Je kunt je huis op verschillende manieren isoleren. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor spouwmuur isolatie, dakisolatie of kruipruimte isolatie. Maar heb je er ook al eens aan gedacht om binnenshuis te isoleren? Er gaat veel warmte verloren tussen verschillende ruimten in huis. En ook de buitenmuur kun je uitstekend vanaf binnen isoleren. Wandisolatie in je huis: wat is dat en hoe doe je dat?
Welke wanden wil je isoleren?
Bepaalde wanden hoeven niet geïsoleerd te zijn. Je wilt bijvoorbeeld dat het in de kamer en de keuken ongeveer even warm is. De tussenwand isoleren heeft dan geen zin. Bij andere wanden is isolatie wel belangrijk. Als je de verwarming in de gang niet aan hebt staan, gaat er veel warmte uit de woonkamer verloren richting de gang. Door deze tussenmuur te isoleren bespaar je veel energie. Welke wanden wil je isoleren?
- Wanden tussen binnen en buiten het huis (buitenmuren)
- Wanden waarbij de temperatuur in beide aangrenzende ruimtes sterk kan verschillen, met name in de winter.
Wandisolatie plaatsen: de buitenmuren
De buitenmuren zijn meestal aan de buitenkant van baksteen. De binnenkant is meestal van gipsblokken, maar ook dit kan baksteen zijn. Je kunt deze buitenmuren gemakkelijk vanaf binnen isoleren met isolatieplaten. Deze plaatmaterialen kun je gewoon op de muren bevestigen, waarna je ze netjes afwerkt met behang of een stuclaag. Dit is de eenvoudigste manier van isoleren en het is ook ruimtebesparend. Het kost je slechts een laag van ong. 2-3 cm op de muur. Ga je isoleren met een houten frame en glaswol of steenwol, dan kost dat zo’n 6-8 cm ruimte bij de muur.
Wandisolatie plaatsen: de binnenmuren
Binnenmuren isoleer je op een andere manier. Dit zijn doorgaans gipsen wanden op een houten frame. In dit geval maak je de gipsplaten aan een kant van de muur los en stop je isolatiemateriaal tussen het houten frame. Vervolgens kun je de gipsplaten weer terug monteren. Dit kan een flinke klus zijn, maar is wel het meest ruimtebesparend. Dit type isolatie is zowel geschikt om warmte als geluid te isoleren tussen de ruimtes. Vind je dit teveel gedoe? Dan kun je ook het isolerende plaatmateriaal op de binnenmuren gebruiken. Je kunt het dan rechtstreeks op de wand plaatsen en netjes afwerken.
Wat doe je bij een vochtige muur?
Een vochtige muur isoleren kan veel problemen oplossen. Maar je moet er wel rekening mee houden dat je dit op een andere manier moet doen. Dit zijn praktische tips voor het isoleren van een vochtige muur:
- Houd afstand tussen de muur en het isolatiemateriaal (min. 1 cm).
- Gebruik een dampwerende folie tussen het isolatiemateriaal en de voorzetwand.
- Zorg voor extra goede ventilatie in de ruimte waar je de isolatie aanbrengt. Anders is de kans groot dat er schimmelvorming op andere plaatsen optreedt.
Het isoleren van een vochtige muur kan het vochtprobleem oplossen. Meestal wordt de vochtneerslag veroorzaakt door twee problemen: de muur laat vocht door (bijvoorbeeld bij regen) of er is sprake van een koudebrug. De muur koelt dan af waardoor vocht er snel tegenaan condenseert. Door de muur te isoleren heb je dit probleem niet meer en sluit je overtollig vocht buiten.
Isoleren doe je doorgaans met plaatmateriaal. Je kunt kiezen voor glaswol of steenwol, of je gaat voor isolatieplaten. Daarna werk je de muur af met houten wanden of met gipsplaten. Zo maak je de wand weer strak en is hij klaar om afgewerkt te worden.