Daken hebben een belangrijke functie: ze beschermen je woning. De dakconstructie is de constructie waarop de dakbedekking wordt geplaatst. Het is belangrijk dat de dakconstructie van goede kwaliteit is, om zo instortingsgevaar te voorkomen. Helaas gaat een dakconstructie niet eeuwig mee: door bijvoorbeeld vochtproblemen en ongedierte kan de constructie worden aangetast. In dit artikel lees je meer over het repareren van de dakconstructie en het bouwen van een compleet nieuw dak.
Dakconstructie repareren
Het repareren van een dakconstructie is een lastige klus. Toch is het soms nodig: door bijvoorbeeld lekkage kan de constructie beschadigd raken. Of je hebt last van ongedierte die de houten balken aantasten.
Afhankelijk van de ernst van het probleem wordt de dakconstructie gerepareerd. In de meeste gevallen wordt dit gecombineerd met een dakrenovatie. Tijdens een dakrenovatie wordt de complete dakbedekking verwijderd en vernieuwd. De constructie komt daardoor voor een groot deel bloot te liggen. Zo kan de dakdekker de schade goed bekijken. Beschadigde balken en andere onderdelen worden verwijderd en opnieuw geplaatst.
Nieuwe dakconstructie
Wanneer de complete dakconstructie vernieuwd moet worden of je hebt een nieuwbouwwoning, wordt er een nieuwe dakconstructie geplaatst. Dit biedt jou de mogelijkheid om eens goed te kijken naar het soort dak wat je eigenlijk wilt. Hier wordt de constructie namelijk opgebouwd. Je hebt keuze uit verschillende soorten daktypes. Al deze genoemde daktypes zijn eenvoudig te realiseren. Hieronder lees je er meer over.
Zadeldak
Een zadeldak is het meest populaire daktype. Deze traditionele, omgekeerde V-vorm zie je overal om je heen. Bij een zadeldak kunnen de twee hellende dak delen zowel symmetrisch als asymmetrisch zijn. Deze worden in een helling van 15 graden geplaatst. De constructie is geschikt voor de meeste woningen.
Schilddak
Een schilddak is ook een populair daktype. De vier hellende delen vormen als het ware een schild om de woning. Je ziet dit vaak op oudere gebouwen en op rechthoekige gebouwen.
Mansardedak
Bij een mansardedak wordt aan iedere kant van het dak een knik aan de bovenkant gemaakt: hierdoor ontstaan er vier dakvlakken met een rechthoekige vorm. Het voordeel van deze constructie is dat je veel ruimte op zolder overhoudt. Ook is het plaatsen van een dakkapel eenvoudig.
Lessenaarsdak
Dit type dak bestaat uit één hellend dak deel met een hellingshoek van maximaal 15 graden. Het wordt vaak toegepast op moderne woningen en geeft veel licht en ruimte in huis. Deze constructie is ook geschikt wanneer je een uitbouw gaat realiseren.
Groendak
Een groendak is een constructie waarbij de dakbedekking bestaat uit beplanting. Door het gewicht van deze beplanting moet in de meeste gevallen de constructie daarop aangepast worden. Een groendak geeft een unieke uitstraling en kan worden gerealiseerd in een hellingshoek tot maximaal 5 graden.
Bij de keuze voor dakbedekking moet er ook worden gekeken naar de draagkracht van je dak. We raden je het artikel draagkracht ven je dak berekenen aan om hier meer over te leren.