Het is beter voor het milieu én jouw portemonnee om zuiniger om te gaan met water. Er zijn verschillende manieren om jouw waterverbruik in huis te verminderen. Zo kun je bijvoorbeeld korter douchen en de kraan dichtdraaien als je aan het tandenpoetsen bent. Maar ook in het toilet kun je nog verrassend veel water besparen. Ben je benieuwd hoe je dit het beste kunt aanpakken? Lees dan snel verder.
Koop een toilet met spaarknop
Wanneer je op zoek bent naar een nieuwe wc, raden we aan om te kiezen voor een waterbesparend toilet met een spaarknop. Het toilet is voorzien van een spoelsysteem met een zogenaamde keuzeknop. Een toilet van Grohe is hier een perfect voorbeeld van! Bij een traditioneel toilet wordt er ongeveer 9 tot maar liefst 12 liter water verbruikt bij het doorspoelen. Bij een waterbesparend toilet met een keuzeknop is dit slechts 3 of 6 liter water. Je kunt zelf bepalen of je de grote of kleine ‘flush’ gebruikt. Het is een hele eenvoudige manier om flink wat water te besparen.
Maak gebruik van een spoelonderbreker
Je bespaart nog meer water door gebruik te maken van de spoelonderbreker. Met één druk op de knop stopt het toilet met doorspoelen. Soms is 3 liter water namelijk al meer dan voldoende. In dat geval is het slim om de waterstroom te onderbreken.
Oude stortbak? Laat er minder water in lopen
Heb je een oud toilet met een grote stortbak? Dan gaat er vaak veel water verloren. Deze bak zal zich altijd helemaal vullen. Gemiddeld wordt er zo’n 10 liter water opgeslagen in de stortbak voordat je het toilet doorspoelt. Om water te besparen, is het beter om de inhoud van de stortbak te verkleinen. Dit doe je simpelweg door een voorwerp (zoals een gevulde plastic fles) in de bak te leggen. Hoe groter het voorwerp, hoe minder water er wordt opgevangen en hoe minder er wordt verbruikt. Een andere optie is om de grote stortbak te vervangen door een kleinere variant. Nóg beter is om het oude toilet helemaal te vervangen door een nieuw, waterbesparend toilet met een keuzeknop.
Controleer het toilet op lekkage
Vergeet niet om het toilet af en toe te controleren op lekkage. Vooral bij een inbouwreservoir zal dit niet direct zichtbaar zijn van een afstandje. Een goede tip is om iedere keer bij het schoonmaken even te checken op lekkage rondom de toiletpot, stortbak of het reservoir.
Kies voor een fonteinkraan in plaats van een mengkraan
Een fonteinkraan geeft alleen koud water. Het voordeel van dit kraantje is dat mensen het water niet langer laten stromen om te wachten op de ideale temperatuur. Door het koude water was je alleen gauw je handen en draai je de kraan weer zo snel mogelijk dicht.
Overweeg om een grijswatersysteem te installeren
Wil je het nog beter aanpakken? Kijk dan eens naar de mogelijkheden van een grijswatersysteem. Dit systeem vangt grijs water op van de douche, het bad en de wastafels en slaat het vervolgens op in een tank. Dit licht vervuilde water kun je bijvoorbeeld gebruiken om het toilet door te spoelen.