Wanneer je kiest voor een tegelvloer, is het vaak lastig beslissen welke tegels eigenlijk het beste passen in je woning. De keus is afhankelijk van het materiaal, de manier waarop je je huis wilt inrichten en uiteraard ook je persoonlijke smaak. Tegenwoordig is het budget voor zowel een natuurstenen vloer als een keramische vloer ongeveer vergelijkbaar, dus dat is niet direct een doorslaggevend punt. Waarop moet je letten bij de keuze voor een nieuwe vloer?
Natuurstenen vloeren
Basalt is een type natuursteen dat een gelijkmatig, glad uiterlijk heeft en bijzonder slijtvast is. Je ziet er geen krassen of vlekken in en de vloer ziet er strak uit.
Graniet lijkt op basalt en is ongeveer op dezelfde manier gevormd. In tegenstelling tot basalt heeft graniet echter een kristalstructuur, waardoor de tegels een wat korrelig uiterlijk hebben. Graniet is vooral bekend van aanrechtbladen, maar ook als vloertegel is graniet heel geschikt, want het is heel duurzaam en slijtvast. Granieten vloertegels behouden zelfs hun glans in druk belopen ruimtes zoals de hal.
Er zijn diverse varianten van kalksteen. Sommige varianten zijn wat zachter, andere zijn haast net zo hard als marmer. Kalksteen bevat vaak kleine oneffenheden waardoor de vloer een charmante, verouderde uitstraling krijgt. Travertin of travertijn is een bijzondere variant van kalksteen, met een enigszins poreus uiterlijk.
Kwartsiet is een natuursteen die van zichzelf een ruw uiterlijk heeft. Daardoor ontstaat een bijzonder mooi, oneffen patroon. Deze vloer is vooral populair in grotere ruimtes, maar ook in de badkamer wordt het veel gezien.
Marmer is een natuursteen die bij iedereen bekendstaat als product voor rijke mensen. Toch is – afhankelijk van het type marmer dat je kiest – de prijs niet zoveel hoger dan die van andere soorten natuursteen.
Leisteen is bijzonder populair in de moderne inrichting. Dit komt omdat leisteen onderhoudsvriendelijk is en ongevoelig is voor vlekken. Dat maakt deze natuursteen tot één van de meest veelzijdige natuurstenen, die in vrijwel elke ruimte in huis gebruikt kan worden.
Hardsteen is ‘familie’ van kalksteen, maar met een uitgesproken blauwgrijze kleur (koolstof). De tegels zijn bijzonder slijtvast, maar wel enigszins gevoelig voor zuren. Daarnaast is de vloer niet geheel krasbestendig, wat als voordeel heeft dat de vloer een karakteristiek doorleeft uiterlijk krijgt.
Keramische vloeren
Doordat keramische tegels op een andere manier worden gemaakt, zijn ze vaak gladder dan natuursteen. Dit kan resulteren in een mooi, gelijkmatig uiterlijk.
De gelijkvormigheid van de keramische tegels geeft de ruimte een strakke, moderne uitstraling die toch natuurlijk aandoet.
Wanneer je houdt van een houten vloer, maar niet het onderhoud wilt hebben, kun je kiezen voor een tegelvloer die lijkt op hout. Je hebt het uiterlijk van hout, maar alle voordelen van een tegelvloer.
De tegels kunnen ook worden voorzien van een lichtere look, waardoor de ruimte strak en modern aandoet. De vloer lijkt op laminaat, maar is veel sterker en minder gevoelig voor slijtage. Bovendien krijgt ongedierte op een tegelvloer geen kans.
Natuursteen versus keramische tegels
Zowel natuursteen als keramische tegels hebben hun eigen voor- en nadelen. Hier hebben we de belangrijkste op een rij gezet:
- Uiterlijk: natuursteen komt rechtstreeks uit de natuur. Het kan dus oneffenheden bevatten en geen twee tegels zijn hetzelfde. Dit geeft een vloer een originele, boeiende uitstraling. Keramische tegels worden in de fabriek geproduceerd en hebben zodoende hetzelfde uiterlijk. Vooral bij grotere vloeren zie je al snel dat sommige tegels precies hetzelfde zijn.
- Aanleg: beide vloeren kunnen worden gelegd op alle bestaande vloeren. Echter, keramische tegels zijn allemaal gelijk en kunnen dus vrij eenvoudig gelegd worden. Natuursteen tegels kunnen onderling in dikte verschillen, dus moeten ze door een professional worden gelegd om de vloer mooi gelijkmatig te krijgen.
- Gebruik: sommige typen natuursteen zijn minder geschikt voor gezinnen, omdat ze dan slijtage gaan vertonen. Dit geldt echter ook voor keramische tegels van minder goede kwaliteit.
- Beschadigingen: Wanneer een natuursteen tegel beschadigd raakt, is dat meestal nauwelijks zichtbaar. Dit in tegenstelling tot keramische tegels, waarbij de binnenkant van de tegel een ander uiterlijk heeft dan de buitenkant. Springt er een stukje tegel af, dan zie je een duidelijk kleurverschil.
- Onderhoud: In onderhoud doen keramische tegels en de meeste soorten natuursteen weinig voor elkaar onder. Beide soorten zijn over het algemeen erg onderhoudsvriendelijk. Wel kan het bij sommige soorten natuursteen nodig zijn ze af en toe te behandelen met een bepaald reinigingsmiddel. Dit is afhankelijk van het type vloer dat je hebt gekozen.
- Prijs: Het prijskaartje van vloeren is vooral afhankelijk van de kwaliteit die je kiest en het type vloer. Je kunt keramische vloeren hebben die vele malen duurder zijn dan natuurstenen vloeren, maar dat geldt ook andersom. In feite is daar dus weinig verschil in te merken.
- Zelf leggen: een beetje handige doe het zelver kan zelf keramische tegels leggen, zeker als de tegels niet heel erg groot zijn. Er zijn tegenwoordige handige tegel levelling systemen verkrijgbaar, waardoor je tegelvloer gegarandeerd vlak en strak komt te liggen. Bij natuursteen is dit een ander verhaal. Natuursteen tegels worden vaak met de hand geproduceerd. Geen ene tegel is hetzelfde en er zit een zekere tolerantie in de maatvoering. Natuursteen leggen vergt ervaring en vakmanschap en kun je beter over laten aan een vakman.
Conclusie
In de vergelijking tussen natuursteen en keramische vloeren kunnen we eigenlijk geen duidelijke winnaar aanduiden. Beide vloersoorten hebben hun eigen voor- en nadelen en het hangt vooral af van je persoonlijke smaak welke vloer je het liefste kiest. Wel kunnen we twee goede tips meegeven bij het kiezen van een vloer. Allereerst: Lees het gratis lifestylemagazine van Nibo Stone over dit onderwerp, daarin vind je allerlei goede ideeën en tips. De tweede tip: ga ook eens kijken bij een van de twee showrooms van Nibo Stone. Zorg er altijd voor dat je je vloer niet kiest op basis van één tegel, maar dat je een volledig (show)vloer ervan hebt gezien, zodat je zeker weet dat de vloer er inderdaad zo uit komt te zien als jij in je hoofd hebt. Laat je altijd goed adviseren, dan staat er niets tussen jou en de perfecte vloer.
Ik vind marmer echt onwijs chique. Oogt klassiek en classy. We twijfelen voor onze nieuwe keuken tussen marmer en travertijn op de vloer. Voor ons is het criterium of het er strak uitziet doorslaggevend.