Gefeliciteerd, je hebt een nieuwe woning gekocht! Nu ga je het huis inrichten op een wijze die de behoeften én het karakter van de bewoners zal uitstralen. Vergeet naast de standaard inrichting ook niet om een smart home systeem te plaatsen. Je kunt nu met een schone lei starten, en de woning direct slimmer maken. Beginnen met huisautomatisering is niet zo ingewikkeld en vereist ook geen hakken of breken wanneer je gebruik maakt van draadloze oplossingen. Hoe dat werkt kun je op deze pagina lezen. We geven daarbij voorbeelden die naast comfort ook de veiligheid in huis zullen verhogen.
Draadloos
Er zijn twee manieren om een smart home systeem in huis te installeren; met of zonder draden. Wanneer de woning reeds is voorzien van kabelgoten en aansluitingen kun je bedraad werken. In veel gevallen zullen draadloze apparaten het meest flexibel zijn. Naast een betrouwbare wifi router zul je ook een bridge nodig hebben zoals de Google Nest Hub of de Somfy TaHoma. Dit apparaat zorgt dat de apparaten draadloos met elkaar verbonden kunnen worden waarmee je echt een slimme woning kunt inrichten. ‘Draadloos’ is vaak niet geheel draadloos omdat veel apparaten wel op het lichtnet aangesloten moeten worden met uitzondering van een smartphone of tablet als centrale besturing.
Comfort
- Thermostaat: In de toekomst zal de thermostaatknop volledig zijn vergeten, en dat kan sneller gaan dan je denkt. Een slimme thermostaat regelt de optimale temperatuur zelfstandig, met minder energie én afgestemd op de behoefte van de bewoners. Met verwarming per ruimte zal de warmte je niet alleen volgen, maar zelfs anticiperen op je bezoek. Zo wordt de badkamer verwarmd voordat je opstaat, vervolgens de keuken, de woonkamer en zodra je van huis gaat zal de temperatuur omlaag gaan.
- Geluid: Smart speakers zijn niet alleen gemaakt om je favoriete muziek te streamen, ze hebben ook een ingebouwde microfoon om spraakopdrachten te verwerken. Zo verstaat de Google Assistent meerdere talen tegelijkertijd, je hoeft niet eens luid te spreken om een commando te geven.
- Verlichting: Met dimmers, lampen die warm en koud licht geven én spraakbesturing zal het licht altijd perfect afgestemd zijn op de behoefte. Lezen, dineren, een kaartje leggen of knuffelen op de bank, je zult geen lichtknop meer aanraken binnen een smart home.
- Zonwering: Met elektrische rolluiken die gekoppeld zijn aan een lichtsensor kun je de rolluiken automatisch laten openen en sluiten, ook bij een onweersbui op klaarlichte dag. Dat is ook reuze handig wanneer je van huis bent en de woning bewoond wilt laten lijken. Dan komen we direct op het volgende onderwerp…
Veiligheid
- Alarmsysteem: Er zijn losse alarmsystemen, je kunt ook draadloze systemen aanschaffen die met het smart home netwerk kunnen communiceren. Zo kun je een alarm met of zonder draadloze IP camera koppelen aan de verlichting. Die laat je bijvoorbeeld rood kleuren wanneer het alarm afgaat. Met sensoren kun je de gehele woning optimaal beveiligen.
- Rookmelder: Naast detectie van beweging of geluid mag je ook rook niet vergeten. Een rookmelder mag in geen enkele woning ontbreken. Laat de oude melders niet zomaar hangen, na een aantal jaren werken ze niet meer. Dit komt niet door de batterijen maar door de detectie in het apparaat. Een IP rookmelder kan gekoppeld worden aan het smart home systeem, zo hoor je niet alleen het signaal, maar zul je ook een melding ontvangen op je smartphone wanneer je van huis bent.
- Sloten: Deursloten met sleutels zijn nog niet helemaal verleden tijd, toch kiezen steeds meer mensen voor smart locks die je kunt ontgrendelen met een app, met een numerieke code of met een pas. Een bijkomend voordeel is dat een aantal slimme sloten kunnen registreren op welke tijden de deur wordt geopend en gesloten.
In praktijk zal comfort en veiligheid elkaar gaan overlappen. Zo is het niet alleen prettig wanneer de lampen ingeschakeld worden wanneer het buiten donker wordt, het maakt de woning ook veiliger om dat inbrekers denken dat het huis bewoond is. De meest slimme toepassingen bieden meerdere functies die per gezinslid minder of juist meer aantrekkelijk zijn om te gebruiken. Wanneer de apparaten en diensten gekoppeld worden zijn de mogelijkheden eindeloos!
Waar is het einde?
Er zijn nu al honderden slimme apparaten, duizenden diensten en ontelbare mogelijkheden. En dat aantal zal alleen nog maar toenemen. Sommige toepassingen zullen niet veel meer wijzigen, sommige juist wel en er zullen nieuwe functies bijkomen waar we nog niet eens aan gedacht hebben! Momenteel zijn het vooral nog aanvullende of vervangende apparaten en diensten, later zullen de écht innovatieve ideeën gaan ontstaan. Kies daarom voor een open systeem dat je niet afhankelijk maakt van één merk of productlijn. Informeer naar de mogelijkheden en vergeet ook niet de mogelijke beperkingen te controleren.
Artikel mede mogelijk gemaakt door: https://shop.somfy.be/