Lamellen geven je een ultieme controle over lichtregeling en privacy. Je kunt ze openen, sluiten en je kunt ze dichter of verder van elkaar brengen. Bovendien is dit niet enkel een flexibele maar ook een erg veelzijdige raamdecoratie. Hieronder zetten we de mogelijkheden even op een rij.
Alle voordelen
Naast de hierboven vermelde basistroeven biedt dit type raamdecoratie ook een aantal bijzondere oplossingen voor ‘moeilijkere’ situaties. Zo is hij bijvoorbeeld uiterst geschikt voor (zeer) grote of ‘atypische’ ramen, zoals ronde en schuine ramen of erkerramen. Je kunt hem zelfs (mee) inzetten als extra scheidingswand.
Bovendien is dit type raambehandeling uitzonderlijk eenvoudig te onderhouden. Sommige varianten, met name die uit antistatisch aluminium en kunststof, stoten vuil en stof zelf af.
Tot slot heeft zo’n lamel ook een zeer lange levensduur. Je koopt hier dus niet alleen flexibiliteit en veelzijdigheid, maar ook gebruiksgemak en duurzaamheid.
Bediening
De lamellen worden handmatig bediend, via een verzwaarde trekkoord. Deze koord kan links of rechts gemonteerd worden en werkt min of meer zoals bij een rolgordijn. De laatste jaren maken ook de elektrische varianten opmars. Zonder koorden bieden zij een extra voordeel qua veiligheid, zeker voor dieren en (kleine) kinderen.
Kleuren en stoffen
Ook qua stoffen en kleuren trekken deze behandelingen hun veelzijdigheid door. Zo kun je ze al snel integreren in je interieur. Naast textielsoorten zijn aluminium en kunststof (PVC) een optie. Je keuze hangt een beetje af van je smaak en doelen. Zoals gezegd kunnen aluminium en PVC bijvoorbeeld behandeld worden zodat ze vuil en stof actief afstoten. Stoffen exemplaren kunnen dan weer iets beter spelen met transparantie en textuur. Qua baleinen zijn hout en aluminium het meest gebruikt.
String-lamellen
De nieuwste rage is de string-lamel. Je zou het woord kunnen vertalen als ‘strook-lamel’. Het is een soort van moderne hor. De extra dunne strookjes houden immers insecten buiten, terwijl je tegelijk een zekere speelsheid en stijl aan je raambehandeling toevoegt. Zo wordt de hor eindelijk ook mogelijk voor ‘moeilijkere’ ramen (en deuren) zoals trapezia, bogen en togen.