Niet alles gaat altijd van een leien dakje als je gaat klussen in je woning. Het kan maar zo zijn dat je per ongeluk iets verkeerd doet, waardoor een klein klusje uiteindelijk een hoop geld kan gaan kosten. Je bent bijvoorbeeld bezig met de vloer en gooit per ongeluk een dure vaas van het bijzettafeltje. Of de televisie valt van de muur tijdens het boren. Schade is altijd vervelend. De vraag is dan al snel of je deze schade zelf moet betalen, of dat je terecht kan bij je verzekering. En welke verzekering heb je dan nodig? Dekt een aansprakelijkheidsverzekering deze kosten? Je zult je al snel afvragen welke regels er zijn voor verzekeringen en klussen in huis.
Welke verzekering keert uit?
Bij schade door klussen is het de vraag welke verzekering uitkeert. Je hebt daarbij de keuze uit de aansprakelijkheidsverzekering en de inboedelverzekering. Om schade door het klussen vergoed te krijgen, heb je een inboedelverzekering nodig.
De AVP-verzekering
Je kunt in principe geen schade claimen bij je aansprakelijkheidsverzekering. De reden daarvoor is dat je jezelf niet aansprakelijk kunt stellen. Om deze reden kun je nooit de schade vergoed krijgen door een AVP-verzekering. Je hebt hiervoor een andere verzekering nodig: de inboedelverzekering. Daarbij dien je het verschil te kennen tussen de inboedelverzekering en de opstalverzekering. Dit zijn namelijk twee aparte verzekeringen die ieder hun eigen voorwaarden hebben.
De enige manier om schade uitgekeerd te krijgen van een AVP-verzekering, is als de schade veroorzaakt is door iemand anders. Heb je dus een bedrijf ingeschakeld en maakt deze per ongeluk de televisie kapot? Dan kun je daarvoor het klusbedrijf wettelijk aansprakelijk stellen. In alle andere gevallen dekt de AVP-verzekering eigen schade niet.
Inboedelverzekering
De verzekering die je nodig hebt is de inboedelverzekering. Ook hier moet je goed opletten op de dekking. Heb je een uitgebreide inboedelverzekering? Dan is de eigen schade als gevolg van het klussen meestal niet gedekt. Alleen de all risk inboedelverzekering biedt bescherming tegen deze schade.
Een all risk inboedelverzekering biedt namelijk bescherming tegen ‘alle plotselinge onheilen’. Dat betekent dat vrijwel alle schade aan je inboedel verzekerd is, tenzij duidelijk in de polis staat aangegeven dat dit niet het geval is. De verzekeraar vergoedt nooit schade als gevolg van opzet of natuurrampen. Maar klussen valt daar niet onder. Bij een all risk inboedelverzekering kun je de schade als gevolg van klussen dus verhalen op je inboedelverzekering. Let wel: het gaat hier om losse onderdelen in het huis – de inboedel. Beschadig je per ongeluk de vloer tijdens werkzaamheden aan de leidingen? Dan heb je een opstalverzekering nodig.
Opstalverzekering
Bij de opstalverzekering heb je tenminste een all risk dekking nodig om de schade aan vaste onderdelen van de woning vergoed te krijgen. De opstalverzekering biedt dus dekking voor alles wat aan het huis vastzit. Denk aan vloeren, muren en inbouwkeukens. Je tapijtje die je los op de vloer hebt gelegd, valt daar niet onder. Dit valt weer onder de inboedelverzekering.
Moet ik verbouwingen melden aan de verzekeraar?
Ga je een klein klusje doen? Dan hoef je daar de verzekeraar meestal niet van op de hoogte te stellen. Maar als je een complete verbouwing gaat doen waarbij je muren sloopt en weer nieuwe muren plaatst, ben je de indeling van de woning aan het veranderen. Daardoor is de kans op gevolgschade een stuk groter. Om deze reden heeft de verzekeraar meestal in de polis opgenomen dat je bij verbouwingen dit eerst aan de verzekeraar moet melden. Doe je dat niet, dan wordt de schade meestal niet uitgekeerd.
Voordat je gaat klussen is het daarom altijd goed om te kijken hoe de dekking van je inboedelverzekering en opstalverzekering is. Bij lager dan all risk ben je namelijk onderverzekerd bij schade door klussen.