Het kopen van een huis is een van de grootste investeringen die je zult maken. Het is daarom belangrijk om deze investering goed te beschermen. Met een opstalverzekering verzeker je je huis tegen schade door onder andere brand, storm en inbraak.
Wat is een opstalverzekering?
De opstalverzekering biedt dekking aan alle spullen die aan het huis vaststaat. Dit moet niet worden verward met de inboedelverzekering; deze dekt de spullen die juist niet vastgenageld staan aan het huis. Bij een opstalverzekering heb je keuze uit verschillende soorten dekkingen:
- Een brandverzekering; dit is een dekking tegen brand, ontploffing en blikseminslag.
- Een UGV-verzekering; deze Uitgebreide Gevarenverzekering biedt extra dekking tegen diefstal, vandalisme, neerstortende vliegtuigen en stormschade met windkracht 7 of meer.
- Een UGV+-verzekering; deze extra Uitgebreide Gevarenverzekering dekt naast het bovenstaande ook dekking voor waterschade, hak- en breekwerk om een waterleiding op te sporen en tegen schroei-, zeng- en smeltschade.
Is een opstalverzekering verplicht?
Als je een koophuis met een hypotheek hebt, dan moet je een opstalverzekering afsluiten. Vaak is dit ook een vereiste van de hypotheekverstrekker. Het huis dient namelijk als onderpand voor de hypotheek, en als het huis onherstelbare schade heeft, is de hypotheek zowel het geld als het onderpand kwijt. Als je een huis huurt, is het vaak de eigenaar van het huis die de opstalverzekering afsluit.
Een opstalverzekering voor het kopen van een appartement
Voor het appartement gelden er vaak net wat andere regels. De opstalverzekering wordt dan namelijk afgesloten door de Vereniging van Eigenaren. Dit betekent dat er een gezamelijke verzekering wordt afgesloten om het appartementencomplex te verzekeren. Als je echter de waarde van je appartement verhoogd door er bijvoorbeeld een gloednieuwe, luxe keuken in te zetten, dan is het verstandig om een aanvullende opstalverzekering af te sluiten die ook een hogere waarde verzekert. Soms kan er sprake zijn van een slapende Vereniging van Eigenaren en is er geen opstalverzekering afgesloten. Het beste is om dan te kijken of er alsnog een opstalverzekering kan worden afgesloten voor het hele complex. Als alternatief kun je zelf een opstalverzekering afsluiten voor je eigen appartement.
Wat valt er precies onder de opstalverzekering?
De opstalverzekering dekt alles dat aan het huis vaststaat. Denk bijvoorbeeld aan het toilet, de open haard, de centrale verwarming en leidingen. Vaak horen ook schuttingen, schuurtjes, zonnepanelen en glas bij de dekking. Aangezien iedere verzekeraar andere voorwaarden kan bieden, is het altijd verstandig om even na te gaan wat er precies onder de dekking valt.
Wat niet onder de opstalverzekering valt, is alles wat los staat van het huis. Dus eigenlijk alles wat je tijdens een verhuizing kunt meenemen. Het bankstel, de keukentafel en digitale apparaten vallen hier bijvoorbeeld niet onder. Om deze te verzekeren, kun je een inboedelverzekering afsluiten. Ook is het het altijd waard om te kijken naar het afsluiten van een woonverzekering. Hieronder vallen zowel de opstal- als de inboedelverzekering, maar je krijgt er ook direct de aansprakelijkheidsverzekering bij.
Wat kost een opstalverzekering?
Hoeveel je betaalt voor een opstalverzekering is afhankelijk van een aantal factoren. Bovendien gelden voor bijzondere panden, zoals monumenten, weer afwijkende premies en voorwaarden. De factoren waarnaar gekeken worden zijn onder andere:
- De staat van onderhoud
- De bouwaard van de woning (een rieten dak wordt vaak niet gedekt)
- De woonplaats
- De herbouwwaarde
- De hoogte van je eigen risico
Wanneer je geen vergoeding krijgt
Je krijgt niet in alle gevallen een vergoeding uitgekeerd, zelfs als je gewoon verzekerd bent en je premies betaald. Als er schade is ontstaan door opzet, of er is achterstallige schade, dan hoeft de verzekering niet uit te keren. Het is namelijk jouw verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat het huis in goede staat is en blijft. Zorg er daarom voor dat loshangende dakpannen weer vastgezet worden en dat het dak van de schuur in goede staat blijft.
De opstalverzekering afsluiten
Je moet er altijd goed over nadenken wat je precies wilt verzekeren. Wil je volledige dekking hebben, dan past een woonverzekering misschien wel bij je. Misschien wil je naast de inboedelverzekering ook een glasverzekering afsluiten, zodat ook eventuele kapotte ruiten onder de verzekering vallen. Ga je voor eigen risico, laat je dat juist achterwege of kies je voor een hoger eigen risico om zo minder premie te betalen? Bekijk de voorwaarden van de verschillende verzekeringen goed zodat je nooit voor verrassingen komt te staan.
We zijn vaak geneigd om te denken dat iets ons toch niet overkomt. Maar mocht er grote schade ontstaan aan het huis, dan kan dit grote financiële gevolgen meebrengen. Neem daarom rustig de tijd om goed na te denken over welke verzekering bij jou past en welke voorwaarden en premies hierbij horen. Zo hoef je je tijdens een volgende storm geen zorgen te maken aan eventuele schade aan het huis en heb je een stukje gemoedrust voor de toekomst.