Heb jij een kleine woning? Of wil je gewoon graag wat extra ruimte aan je huis? Vaak is dat wel mogelijk. Je kunt bijvoorbeeld een aanbouw achter of naast je huis maken. Misschien heb je zelfs nog ruimte op het platte dak van je garage om extra ruimte aan te bouwen. Maar voordat je begint met een dergelijk project, moet je natuurlijk wel even praktisch nadenken. Er zijn allerlei voor- en nadelen aan het plaatsen van een aanbouw. Denk eerst na over deze 5 zaken!
1. Wat gaat dit doen met de waarde van je woning?
Een verbouwing heeft doorgaans invloed op de waarde van je woning. Bij het realiseren van een aanbouw, stijgt de waarde meestal. Er zijn echter ook gevallen waarbij de waarde van de woning niet stijgt of zelfs daalt. Het gaat meestal om een van deze oorzaken:
- De aanbouw past niet bij de rest van het huis qua uitstraling of bouwstijl
- De aanbouw neemt teveel ruimte af van de tuin, waardoor de buitenruimte beperkt is
- De aanbouw is van slechte kwaliteit / slordig afgewerkt
In de meeste gevallen is hier echter geen sprake van en verhoogt de extra ruimte de woningwaarde.
2. Hoe ga je de aanbouw betalen?
Een aanbouw moet grondig worden aangepakt. Je hebt vaak een extra stuk fundering nodig, die ook gekoppeld moet worden aan de bestaande fundering. Verder heb je natuurlijk veel bouwmaterialen nodig. Een aanbouw is niet goedkoop! Ga je deze van je spaargeld betalen? Het is ook mogelijk om voordelig geld te lenen voor verbouwen. Hoort de verbouwing bij een verhuizing, dan kun je soms van de bank een bouwkrediet aanvragen. Je moet dan aantonen dat de verbouwing de waarde van de woning zal bevorderen.
3. Heb je een vergunning nodig?
Voor een aanbouw gelden allerlei bijzondere regels. Zo is het afhankelijk van de grootte van de aanbouw of je een vergunning nodig hebt. Daarnaast speelt ook de locatie een rol. Bouw je in het zicht van de straat, dan moet je meestal ook een vergunning aanvragen. Je kunt dit beter van tevoren goed checken. Doe je dat niet, dan kan er een flinke boete volgen. Of je moet zelfs je aanbouw weer afbreken!
4. Overleg met buren
Als je ooit het programma ‘De Rijdende Rechter’ hebt gezien, weet je al waar dit heengaat. Verbouwingen leiden niet zelden tot een burenruzie. Het is dan ook heel verstandig om je bouwplannen al in een vroeg stadium te overleggen bij een kopje koffie. Door de buren te betrekken bij de plannen is de kans een stuk groter dat alles in vrede en rust kan worden geregeld. En misschien hebben zij ook wel nuttige ideeën of tips.
5. Denk om duurzaamheid
Verrassend weinig mensen denken bij het realiseren van een aanbouw aan duurzaamheid. Met als gevolg dat er achteraf nog moet worden geïsoleerd bijvoorbeeld. Dit is over het algemeen een stuk duurder dan wanneer je het direct meeneemt. Denk dus van tevoren al goed na over welke adviezen voor duurzaamheid voor jou belangrijk zijn. Misschien wil je wel zonnedakpannen op het dak van je aanbouw, of ga je voor een zonneboiler. Trouwens: een duurzame aanbouw zal de woningprijs ook verder laten stijgen dan een niet-duurzame aanbouw!
Ruimte aanbouwen aan je huis is heel fijn. Je kunt een extra kamertje aanbouwen of zelfs een grote aanbouw realiseren. Maar het is wel verstandig om er van tevoren even over na te denken. Veel mensen vergeten belangrijke aspecten, waardoor ze achteraf met veel meer kosten zitten. Door in elk geval over deze 5 belangrijke zaken na te denken, kun je al heel wat moeite en tijd besparen!