Wanneer je een nieuwe keuken aanschaft zijn er ontzettend veel dingen om op te letten. Je bezoekt meerdere keukenzaken totdat je jouw droomkeuken gevonden hebt – waarbij je natuurlijk rekening houdt met jouw budget. Alleen als je eenmaal je nieuwe keuken hebt ga je hem dag in dag uit gebruiken en is het niet alleen een designstuk maar vooral een ontzettend functioneel item. Iets wat je bij de aanschaf nog wel eens over het hoofd ziet. Met welke praktische zaken houd je rekening als je een nieuwe keuken koopt?
Zo veel stijlen, zo veel materialen, en ook de sfeer in de winkel speelt mee. Bij de ene keukenzaak denk je “snel weg hier” en bij de andere keukenzaak haalt de vriendelijke verkoper je binnen met een goede kop koffie en natuurlijk een glimlach. Bij de aanschaf van de keuken speelt jouw intuïtie een net zo belangrijke rol als jouw verstand, misschien wel nog een belangrijkere. Want als je “jouw keuken” gevonden hebt weet je het gelijk. Dit voelt goed.
Een keuken kopen is best een intensief proces. Je zult de keukenzaak misschien wel meerdere keren bezoeken om beter te kunnen beslissen hoe je jouw keuken wilt vormgeven en als je eenmaal met de verkoper om tafel zit ben je vaak wel een paar uur bezig. En dan begint het pas. Want nadat iemand bij jouw thuis is geweest om alles op te meten volgt opnieuw een afspraak in de winkel.
Wat voor kleur keukenkastjes wil je? Wat voor materiaal aanrechtblad? En welke kleur? Voor welke kraan kies je? Voor welke gootsteen? En ga zo maar door. Je wikt en weeg en hakt meer knopen door in dat ene uur dan in een normale werkweek. Want je koopt niet elke dag een keuken en wilt er toch wel minstens 10 jaar mee doen, zo niet je hele leven. Met een tevreden gevoel rond je de aankoop af.
Alleen toch kun je thuis nog voor verassingen komen te staan. Kleine dingen waar je niet zo over nadenkt en die je pas opmerkt als je de keuken elke dag weer gebruikt. Je kunt hierbij denken aan de volgende zaken.
Aanrechtblad: houd rekening met hoe “besmettelijk” deze is
Even een doekje over het aanrecht en schoon is ‘ie. Tenminste? Het ene oppervlak is makkelijker schoon te maken dan het andere. En ook de kleur is van invloed. Op wit zie je alles, terwijl kleine vlekjes minder opvallen op bijvoorbeeld een zwart aanrechtblad. Je bent in de winkel vooral geneigd te gaan voor wat je mooi vindt maar denk ook hier eens over na.
Gootsteen: spettert de kraan niet te erg?
Hoe diep de gootsteen is, is van invloed op het spettergehalte. En dat geldt ook voor de hoogte van de keukenkraan. Een hoge kraan zal eerder spetteren dan een laag hangende kraan. Gelukkig heb je ook nog uittrekbare kranen waarmee borden afspoelen nog makkelijker is en je minder kans hebt op ongewenst gespetter. Zo is het aanrecht ook makkelijker schoon te houden.
Keukendeuren: links- of rechtsdraaiend?
Het zijn kleine details maar vraag je eens af hoe je het liefste de keukenkastjes openmaakt. En let vooral op bij de draaistand van de koelkast. Je wilt tenslotte niet helemaal om de keuken heen hoeven te lopen om deze te openen.
Afwasmachine: hoe lang duurt het?
Vaak ga je er bij de betere keukenzaak van uit dat de vaatwassers van goede kwaliteit zijn en dus ook wel snel klaar moeten zijn. Alleen tegenwoordig heb je ook energiezuinige vaatwassers die er twee uur over doen. Vraag hier dus op door in de winkel.
Genoeg zaken om rekening mee te houden! Hoe is de aanschaf van jouw eerste keuken verlopen?