Oude meubels, wat doe je daarmee? Gooi je ze weg zodra ze slijtplekken gaan vertonen? Koop je wat nieuws zodra je ze te lelijk vindt? Of denk je ook na over andere mogelijkheden? Steeds meer mensen laten hun meubels reinigen of repareren wanneer dat nodig is. Maar waarom doen ze dat dan?
In dit artikel geven we eerst uitleg waarom het slim kan zijn om je meubels te laten reinigen of repareren. Daarna geven we voorbeelden van hoe je je meubels zelf kunt reinigen of laten reinigen. Vervolgens vind je een aantal mooie voorbeelden van meubels die je kunt laten repareren wanneer ze beschadigd zijn.
Waarom zou je je meubels laten reinigen of repareren?
Allereerst moet je je afvragen waaróm je je meubels eigenlijk wilt laten repareren of schoonmaken. Dat kan meerdere redenen hebben. Denk bijvoorbeeld hier eens over na:
- Je bent erg gehecht aan een bepaald meubel. Bijvoorbeeld de oude kast die nog van oma is geweest of die stoel die nog steeds zo lekker zit.
- Je bent het niet eens met onze huidige consumptiemaatschappij, waarin allerlei spullen zomaar worden weggegooid. Daar doe jij niet aan mee!
- Je vindt het meubel nog te goed om zomaar af te danken, maar je weet niet goed hoe je het schoon kunt maken of herstellen.
- Je wilt graag duurzamer leven. Een meubel laten reinigen of repareren is vele malen duurzamer dan het meubel vervangen voor een nieuw meubel. Duurzaam wonen is voor jou belangrijk en daarbij hoort het goed omgaan met je meubels.
- Het meubels repareren of schoonmaken is vaak goedkoper dan een compleet nieuw meubel.
Kortom: er zijn eigenlijk best veel redenen waarom je ervoor kiest om een meubel niet zomaar te vervangen. Maar of je het nu doet uit financiële overwegingen of omdat je graag duurzaam leeft: je kunt een meubel bijna altijd een tweede leven geven. Soms door het meubel simpelweg heel grondig te reinigen, soms door reparaties uit te (laten) voeren. We geven je nu een aantal voorbeelden van het reinigen van je meubels.
Zo reinig je je meubels
Je meubels (laten) reinigen kan op veel verschillende manieren. Je kunt veel dingen zelf doen om je meubels weer mooi schoon te maken. Lukt dat niet, of is het meubel extra bijzonder? Dan is het verstandig om eens te kijken voor professionele meubelreiniging. Hier vind je 10 duidelijke voorbeelden van het reinigen van meubels met praktische tips.
1. Dierenharen van de bank verwijderen
Heb je huisdieren? Dan kun je je meubels het beste beschermen voordat ze echt vies zijn. Een stoffen of leren bankstel kan er bijvoorbeeld heel snel slecht uitzien door kattenharen of hondenharen. Dit kun je zelf reinigen door regelmatig de bank te stofzuigen. Om de dierenharen echt wat beter weg te krijgen, kun je een plakkende roller gebruiken. Er zijn ook speciale borstels en apparaatjes om dierenharen van de bekleding van je meubels af te krijgen.
2. Leer voorzichtig schoonmaken
Leer is een sterk materiaal, maar het is wel gevoelig. Zo is leer gevoelig voor krassen en scheuren. Je kunt leer beter niet schoonmaken met water, want als het droogt is er meer kans dat het leer uitdroogt en gaat scheuren. Je kunt het beter regelmatig afstoffen met een droge doek en vlekken wegpoetsen met een licht vochtige doek. Er zijn ook speciale reinigingsmiddelen voor goed onderhoud van het leer.
3. Leer kleuren
Leer bestaat in meerdere kleuren. Als het leer echt vies is en niet meer gewoon met water schoongemaakt kan worden, kun je het schoonmaken met een speciaal reinigingsmiddel. Maar als dat ook niet helpt, zit er nog maar een ding op: het leer weer kleuren. Dat kun je doen door het bijvoorbeeld heel dun in te wrijven met schoonsmeer in de juiste kleur. Let op dat je het leer daarna nog lange tijd inwrijft en zorgt dat het echt schoon is voordat je de bank of de stoel weer gaat gebruiken. Gebruik nooit chemische middelen op leer, want daar wordt het leer meestal snel slechter van.
4. Stoffen meubels reinigen
Bij stoffen meubels maakt het vooral uit welke stof er gebruikt is. Een zachte stof, zoals velvet, is vaak lastiger schoon te maken dan een ruwere stof. Voor vrijwel elke soort stof is er tegenwoordig speciaal reinigingsmiddel te vinden. Dit kun je alleen toepassen op kleine vlekken, niet op de hele bank. Bovendien moet je het middel eerst goed testen op een onopvallende plek, want er is altijd kans dat het de stof laat verkleuren.
