Het is de laatste jaren steeds populairder om bij het renoveren of verbouwen van de badkamer voor een complete douchecabine te gaan. Een douchecabine ziet er niet alleen stijlvol uit, hij is ook nog eens compleet met allerlei extra’s. Een complete douchecabine heeft namelijk een hand- en topdouche, mengkraan maar biedt daarnaast ook veel meer zoals bijvoorbeeld verlichting, radio, een ventilator en jets.
Er zijn tegenwoordig zelfs douchecabines met ingebouwde zitjes waar je op kunt zitten terwijl je geniet van een voetmassage. Ben je van plan om voor een complete douchecabine te gaan? Lees dan de onderstaande tips.
1. Wil je de douchecabine zelf gaan monteren in de badkamer? Dat kan en wordt ook veel gedaan. Let daarbij wel op dat de handleiding van de cabine leesbaar, duidelijk en compleet is. Zo krijg je geen complicaties en loop je nergens tegenaan. Vraag de verkoper dus om de handleiding en lees deze vast van tevoren door. Je wilt na de aanschaf ook niet voor nare verrassingen komen te staan.
2. Naast een fatsoenlijke handleiding is het ook wel fijn als de douchecabine ook echt compleet wordt geleverd. Dus mét alle onderdelen die je nodig hebt. De cabine moet na het monteren dichtgekit worden, anders gaat de boel lekken. Vraag van tevoren dus ook goed na of de siliconenkit bij de cabine zit, zodat je hem meteen na het plaatsen kunt dichtkitten.
3. De meeste sanitairwinkels verkopen vandaag de dag wel complete douchecabines, waardoor de keuze enorm divers is. Het is slim om een complete douchecabine te kopen van een bedrijf dat ook zijn eigen merk aanbiedt. Het is van deze verkopers bekend dat ze kwaliteit heel erg belangrijk vinden en dat zie je in hun producten. Daarnaast hebben ze vaak een goede nazorg en dat is ook heel erg belangrijk.
4. De meeste mensen douchen elke dag. Soms wel twee keer per dag. Een douchecabine moet dus altijd beschikbaar en – nog belangrijker! – waterdicht zijn. Wanneer er iets aan je douche kapot gaat wil je dat de fabrikant meteen nieuwe onderdelen op voorraad heeft zodat jij snel weer lekker onder de douche kunt. Trek dit dus na. Als je fabrikant een levertijd van een week heeft kom je wellicht in de problemen.
5. Je kunt bij een complete douchecabine kiezen voor een gewone mengkraan of voor een thermostatische mengkraan. Deze hebben ieder hun voor- en nadelen.
Zo heeft een gewone mengkraan weinig last van kalkvorming. Als je de badkraan normaal gebruikt kun je er dus jaren plezier van hebben. Het nadeel van deze kraan is wel dat hij de temperatuurschommelingen van het water niet opvangt wat betekent dat het douchewater tijdens het douchen soms wat kouder of warmer kan worden, zonder dat je iets doet. Je zult dan zelf even aan de knoppen moeten draaien. Bij deze kraan is het bedienen wel een stuk makkelijker, ook voor kinderen. Dit betekent wel dat ze de kraan makkelijk heel heet kunnen zetten, wat gevaarlijk kan zijn. Houd je kinderen bij een gewone mengkraan dus altijd goed in de gaten!
De thermostaatkraan heeft ook een aantal voor- en nadelen. Het grootste voordeel is wel dat je van te voren de gewenste temperatuur in kunt stellen en altijd op dezelfde temperatuur blijft staan. Zo bespaar je water, je bent immers van te voren niet bezig met het zoeken naar de juiste stand. Ook vangt deze kraan verschillen in temperatuur zelf op en blijft het water dus altijd op de goede temperatuur. Daarnaast zit er op de meeste thermostaatkranen een beveiligingsknop die je in moet drukken om boven de 38 graden te gaan. Dit maakt het een stuk veiliger voor kinderen. Thermostaatkranen zijn wel weer wat gevoeliger voor kalkvorming en gaan dus minder lang mee dan een mengkraan.
6. Vaak kun je pas zien of je douchecabine naar wens is als hij al helemaal staat. Maar er zijn wel dingen die je van te voren kunt weten. Zo zijn er goedkope douchecabines waarbij de wandkoppelingen van de handsproeiers en voetmassages van verchroomd kunststof zijn gemaakt. En dat gaat heel erg snel kapot. Vraag daarom van te voren naar alle materialen in de complete douchecabine. Bij Sanitaireiland kunnen ze je van goed advies voorzien.