In het najaar, rond september, worden de meeste bomen en struiken voor het laatst gesnoeid. De eerstvolgende snoei is pas weer in het vroege voorjaar (fruitbomen) of in het late voorjaar. Ook het spitten en harken is niet meer nodig. Dat betekent dat het tuingereedschap ongeveer een half jaar lang stilligt. In deze tijd gaat het vaak mis: de metalen onderdelen gaan roesten en in het voorjaar heb je onbruikbaar gereedschap. Hoe bewaar jij je tuingereedschap in de winter?
Tip 1: Goed slijpen
Na het winterklaar maken van de tuin is er een goed moment om al het gereedschap langs te lopen. Slijp al het gereedschap dat scherp hoort te zijn: spaden, snoei gereedschap en maaigereedschap moeten weer mooi scherp gemaakt worden. Kun je dat niet zelf, dan is er vaak iemand in de buurt die dit wel voor je kan slijpen. De maaibladen van de grasmaaier zijn na een zomer maaien wel toe aan een goede slijpbeurt. Het gereedschap moet sowieso goed scherp worden gehouden. Bot gereedschap vraagt meer kracht, waardoor het sneller beschadigd raakt.
Tip 2: Maak al het gereedschap schoon
Na het slijpen maak je al het gereedschap schoon. Bij een kettingzaag moet je goed opletten dat echt alle delen goed schoon worden. Kleine metaaldeeltjes die bij het slijpen zijn vrijgekomen, kunnen het mechaniek beschadigen. Eventuele roest kun je bij je gereedschap vaak wegschuren met schuurpapier. Begin met grof schuurpapier en neem steeds wat fijner. Eindig met een ruwe doek en een zachte doek. Zo is het gereedschap op en top schoon.
Tip 3: Smeer alle metalen delen in met olie
De gereedschap zijn nu schoon, droog en scherp. Nu is het tijd om ze in te smeren met olie. Doe dit met een zachte doek. Gebruik royaal olie. De meeste mensen denken dat je speciale olie nodig hebt, maar keukenolie werkt ook prima. De olie vormt een beschermende laag, waardoor er geen zuurstof bij het metaal komt. Daardoor zal het metaal niet gaan roesten, ook niet als het gereedschap lang ongebruikt blijft. Verder zorgt de olie dat bewegende delen soepel blijven. Bij een snoeischaar heb je bijvoorbeeld al snel het probleem dat het scharnierpunt niet meer soepel loopt. Smeer dit dus extra in met olie.
Tip 4: Behandel houten delen
Spaden, harken en dergelijke gereedschappen hebben houten delen. Deze kunnen na een aantal jaren ruw en stug gaan aanvoelen. Daarom is het goed om ook deze te behandelen. Je kunt ze licht opschuren met een fijn schuurpapiertje. Daarna smeer je ze in met lijnzaadolie tot de houten delen glimmen. Zorg dat het hout goed verzadigd is met olie. Het is niet perse nodig, maar zal wel zorgen dat je prettiger werkt in het komende voorjaar.
Tip 5: Hang gereedschap op
Als je tuingereedschap als spaden, harken en dergelijke op de grond zet, is dat er niet zo goed voor. Vocht en kou kruipen in het metaal en tasten het aan. Zelfs een geoliede, schone spade kan nog gaan roesten als hij op een koude vloer wordt gezet. Hang het grote gereedschap dus op aan de muur. Je hebt hier handige gereedschapsklemmen voor. Het kleinere gereedschap kun je ergens neerleggen. Maar ook hiervoor geldt: liever niet op de grond!
Tuingereedschap moet goed verzorgd worden als je wilt dat het lang meegaat. Natuurlijk merk je wel wat verschil in de kwaliteit van de spullen. De allergoedkoopste snoeischaar zal het meestal niet zo heel lang volhouden. Maar wanneer je gereedschap van goede kwaliteit koopt en je zorgt er goed voor, gaat het decennialang mee!
Leuk artikel, mijn eigen gereedschap heb ik een een droge (geïsoleerde) schuur opgeborgen. Ik denk maar zo, als ik goed ben voor het gereedschap dan gaat het langer mee.