5. Stoffen meubels laten reinigen met stoom
De meeste stoffen meubels kunnen worden gereinigd met stoom. Dat werkt tot op zekere hoogte ook met leer, al moet dat daarna goed worden geolied. Er wordt gewerkt met een speciale stoomreiniger. De stoom weekt vuil direct los en doodt de bacteriën. De bank of stoel wordt weer zo goed als nieuw, voor zover er geen schade is. Je kunt zelf een kleine stoomreiniger kopen, maar voor het opknappen van een oud meubel kun je beter professionele meubelreiniging regelen. Dan wordt een veel grotere industriële stoomreiniger gebruikt, die het meubel beter schoonmaakt.
6. Houten meubels schoonmaken
Houten meubels moeten regelmatig worden afgestoft en schoongemaakt. Je kunt het beste een licht vochtige doek gebruiken. Let erop dat de vochtige plekken snel weer kunnen drogen aan de lucht. Als je bijvoorbeeld de binnenkant van een houten lade natmaakt en de lade dichtdoet, is de kans groot dat er schimmel gaat vormen aan de binnenkant. De belangrijkste onderhoudsregel van hout: gebruik geen chemische middelen en geef het altijd de gelegenheid om goed te drogen.
7. Houten meubels grondig reinigen
Houten meubels moeten behandeld worden om mooier te worden en langer mee te gaan. Je kunt in eerste instantie proberen ze schoon te maken met ontvetter of een ander middel. Maar soms is het handiger om een meubel grondig schoon te spuiten met de hogedrukspuit. LET OP: dit geldt niet voor antieke meubels, gefineerd hout en meubels die je verder niet wilt behandelen. Het hout wordt door de harde waterstraal wat ruwer, waardoor het meubel na reiniging sneller weer vuil zal worden. Je moet het hout dus nog even licht opschuren en dan behandelen met een van de volgende methoden om het houten meubel echt goed op te knappen.
8. Hout oliën
Heb je een houten meubel dat vaal begint te worden of verkleurd is door de zon? Dan helpt olie om de kleur weer dieper en voller te maken. Let op dat oliën niet helpt om echte slijtage te camoufleren: dan is meubelherstel noodzakelijk. Je kunt het best meubelen oliën die al eerder in de olie zijn gezet. Meubels die voorheen waren gelakt, kun je beter niet oliën. Andersom kun je geoliede meubels ook beter niet gaan afwerken met lak of beits, omdat dit niet goed zal hechten op het oppervlak.
9. Hout in de was zetten
Naast olie is ook was een goede manier om een houten meubel op te knappen. De was beschermd het hout met een dun laagje. Het maakt het hout ook dieper van kleur. Het is ideaal om een schoongemaakt meubel te conserveren zodat het veel langer mooi blijft. Het wordt er ook meteen bij de behandeling al een stuk mooier op.
10. Koperwerk poetsen
Koperwerk en ander metaal aan meubels gaat er na een poosje dof uitzien. Het kan zelfs uitslag krijgen, zwarte plekken gaan vertonen of op andere manieren lelijk worden. In eerste instantie moet je uitzoeken welk metaal het eigenlijk is. Meestal wordt koper gebruikt op meubels, maar het kan ook een ander metaal zijn. Koperwerk kun je oppoetsen met koperpoets. Misschien denk je dat het weinig verschil maakt, maar probeer het maar eens. Je zult schrikken van het verschil!
Meubels repareren of laten repareren
Beschadigde meubels zijn vaak lastig te repareren. Een kleine beschadiging herstellen lukt je vast wel, maar grotere beschadigingen zijn moeilijker. Ook het onderhoud van meubels zegt veel over hoe je ze moet herstellen. Heb jij hier geen verstand van, heb je geen zin in herstelwerk of heb je gewoon geen tijd? Dan kies je liever voor professionele meubelreparatie. Hier vind je 10 voorbeelden van manieren om meubels te (laten) repareren.
1. Houten meubel klaarmaken voor reparatie
Welk meubel je ook wilt herstellen, je moet het eerst klaarmaken voor de reparatie. Hoe je dat doet hangt af van het meubel en de manier waarop je het herstelt. Wil je bijvoorbeeld een stoel schilderen, dan zul je deze eerst moeten schuren. Vooral de kleine randjes in het hout zijn dan een struikelblok. Als je vergeet deze delen voor te bereiden, is de kans groot dat je later ontdekt dat de verf toch niet goed blijft hechten, waardoor je project voor niets is geweest. Denk dus goed na over de voorbereiding die nodig is.
2. Houtsnijwerk professioneel herstellen
Houtsnijwerk in antieke meubels is met de hand gemaakt. Het is heel erg moeilijk om dat zelf weer netjes te herstellen. Wil jij een meubel met houtsnijwerk weer opknappen? Dan zul je in veel gevallen een professional moeten benaderen. Alleen een echte pro weet hoe je het houtsnijwerk zo netjes mogelijk kunt schoonmaken en herstellen zonder het te beschadigen.
