De ideale partner, het ideale huis. Dan is het ideale plaatje compleet toch? Helaas houdt dit niet voor iedereen de rest van zijn of haar leven stand tegenwoordig. Er kunnen diverse redenen zijn waarom een van jullie of jullie als stel gezamenlijk kunnen besluiten uit elkaar te gaan.
Maar wat betekent dit allemaal voor jullie afzonderlijke en gezamenlijke financiële situatie? En wat zijn de opties voor het huis dat jullie samen hebben gekocht? Hieronder bespreken we kort de mogelijkheden, maar meer informatie vind je bij Scheidingsprofs.nl.
Niet langer samenwonen
Misschien hebben jullie elkaar wel leren kennen via kennissen of tijdens een avondje stappen. Of zijn jullie gaan samenwonen nadat jullie elkaar hebben leren kennen via een datingsite. Helaas geeft geen enkele manier van elkaar leren kennen garantie op een gelukkig lang leven samen. Uit cijfers van het CBS blijkt dat intussen ongeveer 40 procent van de huwelijken eindigt in een echtscheiding. Daarnaast worden door de overheid in Nederland nog twee manieren van niet langer samenwonen onderscheiden, namelijk het niet langer ongetrouwd samenwonen en duurzaam gescheiden leven. Omdat in de praktijk scheidingen en het uit elkaar gaan van samenwonende ongetrouwde stellen het meest voorkomt zullen we daar verder op ingaan. In beide situaties gelden overigens ook dezelfde regels.
De opties: verkopen of uitkopen
Als jullie uit elkaar gaan zijn er twee opties voor het huis: jullie kunnen het huis verkopen, of een van jullie blijft in het huis wonen. Houd er rekening mee dat als je hypotheek op naam van jullie beiden staan, jullie ook samen verantwoordelijk zijn voor het betalen van de hypotheeklasten. Dit geldt ook als het huis op naam van een van beide staat, maar jullie in gemeenschap van goederen zijn getrouwd. Je kunt de lasten onderling verdelen aan de hand van de hoogte van jullie inkomens, waarbij ook meespeelt wie het huis bewoont.
Jullie woning verkopen bij een scheiding
Als jullie in gemeenschap van goederen getrouwd zijn, wordt de waarde van de woning precies door de helft gedeeld. Bij waarde kan het echter gaan om overwaarde of onderwaarde. Bij overwaarde deel je de winst met elkaar, bij onderwaarde wordt de schuld verdeeld. Bij onderwaarde van een huis dat gefinancierd is met een NHG-hypotheek, nemen zij in bepaalde situaties de restschuld op zich.
Zijn jullie op huwelijkse voorwaarden getrouwd, dan hebben jullie samen vastgesteld welk bezit gemeenschappelijk en persoonlijk is. Staat het huis op een naam, dan heeft die persoon ook het recht op de overwaarde. Hebben gezamenlijke investeringen echter geleid tot de overwaarde, dan moet deze toch verdeeld worden.
De overwaarde van het een woning dient binnen drie jaar besteed te worden aan de koop van een andere woning om hierover hypotheekrenteaftrek te kunnen krijgen.
Je ex-partner uitkopen
Zijn jullie in gemeenschap van goederen getrouwd of staat het huis op naam van jullie beiden en wil een van jullie graag in de woning blijven wonen? Heb jij of je ex-partner voldoende geld om de hypotheek alleen op te brengen, en de vertrekkende partner de helft van de eventuele overwaarde te betalen? Dan kun de ene persoon de andere uitkopen.
Is er sprake van onderwaarde dan dient de vertrekkende partner de helft van de onderwaarde uit te betalen aan de persoon die in de woning blijft wonen. De uiteindelijke waarde van de woning hangt overigens af van de hypotheek en een door een makelaar opgesteld taxatierapport. Om je partner uit te kopen of het deel van de huidige lening van je ex-partner te kunnen betalen is het afsluiten van een nieuwe lening mogelijk.
Geldzaken kunnen zorgen voor grote issues
Uit elkaar gaan is nooit leuk, helemaal niet als er allerlei financiële zaken afgehandeld moeten worden die nadelig voor je kunnen uitpakken. Probeer echter altijd netjes en respectvol te blijven naar elkaar, des te sneller is de zaak ook afgehandeld!