Een tijdelijke verhuizing kan soms een goede optie zijn. Bijvoorbeeld als je huis al verkocht is, maar je nieuwe woning is nog niet beschikbaar. Of als je een enorme verbouwing gepland hebt waarbij alle delen van het huis tegelijk worden aangepakt. Het is dan fijner om tijdelijk, bijvoorbeeld enkele weken of maanden, ergens anders te wonen. Maar hoe pak je zoiets eigenlijk aan? Dit zijn 7 praktische tips voor een tijdelijke verhuizing.
1. Opruimen, opruimen, opruimen
Je huis moet waarschijnlijk helemaal of grotendeels leeg zijn als je weg bent. Zeker als je tussen twee verhuizingen in zit, moet het oude huis helemaal leeg worden gehaald. Dan is het belangrijk dat je vooraf heel goed opruimt. Wees streng voor jezelf: wat gaat mee, wat blijft achter en wat kan er weg? Een goede vuistregel: alles dat meer dan een jaar niet is gebruikt is waarschijnlijk overbodig, tenzij het emotionele waarde heeft.
2. Opslagruimte regelen
Je hebt bij een verhuizing heel veel spullen bij je. Maar als je maar kort ergens anders heen gaat, heb je waarschijnlijk niet de ruimte om daar alles op te slaan. Een opslagruimte is dan veel praktischer. Je kunt bijvoorbeeld een ruime opslagruimte huren. Door economisch te stapelen kun je dan veel huisraad op een klein oppervlak kwijt. Ga je verhuizen naar je definitieve stekje, dan haal je je spullen op en kun je de inrichting voltooien.
3. Regel goed vervoer
Er is weinig vervelender dan een hoop gedoe tijdens het vervoeren van je spullen. Je wilt geen twintig keer heen en weer moeten rijden om alles over te brengen. En het iets te gammele karretje gebruiken dat je kunt lenen van een goede kennis is misschien toch ook niet ideaal. Op Huren.nl vind je alles wat je nodig hebt om gemakkelijk en soepel de spullen te vervoeren, van een kleine bus tot een grote vrachtwagen.
4. Postadres aangeven
Je hebt natuurlijk een postadres nodig waar je je post ontvangt. Je hebt drie opties. Je kunt ervoor kiezen om je post op je oude adres te ontvangen. Dat is vooral handig als je ergens niet lang blijft en als je de post gemakkelijk kunt ophalen. Je kunt de post ook tijdelijk laten doorsturen door het postbedrijf naar het adres waar je nu woont. En als laatste kun je de post meteen laten doorsturen naar je nieuwe adres. Wonen daar mensen, dan moet je dat natuurlijk goed overleggen. Is het een nieuwbouwwoning, dan mag je meestal al wel een brievenbus op het kavel plaatsen.
5. Woonadres doorgeven aan de gemeente
De GBA (gemeentelijke basisadministratie) moet altijd een recent adres van je hebben. Je hebt ook hier weer meerdere opties. Je kunt je tijdelijke adres doorgeven als je woonadres. Dat is vooral handig als je tijdelijk een woning huurt. Maar als je in een vakantiehuis zit, mag je dat niet als woonadres opgeven. Je kunt er dan voor kiezen om het op te geven als tijdelijk briefadres. Daar heeft de overheid speciale regels voor.
6. Vaste betalingen pauzeren
Je hebt best veel vaste maandelijkse lasten. Denk aan je tv-abonnement, je energiekosten en je vaste telefoon. Hier maak je natuurlijk geen gebruik van zolang je niet thuis woont. Bekijk dus welke zaken je kunt opzeggen. Ga je verhuizen, dan zeg je de contracten op vanaf de datum dat je vertrekt. Ben je aan het verbouwen, dan kun je contracten ook vaak tijdelijk pauzeren. Hiervoor kun je contact opnemen met de leveranciers en met hen bespreken wat handig is.
7. Regel de verzekeringen
Bekijk welke verzekeringen je nu zou kunnen opzeggen. Bij een verhuizing kun je bijvoorbeeld je opstalverzekering stoppen, omdat je die niet meer hoeft te betalen als het huis niet meer van jou is. Er zijn ook verzekeringen die je moet aanpassen. Bijvoorbeeld als je inboedel ergens wordt opgeslagen, dan heb je vaak een speciale inboedelverzekering nodig.
Het regelen van een tijdelijke verhuizing heeft best veel voeten in de aarde. Je moet heel veel praktische zaken regelen. Je kunt ook veel geld besparen als je het nu alvast goed aanpakt. Door bijvoorbeeld je abonnementen op tijd op te zeggen, voorkom je dat je teveel blijft betalen. Maar zelfs als je alles goed hebt geregeld, is een tijdelijke verhuizing vaak best ingewikkeld.
Waar je allemaal niet aan moet denken als je tijdelijk ergens anders moet gaan wonen. Wij moesten ook nog voor onderkomen voor de kat zorgen, want die mocht niet mee op het tijdelijke adres. Wel hebben we overigens erg goede ervaringen met de opslagplaats, in ons geval van Citybox: goede service, schappelijke prijs, stelt dozen beschikbaar en alles staat kurkdroog. Je kunt ook 24/7 bij je spullen. Ideaal!