes en mooie reizen doet er verstandig aan om daarnaast extra geld opzij te leggen. Maar ook zoiets simpels als in je huis blijven wonen brengt de nodige extra kosten met zich mee wanneer je een dagje ouder wordt.
Aanvullend pensioen opbouwen
De AOW uitkering die alle oudere Nederlanders van de overheid ontvangen is vaak maar nauwelijks voldoende om de vaste lasten te dekken. Vandaar dat de meeste mensen er voor kiezen om daarnaast aanvullend zo hun pensioen opbouwen. Wie in loondienst werkt krijgt doorgaans via zijn of haar werkgever al zo’n aanvullend pensioen. Sta je niet op de loonlijst, dan moet je zelf je pensioen regelen. Dit kan feitelijk op drie verschillende manieren.
Zelf geld opzij zetten
Een optie die met name bij zelfstandige ondernemers in trek is, is het bij elkaar sparen van een pensioenpotje. Dit kan zijn in de vorm van een spaarsaldo op de bank. Maar veel vaker stoppen deze spaarders hun pensioengeld in stenen door onroerend goed aan te schaffen. Ook het bedrijf dient vaak als een vorm van pensioen opbouwen, en wordt door een ondernemer verkocht wanneer hij van zijn zuurverdiende pensioen wil gaan genieten.
Je aansluiten bij een pensioenfonds
Mensen die in loondienst zijn, zijn vaak via hun werkgever aangesloten bij een pensioenfonds. In ruil voor een maandelijkse premie garandeert zo’n fonds dat je, met ingang van je pensionering, iedere maand een bepaald bedrag krijgt. Natuurlijk kun je ook zelfstandig deelnemen aan een pensioenfonds en zo zelf een pensioen opbouwen.
Investeren
Een derde mogelijkheid voor pensioen opbouwen is door middel van beleggen. Door je geld slim te investeren op de aandelenmarkt, al dan niet met behulp van een professionele tussenpartij, kun je door de jaren heen flink winst maken. Daarnaast kan geïnvesteerd geld niet opgaan aan andere zaken, waardoor je ook daadwerkelijk geld opzij zet. Uiteraard is en blijft beleggen een vorm van risico nemen, en kun je naast winst ook verlies maken.
Waarom thuis blijven wonen op oudere leeftijd niet vanzelfsprekend is
Gelukkig verdienen de meeste mensen ruimschoots meer dan het bestaansminimum dat door de AOW wordt gedekt. Wanneer je inderdaad onder deze groep gaat en je na je pensionering enkel een AOW-uitkering krijgt, ontstaat er dan wel in een keer een verschil tussen het inkomen dat je als werkende kreeg, en dat je als gepensioneerde krijgt. Dit verschijnsel staat ook wel bekend als het ‘pensioengat’, en kan er voor zorgen dat de woning die je van je salaris nog prima kunt betalen, opeens te duur wordt. Het gevolg is dan dat je zult moeten verhuizen. Maar ook het seniorenvriendelijk maken van je woning met bijvoorbeeld een traplift en een instapbad loopt vaak flink in de papieren. Op eniger wijze extra pensioen opbouwen naast je AOW is vaak dus noodzakelijk om ook als pensionado in je huis te kunnen blijven wonen.