Een cv-ketel gaat tenminste 10 jaar mee. Meestal wordt bij ketels van 12 jaar of ouder aangeraden deze te vervangen. Niet alleen omdat ze verouderd zijn, maar vooral vanwege hun inefficiëntie. Moderne ketels gaan veel efficiënter om met hun energie, waardoor de stookkosten flink kunnen teruglopen. Ben jij ook toe aan een nieuwe cv-ketel? Met dit stappenplan is het vervangen van jouw cv-ketel gemakkelijk.
1. Ben ik toe aan een nieuwe ketel?
Hoe weet je of je toe bent aan een nieuwe ketel? Niet iedereen krijgt regelmatig een controleur over de vloer die de cv-ketel controleert. Daarom is het verstandig zelf te controleren hoe oud de ketel eigenlijk is. Dit staat aangegeven aan de binnenkant van de kast van de cv, op een onderhoudsformulier. Bij sommige ketels is het bevestigd aan de zijkant van de kast. Je vind er sowieso de datum van aanschaf en meestal ook de data van het gepleegde onderhoud. Ook het typenummer staat aangegeven op de ketel, waardoor je ook via internet gemakkelijk meer informatie kan vinden. Vooral als je ketel 12 jaar of ouder is, is het verstandig na te denken over een vervanger.
2. Welke ketel heb ik nodig?
Ben je toe aan een vervangende ketel, dan ga je je afvragen welke cv-ketel je moet kopen. Je kunt kiezen voor drie types: een ‘gewone’ cv-ketel, een HR-ketel of een HRe-ketel. De eerste ketel wordt steeds minder vaak gebruikt, omdat deze optie een slechter rendement heeft en ongeveer even duur is als de HR-ketel. De HRe-ketel is de meest milieubewuste keuze, maar is een flinke investering: een goedkope variant kost al snel 11.000 euro. Een HR-ketel heeft ook een prima rendement en gaat erg efficiënt om met de energie, maar kost slechts een fractie van deze prijs. Zo heb je bijvoorbeeld de Remeha Avanta al voor slechts 1100 euro, terwijl Remeha wordt gezien als één van de grootste en beste leveranciers van cv-ketels.
3. Wil ik huren of kopen?
Een cv-ketel kun je huren of kopen. Huren heeft als nadeel dat je altijd vastzit aan een contract waar je niet onderuit komt. Het verhoogt je maandlasten en als je wilt verhuizen komt de nieuwe huiseigenaar eraan vast te zitten. Anderzijds hoef je het onderhoud van de ketel niet te betalen en komt er jaarlijks een controleur langs. Heb je problemen met de ketel, dan is dat niet voor jouw rekening. Overweeg dus van tevoren of jij je ketel liever huurt of koopt. Het kopen van een nieuwe cv-ketel hoeft niet meer duur te zijn: er zijn genoeg goedkope cv-ketels te vinden. Tegenwoordig kun je ook beide vormen combineren door te huren en een onderhoudscontract af te sluiten. De ketel is van jou, maar je betaalt maandelijks een klein bedrag voor het onderhoud en eventuele reparaties.
4. Waar wil ik de nieuwe ketel hebben?
Denk na over de plaats waar jij je nieuwe ketel wilt hangen. Wil je die op dezelfde plaats houden of wil je hem liever ergens anders hangen? In oude huizen kan de cv-ketel soms op een voor ons onlogische plaats zijn geïnstalleerd, zoals in de keuken of midden op de overloop. Nu je je ketel wilt vervangen, is dat het ideale moment om hem te verplaatsen als je dat wilt. Wil je je ketel later alsnog verplaatsen, dan kost dat flink wat geld omdat alles omgelegd moet worden. Bedenk het dus voordat je je nieuwe cv-ketel gaat kopen!
5. Hoe vind ik een goede installateur?
Een cv-installatie mag meestal niet zelf worden geïnstalleerd. Dit komt omdat er bij fouten gevaar kan ontstaan door lekkend gas of verkeerde afvoer van afvalgassen. Bij de meeste ketels vervalt de garantie wanneer je hem zelf wilt installeren en sommige bedrijven weigeren zelfs een ketel te leveren wanneer de installatie daar niet bij inbegrepen is. In Nederland zijn ook de regels streng: heb je een certificaat dat de ketel door een professional is aangelegd, dan verhoogt dat de verkoopbaarheid en de waarde van je woning.
6. Het vervangen van de thermostaat
Wanneer je je cv-ketel vervangt, hoef je niet perse je thermostaat te vervangen. Echter, vaak wordt er wel een nieuwe thermostaat gratis geleverd wanneer je een cv-ketel wilt kopen. Zogenoemde ‘slimme’ thermostaten kunnen de stookkosten nog verder terugdringen, dus wil je je nieuwe cv-ketel zo goedkoop en efficiënt mogelijk laten functioneren, dan is het vervangen van de thermostaat vaak een goed idee. Het vervangen is eenvoudig: je schroeft de oude thermostaat los, maakt het kabeltje los en verwijdert het ophang-paneeltje. Dan bevestig je het nieuwe ophang-paneeltje, bevestigd het kabeltje aan de achterzijde van de nieuwe thermostaat en schroeft het geheel weer vast.
Het vinden van een goede vervanger voor je oude cv-ketel hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Denk van tevoren goed na over wat je precies wilt en wat je verwacht van je ketel. Wil jij de komende jaren perfect up-to-date zijn? Kies dan nu een goede ketel, die weer minstens 15 jaar meekan!
Bedankt voor dit handige stappenplan. Onze cv ketel is nodig aan vervanging toe. Dit artikel gaat dat een stuk makkelijker maken.