De een heeft er meer last van dan de ander: in slaap komen met warme zomerdagen. Het kan een drama zijn om in slaap te vallen op hete dagen in de zomer. Gelukkig is er iets aan te doen: met onze tips ga je een stukje makkelijker naar dromenland!
Geen warm deken
Bij slapen in een warme slaapkamer is het slim om niet onder een deken te slapen. Een laken is echt voldoende als het buiten heel heet is! Zorg het liefst voor een katoenen laken: dat ademt het best. Kun je niet slapen onder alleen een laken? Kies dan voor een dun zomerdekbed – je winterdekbed kun je echt beter in de kast stoppen ’s zomers. En als je samen met je partner slaapt, kan het ook helpen om allebei een eigen laken of dekbed te hebben in plaatst van gedeeld. Zo blijven jullie allebei koeler.
Stop het beddengoed in de koelkast of de vriezer
Het klinkt misschien gek, maar kan zeker helpen bij verkoeling in de slaapkamer: leg het laken of dekbed voor je gaat slapen kort in de koelkast of de vriezer. Zo koelt de stof lekker af en dat is een stuk aangenamer om onder te kruipen. Natuurlijk warmt het na verloop van tijd weer op, maar het kan zeker helpen om makkelijker in slaap te vallen.
De ramen open of dicht bij verkoeling in de slaapkamer?
Hoe ga je nu om met de slaapkamer verkoelen en de ramen in de ruimte? Het is verstandig om ze overdag dicht te laten: buiten is het met een hittegolf vaak warmer dan binnen, en die warmte laat je liever buiten. Laat op de avond kun je de ramen juist weer openzetten, als het buiten afkoelt. Slaap dus met de ramen open. Het liefst zet je ook de deuren open en laat je verschillende ramen in huis tegen elkaar openstaan. Zo waait het goed door. Als je ’s ochtends opstaat, doe je de ramen weer dicht tot de late avond.
De slaapkamer verkoelen met gordijnen
En hoe ga je om met de gordijnen en tips tegen warmte in de slaapkamer? Die kun je ook maar beter dichtlaten overdag, zeker zolang de zon op de ramen staat. Zo blijft het een stuk koeler in de slaapkamer! Als je de ramen openzet, kun je ook de gordijnen opendoen. Zorg dan wel dat je de verlichting zoveel mogelijk uit laat staan – om muggen buiten te laten.
Ventilatie in de slaapkamer
Met een ventilator of airco zorg je natuurlijk ook voor verkoeling in de zomer. Onmisbaar op de heetste dagen in het jaar! Je kunt modellen met een timer kopen, zodat ‘ie niet de hele nacht aan hoeft te staan.
Een verfrissende douche
Ook slim bij tips tegen warmte: neem een koude douche voor je gaat slapen. Zo kan je lichaam afkoelen voor je je bed induikt. Pas wel op dat je niet té koud doucht, want dat vernauwt de bloedvaten en daardoor krijg je het juist weer warmer. Maar als je iets kouder doucht dan gebruikelijk, ga je voor een verfrissend resultaat.
Een koud voetbad
Geen zin om nog helemaal te douchen voor het slapengaan? Dan is er ook een makkelijkere oplossing: neem een koud voetbad voor je naar bed gaat. Via de voeten kun je namelijk goed je hele lichaam koelen. Het is ook een idee om het badje met koud water, ijs en een handdoek naast je bed te zetten: als je echt niet in slaap kunt komen, kun je je voeten er nog af en toe instoppen tot je slaperig wordt.
Een koude waterfles op je nachtkastje
Over water en ijs gesproken: zorg ook zeker voor een ijskoude fles water op je nachtkastje. Zo kun je een slokje drinken als je nog een tijdje wakker ligt. Hoe je dit maakt? Vul een plastic flesje met water en stop ‘m een tijdje in de vriezer. Er mag echt een grote ijsbrok in zitten: dit smelt langzaamaan en zo kun je er nog de hele nacht van drinken. Ook als je tussendoor wakker wordt. Heerlijk verkoelend!
Zakjes met ijs in bed
Je kunt ook ijsklontjes in een waterdicht zakje stoppen en die in je bed leggen. Bij je kussen of juist het voeteneind bijvoorbeeld. Ook dit biedt zeker verkoeling bij slapen in warme slaapkamers! Bang dat zo’n zakje kapot gaat en je bed nat wordt? Dan is het een idee om ijsklontjes te gebruiken van plastic: die smelten niet. Ideaal!