Een opkomend fenomeen in het straatbeeld in Nederland is het zogenaamde ‘groene dak’, of kortweg groendak. Wat is dit precies voor dak, hoe werkt het, en wat voor voordelen brengt een groendak met zich mee?
Genieten van groen
Een woonwens van veel mensen is het kunnen genieten van groen om zich heen. Dat is helaas niet voor iedereen weggelegd, maar de mogelijkheden om iets van groen om je heen te creëren worden wel steeds diverser. Zo is het ‘groendak’, een laag van begroeiing bovenop het dak, een opkomend fenomeen. Een groendak is verkrijgbaar in verschillende varianten en geschikt voor vele vormen en soorten daken.
Wat is een groendak?
Een groendak, de naam zegt het al, is een natuurlijke dakbedekking die bovenop de bestaande dakbedekking kan groeien. Het gaat dan om een laag vegetatie in de vorm van grassen, vetplantjes en andere lage begroeiing. Deze groene laag kan als bescherming tegen weersomstandigheden dienen voor de dakbedekking eronder. De levensduur van een dak gaat hiermee met vele jaren omhoog. Daarnaast brengt vegetatie op je dak voordelen op het gebied van isolatie. Bij warm weer bijvoorbeeld vormt het groendak, vanwege de verdamping van eerder opgenomen vocht, voor een dikke isolatielaag en dus extra koelte binnenshuis.
Groendaken zijn er in twee hoofdvarianten: intensief en extensief.
Intensief: tuin op je dak
Een intensief groendak is in de volksmond beter bekend als een daktuin. Het is toegankelijk voor bewoners, en de begroeiing kan uiteenlopend zijn, van gras tot struiken en soms hele bomen. Qua gebruik en onderhoud is een intensief groendak te vergelijken met een gewone tuin. Hiervoor is het dan ook belangrijk dat het dak er qua constructie geschikt voor is, aangezien de belasting natuurlijk groot is. Het spreekt voor zich dat vooral platte daken geschikt zijn voor een intensief groendak.
Extensief: geen onderhoud nodig
Het extensieve groendak is de meest voorkomende variant. Hierbij gaat het om vegetatie in de vorm van mos, gras en/of vetplanten. Onderhoud aan dit groendak is niet nodig, alleen in tijden van droogte kan het helpen om een aantal keer te sproeien. Een extensief groendak heeft geen tuinfunctie en hoeft dus ook niet als zodanig toegankelijk te zijn. Het heeft vooral een beschermende en isolerende functie. Het voordeel van extensieve groendaken is dat ze op veel meer verschillende soorten daken zijn aan te brengen.
Goed voor jou én voor het milieu
Behalve dat een groendak de onderliggende dakbedekking beschermt, de woning helpt te isoleren én in het geval van een intensief groendak het plezier van een tuin brengt, profiteert ook de wereld om je heen van een groendak. Praktisch gezien slaat een groendak veel water op, waardoor tijdens hevige regen de riolering minder zwaar wordt belast. Op idealistisch vlak is er ook een pluspunt: begroeiing slaat CO2 op! Hoe meer groen je dus op je dak kwijt kunt, hoe meer je het klimaat hier mee helpt. Het is dan ook niet voor niets dat in een aantal gemeentes de aanleg van een groendak door een professioneel dakdekkersbedrijf kan rekenen op ondersteuning in de vorm van duurzaamheidssubsidies!