Een Oosters tapijt zorgt voor een mystieke sfeer en opvallend detail in je woonkamer. Het past in elk interieur en vanwege de bijzondere kleuren voegt het net dat beetje extra toe aan jouw interieur. Wanneer je op zoek gaat naar een Oosters tapijt kom je al snel verschillende termen tegen. Kelim, Berber en Perzisch tapijt. Zijn ze niet allemaal hetzelfde? We leggen in deze blog uit wat de verschillen zijn.
Kelim tapijt
Kelim staat voor de manier waarop het tapijt gewoven is. Een Kelim is gemaakt van een speciale soort wol die met de hand wordt gesponnen. Vervolgens wordt het kleed gekleurd zodat je een prachtig kleurenpalet krijgt. Elk Kelim tapijt is uniek omdat het compleet met de hand is vervaardigd. Ook bijzonder: de voor- en achterkant van het kleed is hetzelfde! Het weven van de Kelim is een eeuwenoude traditie uit het Midden Oosten. Van origine werden de kleden door vrouwen gemaakt. De traditionele kleuren zijn rood, roze, ivoor, blauw en groen. Een bekende soort Kelim is de Rozenkelim, meestal uit Moldavië. Voor de Rozenkelim geldt: je moet ervan houden. De kleurrijke bloemen die in het tapijt zijn geweven kunnen een tikkeltje kitsch ogen. Dus of je vindt het helemaal fantastisch, of je denkt, deze trend sla ik even over.
Berber
Berber vloerkleden zijn gemaakt van een hoogwaardige kwaliteit pure wol. Dit maakt ze slijtvast waardoor ze lang hun goede staat behouden. Beni Ouarain kleden zijn de meest bijzondere varianten van de Berber kleden. Deze Ben Ouarain kleden komen uit het Midden-Atlastgebergte. In tegenstelling tot de Kelim is een Berber vaak redelijk neutraal van kleur. De wol is namelijk niet geverfd. Sommige Berbers bestaan uit verschillende tinten wit en andere Berbers hebben ook bruine en zwarte kleuren in het patroon. Echte Berbers zijn met de hand gemaakt maar tegenwoordig vind je ook door de fabriek gemaakte varianten. Deze zijn een stuk goedkoper dan de echte Berbers.
Perzisch tapijt
Een echt Perzisch tapijt komt uit Iran. In tegenstelling tot de Berber en de Kelim zegt de naam van het tapijt dus waar het tapijt is gemaakt. De techniek voor het maken van Perzische tapijten is opnieuw eeuwenoud. Ook dit kleed is met de hand gemaakt. Een Perzisch tapijt wordt nog wel eens verward met een Oosters tapijt maar de begrippen kunnen zeker niet zo door elkaar worden gebruikt. Oosterse tapijten kunnen namelijk in meerdere landen in het Midden Oosten gemaakt zijn. Zo kan een Oosters tapijt ook komen uit Afghanistan. Je vindt Perzische tapijten in verschillende varianten waar de Kelim er een van is. Het verschil zit hem in de details van het kleed. Perzische tapijten zonder pool zijn Kelims, bij andere Perzische tapijten is de pool in het weefsel geknoopt.
Wil je de Oosterse uitstraling helemaal doorvoeren in jouw interieur? Lees dan ook onze blog 7 tips voor een Oosters interieur.
Interessante blog! Ik had nog nooit gehoord van een Kelim tapijt. Weet je toevallig wat voor een wol hiervoor gebruikt wordt?
Bedankt voor de reactie en het compliment! Ik geloof dat wol van schapen of geiten gebruikelijk is!