Het is het grote angstbeeld van de meeste mensen: op latere leeftijd je huis uit moeten omdat je niet meer zelfstandig kunt wonen. Het is niet zo gek dat veel woningen die nu gebouwd worden het label ‘senior-proof’ krijgen. En dat ook jongere ouderen alvast in een huis trekken dat gemakkelijk aangepast kan worden bij het ouder worden. Ben je al (bijna) oud en wil je langer thuis blijven wonen? Dan kun je niet zonder déze hulpmiddelen.
1. Veilig douchen en naar het toilet
Vaak zijn douchen en toiletgebruik het meest onveilig voor ouderen. Het is dus nodig om hier aanpassingen in te doen. Het toilet kan een stuk veiliger worden gemaakt met een speciale steunbeugel. Deze helpt bij het opstaan en het gaan zitten. Ook bij de douche is een steunbeugel belangrijk. Het installeren van een douchestoel is ook verstandig.
2. Veiligheid op de trap
In eerste instantie kan het voldoende zijn om te zorgen voor een stevige trapleuning. Maar bij het ouder worden, kan het nodig zijn om een traplift te installeren. Zeker als het huis niet gelijkvloers te bewonen is! Een traplift kun je zelf installeren, maar meestal wordt dit door ervaren monteurs gedaan omdat het best moeilijk is. Bekijk bij 123trapliften.nl alvast wat de mogelijkheden in jouw huis zijn.
3. Zit-sta stoelen
Vaak zijn opstaan en gaan zitten een probleem voor ouderen. De gewrichten zijn niet meer zo soepel en bovendien kun je sneller last krijgen van duizelingen. Er zijn dan ook speciale zit-sta stoelen. De stoelen zijn verstelbaar zodat ze iets naar voren kunnen kantelen als je wilt opstaan en naar achter als je wilt gaan zitten.
4. Veilig met sleutels
Voor ouderen is het veilig omgaan met sleutels vaak een probleem. Wat kan helpen is bijvoorbeeld een sleutelkluis. Ook is het mogelijk om de deur elektronisch te sluiten en dan met een code te openen. Uiteraard moet de code dan wel goed onthouden of bewaard worden. Kies ook enkele vertrouwenspersonen die toegang kunnen krijgen – de buren, de thuiszorg.
5. Wat als je valt?
Denk alvast na over wat er gebeurt als je valt. Je kunt bijvoorbeeld in de badkamer met draden een systeem aanleggen dat je ook vaak ziet op het gehandicaptentoilet. Verder kan het goed zijn om te oefenen met speciale apparaatjes die het registreren als je valt en dan automatisch een bericht naar een telefoon sturen.
6. Gasstel beveiligen
Ten laatste moet het gasstel beveiligd worden. Er zijn speciale beveiligingen verkrijgbaar waardoor de gaspit zichzelf automatisch sluit als het gas niet wordt aangestoken. Vooral dementerende ouderen draaien soms de knop open en vergeten vervolgens het vuur aan te steken. Het gevolg is gas in huis, dat natuurlijk levensgevaarlijk is.
7. Efficiënt inrichten
Probeer je woning zo efficiënt mogelijk in te richten. Op de vloeren mogen geen losse matten liggen waar je over zou kunnen struikelen. Drempels kunnen beter vervangen worden voor platte plinten. In een smalle hal zorg je voor zo weinig mogelijk spullen die in de weg kunnen staan. Zorg dat er niks ligt waar je over kunt struikelen of tegenaan kunt botsen. Zorg voor genoeg plekken om even tegen de muur te kunnen steunen, eventueel met beugels.
Met deze zes hulpmiddelen kun je een stuk langer thuis blijven wonen. Het is verstandig om hier al op tijd aan te beginnen – rond je 60e jaar bijvoorbeeld. Je hebt dan nog het vermogen om zelf veel van deze klussen te doen. Wanneer je beschikt over goed gereedschap, bijvoorbeeld van mtools.nl, kun je de meeste klussen gewoon zelf doen. Dit bespaart je veel geld en zorgt ervoor dat je later bij het ouder worden veel comfortabeler thuis kunt blijven wonen.