Besparen op je verbouwing begint met een goede voorbereiding. Met deze 6 tips houd je de kosten van een verbouwing binnen de perken.
- Wat ga je aanpakken?
Een nieuwe dakkapel of pak je direct de hele zolder aan? De ene klus leidt vaak tot een volgende klus. Zorg dat je vooraf weet wat je precies wilt aanpakken. Dit helpt je bij budgetteren en plannen. Ook laat je je zo minder snel overhalen om extra’s te doen.
- De budgettering
Als je niet oplet loopt een verbouwing snel in de papieren. Bepaal dus vooraf wat je wilt en kunt uitgeven. Vervolgens kun je dit budget verdelen over de werkzaamheden en materialen. Houd daarbij rekening met onvoorziene kosten. Een goede budgettering helpt je ook keuzes maken in wat je wel en niet wilt doen.
Overweeg om extra te investeren in energiebesparende maatregelen. Naast dat dit de woningwaarde ten goede komt, bespaar je direct op je energierekening.
- Offertes opvragen
Vraag meerdere offerte op voor de verschillende werkzaamheden en/ of materialen. Vergelijk de prijzen, maar ook zaken als aanbetaling en levertijd. Let bij de verschillende offertes op dat je niet ‘appels met peren’ vergelijkt. Prijzen kunnen bijvoorbeeld berekend worden ‘per uur of vierkante meter’, ‘vaste prijs of richtprijs’ en ‘met of zonder BTW’.
Om offertes goed te kunnen beoordelen kun je al wat voorwerk doen door op internet prijzen op te zoeken.
- De verbouwing financieren
Kun of wil je het bedrag voor de verbouwing niet volledig uit eigen zak betalen, dan biedt lenen uitkomst. Je hebt daarin 3 mogelijkheden:
- Financiering met de hypotheek. Je profiteert van de lage hypotheekrente van dit moment. Nadeel is dat de hypotheek verhogen of een tweede hypotheek tijd en geld kost.
- Een verbouwlening heb je vaak al binnen een dag en je betaalt geen afsluitkosten. Het nadeel is dat de rente hoger is dan bij een hypotheek. Dit maakt consumptief geld lenen interessant tot een leenbedrag van 25.000 euro.
- Neem je energiebesparende maatregelen, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een duurzaamheidslening. Bekijk hier de mogelijkheden in jouw gemeente.
- Wat kun je zelf doen?
Door zelf werkzaamheden te verrichten kun je geld besparen. Denk daarbij aan sloopwerk en materiaal aan- en afvoeren. Vraag aan de vakspecialist hoe je kunt helpen en maak hierover duidelijke afspraken.
Onderschat jezelf niet, maar waak ook voor overschatting. Het repareren van een fout kost juist extra tijd en geld.
- Maak een planning
Een planning maakt inzichtelijk welke werkzaamheden gedaan moeten worden en in welke volgorde. Dit kun je verder uitbreiden met de benodigde materialen en het budget per stap.
Met de planning kun je een inschatting maken van hoe lang de verbouwing gaat duren. Plan niet te strak, want werkzaamheden kunnen uitlopen.
Je planning is tevens een handige checklist om af te vinken wat inmiddels gedaan is.