Of het nu zomer is of winter – een kachel of open haard is bijzonder populair en wordt gezien als een luxeproduct. Vooral de moderne pelletkachels winnen snel aan populariteit, zowel in bedrijven als in gewone huishoudens. Dit komt onder andere vanwege de subsidie die de overheid hiervoor beschikbaar stelt en vanwege de warme en gezellige sfeer die ontstaat als de kachel brandt. Dit zijn de vijf belangrijkste redenen om te kiezen voor een pelletkachel.
1. Het stookmechaniek
Je koopt houtpellets (kleine, geperste houten staafjes) in grote zaken van 15 a 20 kilo. Je hoeft gelukkig niet steeds de kachel bij te vullen. Er zit namelijk op elke kachel een groot reservoir waarin je een zak pellets kunt leegstorten. Het systeem zorgt er vervolgens zelf voor dat de pellets geleidelijk worden toegevoegd aan het vuur. Omdat het een groot reservoir is, hoef je het maar af en toe bij te vullen, waardoor je dus niet steeds eraan hoeft te denken hoeveel hout je ook alweer in je kachel moet stoppen.
2. Biologisch verantwoord
Houtpellets kunnen worden gemaakt van restafval uit bijvoorbeeld de houthandel. Daarnaast worden ze soms gemaakt door bomen om te hakken. Echter, vrijwel alle handelaars in houtpellets zorgen voor biologisch verantwoorde productie, waarbij de belasting voor het milieu wordt gecompenseerd door de aanplant van nieuwe bomen. Bovendien is uitgerekend dat bij de verbranding van houtpellets ongeveer evenveel CO2 vrijkomt als de boom gebruikt om te groeien. Daardoor is het proces in principe volledig CO2-neutraal, in tegenstelling tot verbranding van hele houtblokken of kolen.
3. (Giftige) gassen
In de meeste kachels ontstaan naast CO2 ook andere gassen. Dit komt onder andere door gebruik van kolen of verontreinigde houtblokken. Dit gebeurt echter niet bij houtpellets, omdat die worden geproduceerd door droge houtresten stevig samen te persen. Er treedt vrijwel geen vervuiling op, waardoor ze uitzonderlijk geschikt zijn voor verbranding. Naast het feit dat ze vrijwel geen giftige gassen produceren, leveren pellets maar heel weinig haardas en verbrandingsresten op. Ze verbranden zo efficiënt dat je de kachel nauwelijks hoeft te legen.
4. Gesloten systeem
Een pelletkachel bestaat uit een gesloten systeem. Dit zorgt ervoor dat de lucht invoer en uitlaat in het systeem zitten en dat je er zelf weinig invloed op hebt. Dit heeft als groot voordeel dat je er (1) minder werk van hebt, en (2) het systeem uitzonderlijk veilig is. Verder is de kachel elektronisch geregeld, waardoor de ontsteking van de pellets gebeurt door op een knopje te drukken. Geen gedoe met aanmaakblokjes, rook en vieze handen: gewoon een druk op de knop en de kachel doet de rest. De gezellige sfeer die je huis hebt verschilt in niets van de sfeer die je bereikt met een gewone houtkachel.
5. Subsidie
De Nederlandse overheid beloont mensen die hun huis energiezuiniger willen maken door middel van subsidies. Er wordt daarom ook subsidie gegeven voor bepaalde typen van de houtpelletkachel, omdat de verbranding beter is voor het milieu dan die van normale houtkachels, kolenkachels en zelfs van CV-ketels. Daarom kun je tot 500 euro subsidie krijgen bij aankoop van een pelletkachel, waardoor de prijs effectief zowat gehalveerd wordt. Als dat geen reden is om te kiezen voor dit schitterende stukje technologie, weten wij het ook niet meer…
Een pelletkachel is een mooi stukje techniek dat het mogelijk maakt een heerlijke, gezellige sfeer in huis te krijgen zonder het milieu extra te belasten. Het systeem is veilig en gemakkelijk te bedienen, waardoor het eigenlijk een gemakkelijkere kachel is dan de standaard houtkachel. Omdat je de houtpellets kunt bestellen in grote verpakkingen – tot wel 1000 kg in één keer! – ben je snel klaar, heb je je stookmateriaal gemakkelijk bij de hand en heb je in een handomdraai een gezellig vuurtje in de woonkamer.