Toe aan een nieuwe wasmachine? Dan zijn er verschillende zaken die je in overweging moet nemen. Het aanbod van wasmachines is tegenwoordig zeer divers en de mogelijkheden lijken eindeloos te zijn. De meest veelbelovende programma’s met schitterende technologieën waarbij de was er soms zó droog uit dat drogen bijna niet meer nodig is. En kies je nou eigenlijk voor een voor- of een bovenlader wasmachine? En wat zijn precies de verschillen tussen beide?
Bovenlader: Hoe zit dat?
Het meest opvallende verschil tussen de voorlader en de bovenlader zit in de manier van het inladen van de was. Feitelijk zegt de naam het al: bij een voorlader kun je de was via de vulopening aan de voorzijde in de machine doen. Bij de bovenlader vul je de machine aan de bovenzijde. Mensen die moeite hebben met bukken, bijvoorbeeld door rugproblemen, kunnen beter uit de voeten met de bovenlader.
Heb je weinig ruimte voor de wasmachine? Dan kan een bovenlader de ideale oplossing zijn. Een bovenlader is namelijk relatief smal. Door de omvang van de machine is deze echter minder geschikt voor gezinnen, de trommels hebben namelijk niet een heel grote inhoud. Dergelijke wasmachines passen beter bij een een- of tweepersoonshuishouden. Ook kun je in tegenstelling tot de voorlader er geen droger op plaatsen. Heb je weinig ruimte en wil je wel een droger gebruiken, dan is de bovenlader niet een heel praktische oplossing. Wel is de bovenlader over het algemeen vaak een stuk geruislozer dan een voorlader. Echter, omdat een bovenlader minder populair is, is er qua verschillende modellen weinig keuze.
Voor- en nadelen van de voorlader
De voorlader is de meest verkochte soort wasmachine van deze twee. Dit betekent dat er ook een veel groter aanbod is van merken en modellen waar je uit kunt kiezen. Ook het aanbod duurzame opties is hierdoor groter. Denk hierbij eens aan de slimme wasmachine of wasmachines met een handig doseersysteem voor je wasmiddel. Daarnaast zijn voorladers met verschillende formaten trommels verkrijgbaar. Hierdoor past dit type wasmachine bij zowel een klein als een groot huishouden. Wanneer je de ruimte hebt, is het daarom praktischer om voor een voorlader te kiezen. Handig ook om je wasmiddel, wasmand of droger op te zetten en al met al bespaar je dan toch ruimte. Wel maken voorladers doorgaans bij het centrifugeren meer herrie dan de bovenlader, al worden de nieuwe modellen steeds geruislozer.