Een vlonder biedt een mooie afwerking voor een tuin of terras als je er weinig onderhoud aan wilt hebben. Onkruid groeit er niet op en komt nauwelijks tussen de naden door, vocht en vrieskou zijn niet van invloed en een simpele schoonmaakbeurt maakt het vlonder weer keurig netjes voor het volgende seizoen. Daarnaast kun je een vlonder vrij eenvoudig zelf monteren, terwijl je een terras van tegels moet laten leggen door een professional om een mooi resultaat te krijgen.
1. Kies het juiste vlonder
De eerste stap als je een vlonder wilt leggen, is het zoeken van de juiste kleur en de goede maat. Vaak kun je vlonderplanken op maat bestellen, waardoor je jezelf heel wat zaagwerk kunt besparen. Ga voor de kleur altijd in de winkel of showroom kijken, want de plaatjes op internet geven lang niet altijd een duidelijk beeld weer van hoe het vlonder eruit komt te zien.
2. Neem de maten
Bij voorkeur begin je met een schets of tekening van het nieuwe vlonder. Bedenk in welke richting de planken komen te liggen en waar de onderbalken komen. Voor zowel de onderbalken als de planken geldt dat je de exacte maten neemt er daar aan beide uiteinden 6-8 mm vanaf trekt. Dit is de ruimte die de planken nodig hebben om uit te zetten en te krimpen als de temperatuur buiten veranderd. Hou je geen rekening met deze extra ruimte, dan kan het vlonder flink beschadigd raken wanneer het hout uitzet.
3. Bereid de grond voor
Een goede voorbereiding is het halve werk. Dit geldt zeker bij het aanleggen van een vlonder, want de grond eronder is van het grootste belang. Niet alleen dient de grond goed stevig te zijn, maar ook moet je zorgen voor drainage zodat er later geen regenplassen onder het vlonder blijven liggen. Je kunt draineren door kleine gootjes te maken in de richting van de waterafvoer of door de grond iets aflopend te maken.
4. Plaats de onderbalken
De onderbalken geven stevigheid aan het vlonder. Een massief houten vlonder heeft minder onderbalken nodig dan een vlonder van composiet-hout, maar is wel veel duurder. Omdat composiet-hout minder draagkracht heeft, dien je elke 30-40 cm een onderbalk te bevestigen. Zorg dat de balken stevig en stabiel liggen en niet kunnen draaien of bewegen. Het onderstel moet goed stabiel zijn en de balken dienen vlak naast elkaar te liggen zonder hoogteverschillen.
5. Begin met de eerste plank
Vlonderplanken zijn vrij eenvoudig te monteren, maar de eerste plank kan lastig zijn. Deze bepaalt de ligging van alle andere planken, dus dien je deze exact goed te plaatsen. Let erop dat de plank precies haaks op de onderbalk ligt en dat hij absoluut recht is. Begin je scheef, dan zul je merken dat je hele vlonder scheef komt te liggen. De eerste plank wordt stevig bevestigd met schroeven in de onderbalken.
6. De andere planken
De andere planken van het vlonder komen tegen de vorige plank aan te liggen. Er zijn speciale T-stukjes die je tussen de planken kunt monteren, zodat er voldoende ruimte is voor uitzetten en krimpen. De volgende planken zijn gemakkelijker te leggen, want je kunt ze eenvoudig vastschroeven aan de T-stukjes en je weet zeker dat ze recht liggen.
7. De laatste plank
Net als de eerste plank dient ook de laatste plank weer speciaal gemonteerd te worden aan de onderbalken. Doe je dit niet, dan kan het vlonder gaan ‘lopen’. De planken raken dan langzaam los en gaan schuiven, waardoor je binnen enkele jaren een instabiel vlonder hebt. De laatste plank is echter gemakkelijker dan de eerste, omdat je al weet dat hij recht ligt.
8. Afwerking
Een vlonder heeft altijd wel zijranden die netjes moeten worden afgewerkt. Dit kun je doen door er opstaande vlonderplanken tegen te monteren. Maak weer gebruik van T-stukjes, zodat je de uitzet en krimp van het vlonder niet beperkt. Zorg ook bij de afwerking ervoor dat er langs alle randen genoeg ruimte is (minimaal 6 mm) zodat het hout nog wat kan werken.
9. Een prachtig vlonder
Je vlonder is nu klaar. Het hout kan de eerste zomer nog iets verkleuren door het zonlicht, maar over het algemeen valt die verkleuring nogal mee. Zowel bij massief hout als composiet-hout zou de kleur nooit meer dan één tint mogen veranderen. Plaats wat meubeltjes op het nieuwe vlonder, hang er wat mooie bloemen boven en geniet van een heerlijke zomer!
We twijfelen tussen tegels of vlonders (composiet). We hebben een natuurstenen tafel van 200×100 en vraag me af of composiet dat kan hebben. De tafel is echt loodzwaar.
Zoals het artikel ook aangeeft, voor de tegels heb je een specialist nodig, en dient de grond meer voorbereid te worden.