Bij een ander ‘in de keuken kijken’, wat is er leuker?
Vakantietijd bied mogelijkheden om rond te kijken, inspiratie op te doen en ook nieuwe dingen te proeven. Wij hebben een bezoek gebracht aan Villa Augustus in Dordrecht. Dit is een oude drinkwater zuivering en is door de huidige gebruikers totaal van een nieuwe bestemming voorzien: hotel en restaurant met een ruime tuin. Die tuin is deels recreatief maar het grootste deel voorziet het restaurant van verse groente, kruiden, bloemen en vruchten. Het is praktisch van opzet maar ook mooi om te zien. Er is een kenner van leifruit die allerlei vormen heeft toegepast met peren, appels, moerbeien, perziken: tegen een muur maar ook als haag:
Het restaurant bevind zich in het gebouw waar de reinigingsbekkens stonden en dit is nog te herkennen. De geur van vers gebakken cake en taart kwam ons tegemoet. De gerechten worden bereid in een ruimte in en naast het restaurant, terwijl een medewerker in de tuin de ingrediënten ophaalt word dit daarna in gerechten verwerkt. Vooral eetbare bloemen geven een vrolijk gekleurde noot aan bijv. de salade, bijzonder smakelijk om te zien.
In elk geval zie je de combinatie van sier en gebruikswaarde van een tuin die ook gemakkelijk toepasbaar is in eigen tuin. Zo zag ik een ‘haag’ van appelboompjes en een van rozen. Een peer, in een bijzondere vorm geleid is zo een waar kunstobject in de tuin.
Mocht je eens in de buurt zijn, een bezoekje is de moeite waard.