Vrijwel elke tuin heeft een tuinafscheiding. Handig als je lastige buren hebt, om wat privacy te hebben of gewoon omdat het mooi is. Het is al jarenlang een trend om te kiezen voor een natuurlijke tuinafscheiding. Deze worden steeds populairder, maar mensen hebben vaak maar weinig inspiratie. Alleen het kiezen voor buxushagen is erg bekend, maar daarnaast zijn er maar weinig andere mogelijkheden. Tenminste, dat zou je denken. Want deze voorbeelden laten zien dat je veel meer keus hebt dan je zou verwachten!
1. Bloeiende begroeiing
Wil je een lage tuinafscheiding, bijvoorbeeld rond de voortuin? Dan zijn bloeiende planten een goede keus. Kies voor wat grotere heggen of hoogbloeiers, die zorgen voor een duidelijke afscheiding. Zo voorkom je dat er mensen door je tuin gaan lopen en heb je meteen wat moois om naar te kijken.
2. Boomstammen als schutting
Een simpele houten schutting bestaat uit planken. Maar het is natuurlijk veel mooier als je kiest voor een schutting van boomstammetjes. Dit levert je een zware, robuuste schutting op met een prachtige natuurlijke uitstraling.
3. Dikke wilgentakken
Wil je een mooie landelijke uitstraling bereiken, dan kun je kiezen voor een simpele afscheiding van dikke wilgentakken. Deze tuinafscheiding is open gelaten en is vooral bedoeld als symbolische tuinafscheiding, bijvoorbeeld rond een zijtuin.
4. Druivenranken
Zoek je een subtiele en groene afscheiding met doorkijk? Dan is het een idee om te gaan voor druivenranken. Deze zijn gemakkelijk in de juiste vorm te buigen en de plant laat zich uitstekend snoeien. Ideaal voor een vrolijke en dunne tuinafscheiding.
5. Smalle wilgentenen
Een populaire keus voor een natuurlijke afscheiding bestaat uit een hek van smalle wilgentenen. De wilgentenen laten zich gemakkelijk vlechten tot een fijne afscheiding. Ideaal voor lage hekken, maar ook hogere schuttingen kunnen zo worden gemaakt.
Lees ook: 11 tuinafscheiding ideeën
6. Mediterrane afscheiding
Een bijzonder origineel idee is het gebruik van hoge cactussen. We hebben het idee vooral opgenomen omdat het zo verrassend en leuk is. Helaas zijn de cactussen in Nederland nauwelijks te krijgen, al leveren ze wel een prachtige afscheiding op voor de mediterrane tuin!
7. Houtblokken
Een mooie methode voor een laag muurtje is het kiezen voor gestapelde houtblokken. Een hogere schutting kun je hier alleen van maken als je de blokken aan elkaar verbindt. Het levert een dikke, sterke wand op, die beschutting geeft voor vogeltjes en egels.
8. Levende wilgentenen
Deze optie is veel minder bekend dan hekjes van wilgentenen: de levende wilgenschutting. De wilg laat zich gemakkelijk snoeien en zal daardoor lang geschikt blijven als heg. Hoewel het blad wel afvalt in de winter, blijft de afscheiding toch mooi vol.
9. Begroeide muur
Een muur is op zich geen natuurlijke afscheiding. Maar dat wordt hij wel als je hem laat begroeien met planten. Je kunt gaan voor een klimop, maar het is ook erg mooi om te gaan voor een grote klim-bloeier. Deze plant geeft bijvoorbeeld drie maanden lang prachtige bloemen.
10. Hekwerk met natuurlijke vulling
Het is de laatste jaren steeds meer in de mode om gaaswerk te monteren en dat te vullen met bijvoorbeeld steentjes. Maar het is ook erg mooi om te kiezen voor een vulling van houtsnippers of ander natuurlijk materiaal. De tuin krijgt er een prachtige, bijzondere uitstraling van.
11. Stenen muurtje
Steen is een natuurlijk product, waardoor ook stenen muurtjes vallen binnen natuurlijke tuinafscheidingen. Daar kun je best heel mooie muurtjes van maken, zoals dit bijzonder kunstzinnige muurtje van natuursteen.
Natuurlijke tuinafscheidingen zijn er in allerlei soorten en maten. Er zijn er zoveel dat ze niet allemaal te benoemen zijn. Deze 11 voorbeelden zijn allemaal zeer geschikt om te gebruiken in zowel de voor- als de achtertuin. Je bent dus niet perse gebonden aan een saaie buxushaag of coniferen om een natuurlijke tuinafscheiding te maken: met deze ideeën maak je gewoon zelf een mooie en originele afscheiding!