Vaak denken we in de winter niet aan ventilatie. Tenslotte haal je daarmee koude lucht naar binnen – niet erg handig als je de verwarming aan hebt staan. Toch is ventilatie juist in de winter belangrijk. Ongemerkt wordt het in huis stoffiger, muffer en vochtiger: de ideale omstandigheden om last te krijgen van ademnood, astma-aanvallen of huisstofmijt allergie. Ventilatie is juist in de winter belangrijk.
Waarom ventileren in de winter?
In de zomer groeit de populatie huisstofmijten flink. Alleen, omdat het warm is zetten we al snel alle deuren en ramen open. Dit heeft als gevolg dat we er geen last van hebben. In het najaar wordt het killer en dus laten we de ramen en deuren dicht. We plakken tochtstrips, isoleren de boel en zetten de verwarming aan. Omdat de lucht zowel binnen als buiten vochtiger wordt, creëren we de ideale omstandigheden voor onprettige buren: schimmelsen huisstofmijten vinden het heerlijk. Daarom is juist als het kouder wordt, ventilatie van groot belang. Hiermee haal je niet alleen de vervuilde lucht uit huis, maar gaan huisstofmijten dood en kunnen schimmels minder snel groeien. Zelfs als het buiten ook vochtig is, is die lucht schoner en droger dan de lucht binnenshuis!
Hoe kun je ventileren?
Er zijn twee vormen van ventilatie. De ‘gewone’ manier is door regelmatig ramen en deuren open te zetten. Dat heeft als nadeel dat er heel veel koude lucht binnen komt, waardoor je veel energie verliest. Bovendien moet je eigenlijk elke dag de ramen minstens een half uur open hebben om goed te ventileren. Niet echt een pretje en ook niet erg energiebesparend. Daarom kiezen steeds meer mensen voor een mechanisch ventilatiesysteem. Hierbij wordt de lucht door het systeem ververst, maar merk je niets van kou die daarmee binnenkomt. Je hebt meer frisse lucht in huis, schimmels en huisstofmijt worden beteugeld en je kunt weer gezond en vrij ademen.
Hoe kun je mechanische ventilatie (laten) inbouwen?
Mechanische ventilatiesystemen worden tegenwoordig vaak in nieuwbouwwoningen ingebouwd. Echter, je kunt ze ook in bestaande woningen inbouwen. Meestal gaat dat zonder al teveel sloop- en breekwerk. Het zelf installeren van een ventilatiesysteem vereist wel wat handigheid. Daarom kiezen veel mensen ervoor dit door professionals te laten doen. Dat gaat een stuk gemakkelijker, sneller en efficiënter. Bovendien is het op de langere termijn ook wat goedkoper, omdat er geen fouten tijdens de installatie worden gemaakt.
Een ventilatiesysteem is juist in de winter belangrijk. Omdat we in de winter veel minder geneigd zijn de lucht in huis te verversen door ramen of deuren open te zetten, moet alle frisse lucht via ventilatie worden binnengehaald. Heb jij last van benauwdheid, astma of allergie? Overweeg dan om een ventilatiesysteem aan te schaffen. De kans is groot dat je problemen dan sterk zullen verminderen of zelfs verdwijnen!