Zelf je vetplantje stekken is goed voor je portemonnee. En er is meer! Het is ook goed voor je gezondheid. En dan niet alleen omdat vetplanten een luchtzuiverende werking hebben. Maar ook omdat je iets ziet groeien wat je zelf heb gezaaid, en om dit proces mee te maken, van een pot met aarde en wat blaadjes naar een kleine vetplant, doet wonderen voor je humeur. Alleen hoe stek je je eigen vetplantje?
Vanuit een bestaande plant een nieuwe plant kweken. Zo heb je er niet één maar ineens twee. Of wie weet nog wel meer. Dit is stekken. Een klein wondertje toch?
Een nieuw vetplantje stekken is lang niet zo moeilijk als je zou verwachten. Wat heb je hiervoor nodig? Een blaadje van een volgroeide plant, in sommige gevallen heb je ook de stengel ervan erbij nodig. Dit hangt een beetje af van de plant. Van de Echeveria bijvoorbeeld heb je alleen een blaadje nodig.
Kies bij voorkeur voor een blaadje aan de onderkant van de plant. En let erop dat het blaadje er gezond uitziet, dan heb je een grotere kans van slagen.
Je haalt dus een blaadje van je volwassen vetplant af. Doe dit voorzichtig met je vingers, draai het blaadje tot het loslaat. Deze blaadjes leg je op een bedje met aarde. Tip: ga voor speciale cactuspotgrond. De kenners zweren bij cocopeat (kokosvezel).
Voor andere planten, zoals de pannekoekplant, gelden weer andere methodes. Deze plaats je in een schaaltje met water. Maar voor deze blog concentreren we ons op deze simpele methode waarbij je gebruik maakt van een blaadje op wat aarde.
Als je helemaal zorgvuldig te werk wilt gaan, plaats je de blaadjes voor twee tot drie dagen op een schaduwrijke plek. Dan kan het plekje waar het blaadje verwijderd is van de plant goed helen, en het blaadje goed drogen.
Echeveria stekken
Het blad van de echeveria hoef je niet volledig in de grond te stoppen. Zorg voor een platte schaal met een laag potgrond. Je legt de blaadjes hierop en zorgt dat de basis van het blad iets in de aarde is gedrukt.
Zet het schaaltje op een plek met veel schaduw. Dit is erg belangrijk want als de blaadje in aanraking komen met direct zonlicht kunnen ze verbranden. En nu is het een kwestie van geduld hebben! Wel goed water geven natuurlijk. Gebruik bij voorkeur elke dag een plantenspuit met water om de bodem met potgrond goed vochtig te maken.
Als je maar lang genoeg wacht, soms wel een maand lang, zie je dat er kleine worteltjes aan komen. En zo’n anderhalve maand later heb je kleine vetplantjes! Dit is het moment om ze over te potten in andere kleine potjes waar ze individueel verder kunnen groeien.
Het leuke aan stekken is dat iedereen zo kan tuinieren. Je hebt er niet eens een tuin voor nodig! Dus ook als je in de stad woont kun je je groene vingers goed benutten.
Uiteindelijk heb je als het goed is volgroeide vetplantjes! Meer weten over hoe je ze mooi kunt houden? Lees dan ook onze blog wat je moet weten over de verzorging van je vetplantjes.