Thuis komen en ontdekken dat de deur wagenwijd open staat. Het is een angstaanjagende gedachte, toch komt het nog steeds voor. Je wilt je huis achterlaten zonder na te denken over inbrekers, daarom is inbraakpreventie zo van belang. En niet alleen voor de momenten dat je van huis bent, je wilt ook zeker niet dat er ongewenst bezoek over de vloer komt als het gezin rustig ligt te slapen. 2021 is een belangrijk jaar voor inbraakpreventie, waarom dit is het geval is kun je op deze pagina lezen.
Zijn woninginbraken echt een probleem?
In juni 2021 steeg het aantal woninginbraken in Den Bosch met maar liefst veertig procent ten opzichte van de maand daarvoor volgens cijfers van het CBS. Reden temeer dus om contact op te nemen met de slotenmaker in Den Bosch om gecertificeerde sloten te laten plaatsen als je nog verouderde sloten hebt. Overigens ligt Den Bosch wat betreft woninginbraken rond het gemiddelde, in Eindhoven liggen de percentages hoger en in Tilburg worden per inwoner de meeste inbraken gepleegd binnen Noord-Brabant.
Het komt door Corona
Er zijn weinig maatregelen omtrent COVID-19 waar we met plezier op terugkijken. Toch was er één duidelijke verbetering waar te nemen in 2020; het aantal woninginbraken is sterk afgenomen. Dit komt door de lockdown, mensen waren vaker thuis wat gelegenheidsdieven afschrikt. Nu we in 2021 weer vaker buitenkomen slaan inbrekers hun slag. Helaas zijn deze criminelen niet met pensioen gegaan, ze zoeken nog steeds naar de meest eenvoudige methoden om snel aan geld te komen. Een huis leegroven is vaak absurd eenvoudig en heeft een ‘laag risico’ voor de inbreker.
Hoe werkt inbraakpreventie?
Het grootste deel van inbraken is niet doelgericht. Criminelen lopen gewoon door een straat, op zoek naar huizen die toegankelijk zijn. Een open raam, een deur met verouderd slot of onvoldoende verlichting in de avond. Inbraakpreventie werkt eigenlijk heel eenvoudig; zorg ervoor dat jouw woning niet aantrekkelijk is voor dieven. Dit betekent in praktijk dat jouw huis beter beveiligd is dan bij de buren. Zo komen de specialisten van Slotenmeester.nl niet alleen langs na een inbraak, ze verlenen ook preventieve diensten. Denk aan gecertificeerde sloten plaatsen of een anti-inbraak strip op het kozijn en de deur monteren. Inbrekers zijn ongeduldig, als je ze langer buiten kunt sluiten wordt de kans dat ze opgeven steeds groter.
Wat kun je nog meer doen?
Nieuwe sloten laten plaatsen is de eerste vorm van inbraakpreventie, het hoeft zeker niet het eindpunt te zijn. Zo dien je zoveel mogelijk ramen dicht te laten en berg ladders altijd op in een afgesloten schuur. Installeer voor in de avond en nacht verlichting rond de woning en zorg ervoor dat de woning bewoond is of lijkt. Door een aantal relatief eenvoudige maatregelen te nemen kun je de kans op inbraak tot een minimum reduceren. Inbraakpreventie moet niet opzichtig zijn maar wel duidelijk. Als je laat zien dat jouw woning goed beveiligd is dan haken de meeste inbrekers direct af. Zo kun je gerust van huis gaan en zorgeloos thuis slapen.