Zeker in de wintermaanden is het super knus en gezellig om een leeshoek te maken, zodat je in alle rust kunt genieten van een goed boek of een leuk tijdschrift. Hoe maak je een leeshoek? Hier vind je zes tips om in een handomdraai de ideale leeshoek te creëren.
- Locatie
Nog voordat je begint met kijken naar leuke meubels, moet je een idee hebben waar je een leeshoek wilt maken. Komt de leeshoek gewoon in de woonkamer, dan hoef je meestal weinig extra meubels aan te schaffen. ‘Bouw’ je een apart leeshoekje, dan is er misschien wat meer voor nodig om het knus en gezellig te maken.
- Boekenkast
Uiteraard is het eerste wat je nodig hebt in een leeshoekje een plaats voor je boeken. Het is niet de bedoeling dat je, als je een boek zoekt, eerst nog de zolder op moet om het uit een doos te graaien: alles moet lekker dicht bij de hand aanwezig zijn.
- Zitplaats
In een zithoek staat of valt het succes met de zitplaats. Kies een plaats waarvan je weet dat jij langdurig kunt zitten zonder dat je last krijgt van stijfheid of kriebels. Zit je graag aan een tafel, dan kies je voor een comfortabele eetkamer- of bureaustoel. Hou je van fauteuils, kies dan een comfortabele stoel waar je je heerlijk in kunt zitten.
- Bijzettafeltje
Wanneer je een lekker hapje en drankje bij je wilt hebben in je leeshoekje, is een bijzettafeltje ideaal. Dit is bijzonder praktisch om te voorkomen dat drankjes wankel op stoelleuningen worden gezet met alle gevolgen van dien.
- Verlichting
De verlichting in de leesruimte moet adequaat zijn. Zeker in de donkere maanden moet de verlichting zodanig zijn afgesteld dat je niet hoeft te turen wanneer het wat donkerder wordt. Kies daarom voor een hoge lamp, die bij voorkeur van boven in het boek schijnt.
- Gezelligheid
De ruimte is nu zo goed als af: je mist alleen nog de laatste finishing touch. Dit hangt sterk af van de ruimte die je gebruikt. In de woonkamer is het als het goed is al gezellig en naar jouw smaak ingericht. Zit je in een andere ruimte, zorg dan met behulp van wat gordijnen, een leuke vloerbedekking et cetera dat de sfeer er goed is. Werk liever niet met kaarsen (tenminste, steek ze niet aan), want kaarsen in de buurt van boeken is vragen om problemen.
De ruimte is klaar
Nu de ruimte helemaal naar smaak is ingericht, zal je ontdekken dat je al snel wat ‘eigen’ dingen gaat toevoegen. Stapels rondslingerende boeken zijn slordig, maar enkele boeken waarin je nog bezig bent, kunnen best blijven liggen. Ben je wat kouwelijk, dan ligt er waarschijnlijk een lekkere knusse plaid bij je stoel. Pas na enkele keren intensief gebruik wordt een leeshoek een echte persoonlijke leeshoek, die helemaal jouw stempel draagt en voldoet aan jouw wensen.
Ben nu een beetje op oriëntatie pad om inspiratie te zoeken voor een leuk leeshoekje. Ik ga binnenkort met vervroegd pensioen en heb heel mooi uitzicht over de oude centrale van Philips. Ik dacht daarbij kan ik een mooi knus hoekje voor het raam maken in plaats van alleen maar 1 stoel. Leuke ideeën heeft u!
Hele leuke ideeen. Ik heb toevallig laatst nog een super leuk tafeltje gekocht bij http://www.salontafelshop.nl Omdat ik dus een lege hoek heb in de woonkamer. Erg leuk idee om er een leeshoekje van te maken. Bedankt voor de leuke tips.