3D printen heeft de toekomst. Er gaan steeds meer geluiden op om massaproductie te stoppen en terug naar de basis te gaan. Zelfvoorzienend leven, fruit kopen wat in het seizoen is, lokale voeding consumeren. Allemaal voorbeelden van een duurzame levensstijl. We willen off the grid leven, weer de natuur in, wildplukken en slapen in een tiny house. De trend van 3D printen past helemaal in dit straatje.
Wat is 3D-printen?
3D-printen is een speciale techniek van productie met behulp van de 3D-printer. Een 3D-printer kan driedimensionale objecten maken door het object in verschillende dunne lagen op te bouwen. De techniek is eind jaren ’80 van de vorige eeuw al ontwikkeld maar tegenwoordig passen steeds meer designers de techniek toe. Dit heeft er ook mee te maken dat het steeds goedkoper wordt om een 3D-printer te kopen. Je hebt al een 3D-printer in je bezit vanaf zo’n 300 euro maar de real deal begint bij een paar duizend euro.
De techniek achter het 3D-printen heet additive manufracturing of rapid prototypen. Je kunt 3D-printen met verschillende materialen zoals gips, hout, zand, keramiek en titanium. Het vereist behoorlijk wat kennis om de techniek van het 3D-printen onder de knie te krijgen maar als je weet hoe de speciale printer werkt zijn de mogelijkheden eindeloos. Van het printen van een klein plastic bekertje tot een heel huis. The sky is the limit!
Wat heeft een 3D-printer te maken met duurzaamheid?
Met een 3D-printer kun je alleen in een lage oplage printen. Dit maakt het product stukken exclusiever en minder belastend voor het milieu. Dit past goed in de trend van personal manufacturing waarbij producten zijn toegespitst op individuele wensen. We hebben steeds meer de behoefte aan unieke, in een kleine oplage gemaakte producten die niet iedereen al in huis heeft.
Omdat de 3D-printer het voor steeds meer mensen mogelijk maakt om zelf objecten te produceren, kan dit de manier van produceren helemaal op z’n kop zetten. Wie weet vliegen we in de toekomst niet langer onze kleding, meubels en woonaccessoires in uit landen als China en India maar produceren we lokaal. Dit kan zelfs een einde betekenen aan oneerlijke arbeid in lagelonenlanden. 3D-printers kunnen trouwens ook heel goed materialen hergebruiken.
Nieuwsgierig geworden? Want laten we niet vergeten dat 3D-geprinte items ook gewoon prachtig zijn om te zien. We hebben een paar 3D-geprinte designvazen geselecteerd.
Ribbelvaas, 3D-geprint, Studio Perspective
3D-geprinte vazen, Interior 32
3D afgedrukte vazen, Etsy
Als je dit interessant vindt dan zou social design ook iets voor jou kunnen zijn. Lees er meer in het interview met Annet van Studio Perspective.
Had jij al eens gehoord van 3D-printen?
Echt heel gaaf wat je er allemaal mee kunt doen! Jammer dat de printers nog relatief duur zijn, anders had ik er zeker al één in huis gehad!
Leuk dat je ermee bezig bent, zeg. Dat duurt nog even maar het is wel de toekomst.