3. Houten meubel beitsen
Soms kan het opnieuw beitsen van een houten meubel al zorgen voor voldoende effect. Door te beitsen wordt de kleur dieper. De beits kan kleine oneffenheden wegwerken in het hout. En ook de kleur wordt weer mooi egaal, zelfs bij meubels die te maken hebben met slijtage. Gebruik een doorzichtige beits als je de houtnerf wilt blijven zien op het meubel.
4. Houten meubel verven
Bij het repareren van een meubel kan ook een verfbeurt horen. Verf camoufleert beschadigingen nog beter dan beits. Bovendien kan een andere kleur het meubel ook een compleet andere uitstraling geven. Zo kan een antiek kastje ineens een modern tintje krijgen of wordt vintage veranderd in hip retro. Ook een schilderlaag kan dus een prima reparatie zijn van een oud meubel dat je nog langer wilt houden.
5. Meubels met springveren herstellen
Vroeger werden er vaak metalen veren gebruikt in meubels. Bijvoorbeeld in het bed, maar ook in het zitgedeelte van stoelen. Als je een dergelijk oud meubel hebt, is de kans groot dat de springveren vervangen moeten worden. Dit moet worden gedaan door een professional. Ook het opnieuw bekleden van de stoel is werk voor een professionele meubelreparateur. Doe je het zelf, dan is de kans groot dat de zitting van de stoel al snel kapot gaat.
6. Zelf een stoel bekleden
Een stoel zonder springveren kun je wel zelf opnieuw bekleden. Eerst verwijder je de oude bekleding en de vulling. Vervolgens maak je het frame van de stoel weer helemaal klaar. Je kunt de nieuwe vulling maken van zacht vulmateriaal of een kant-en-klaar stoelkussen. Vervolgens maak je er weer bekleding overheen vast. Meestal gebeurd dat met speciale krammetjes of nietjes. In een hoge stoel kan de geniete rand van de stof worden afgewerkt met een biesje zodat de hechting niet zichtbaar is.
7. Een scheur in stof herstellen
Schade aan een stoffen meubel is op zich wel te herstellen. Je hebt alleen een industriële naaimachine nodig om het netjes te doen. Het is dus toch vaak een klusje voor professionals, ook al is het niet zo ingewikkeld. Soms kan er een extra stukje stof tussen de naad worden gezet om te zorgen voor minder spanning op de bekleding. Daardoor zal het meubel minder snel opnieuw stukgaan.
8. Scheur in leer herstellen
Leer is een lastig materiaal om mee te werken. Een scheur in leer is niet zomaar te herstellen. Dit moet op de juiste manier gebeuren, anders zal het leer gewoon door blijven scheuren. Voor leer is speciaal hechtdraad en speciale naalden nodig. Een onopvallend hoekje kun je misschien wel zelf maken, maar voor de meeste reparaties zul je een meubelreparateur moeten benaderen. Deze kan de meeste beschadigingen in leer weer keurig onzichtbaar wegwerken.
9. Oude meubels opvullen
Veel meubels hebben een zachte vulling, zoals stoelen en banken. Deze zachte vulling gaat na verloop van tijd inzakken. Daardoor zit het meubel niet meer lekker en bovendien ziet het er ook lelijk uit. Gelukkig kun je een oud meubel gewoon weer opvullen. Bij banken met losse kussens gaat dat het eenvoudigst: je maakt het kussen open, vult het op en maakt het weer dicht. Bij meubels met vaste stof zul je de stof los moeten maken of de stoel of bank opnieuw bekleden. Zoek van tevoren wel uit welke vulling het beste is voor jouw meubel! Durf je het niet aan, dan zijn er meubelreparatie bedrijven die de bank of stoel weer keurig kunnen opvullen.
10. Laden en scharnieren herstellen
Heb je een kast met laden, dan zul je merken dat deze ook gevoelig zijn voor slijtage. Ook deze kun je zelf herstellen. Het is vaak nodig om de geleiders te vervangen. Kies voor nieuwe geleiders aan beide kanten van de lade, zodat hij niet scheef gaat hangen. Je kunt ook de voorkant van de lade af halen en een geheel nieuwe lade bouwen voor de kast. Dat is vooral handig als de lade onherstelbaar vies op kapot is. De scharnieren zijn ook een zwak punt bij oude kasten. Je kunt de scharnieren opnieuw afhangen of ze vervangen.
Je kunt de meeste meubels heel goed zelf schoonmaken of zelfs grondig reinigen. Ook veel reparaties kun je zelf uitvoeren. Toch kun je niet alles zelf doen. En misschien heb je er ook geen tijd voor of geen zin in. Door een professioneel bedrijf als meubelvisie.nl in te schakelen heb je je meubels al snel weer helemaal gerepareerd en schoon in huis. Klaar voor een tweede leven!