Wintergroen = in de winter blad(be)houdend.
In de winter gaat de tuin ‘in rust’, de meeste planten, struiken en bomen zijn kaal of ‘verdwenen’. De tuin geeft een ander beeld wat vaak als KAAL word ervaren.
Er zijn echter genoeg planten en struiken die de moeite waard zijn en de tuin beeld geven.
De Helleborus (kerstroos) is hier een mooi voorbeeld van, dit is Helleborus argutifolius.
Top 3 in planten: 1 Helleborus soorten = kerstroos / nieskruid
2 Pachysandra = een bodembedekker
3 Bergenia = schoenlappersplant
Stuiken, die -meestal- groter zijn en dus meer volume in het beeld geven bereiken sneller effect met hun blad en beeld in de winter.
Met rijp, sneeuw en zelfs met regen (glanzend) hebben deze heesters toch een bijzondere waarde in de tuin. Naast het visuele aspect van de struik zelf is het ook een plaats waar vogels op af komen om te rusten/ schuilen/ voedsel te zoek of op te eten, het brengt levendigheid in de tuin.
Top 5 van wintergroene struiken:
1 Hedera helix Arborescens = klimopstruik, niet alleen wintergroen ook leuke bloeiwijzen.
2 Nandina domestica, een ‘grasachtige’ heester met bloei (voorjaar) en bes.
3 Aucuba Rozannie, struik met rode bessen in de winter
4 Viburnum tinus (sneeuwbal-familie) heeft knoppen in de winter, bloeit vroeg.
5 Choisya ternata, struik met opvallend blad, bloeit wit -geurend- in het voorjaar.
Links, Aucuba Rozannie en rechts Nandina domestica.
Niet alleen wintergroene vaste planten en heesters maar ook wintergroene bomen geven in de winter beeld aan de tuin, hier moet echter wel plaats voor zijn, hangt dus van de grootte van de tuin af. Hier denk ik dan meer aan coniferen als den, spar of hulst, deze kunnen als stuik maar ook als boom groeien.
Zolang de vorst ‘niet in de grond’ zit, is het nog mogelijk om struiken (of planten – bomen) te planten in de tuin. Het is gemakkelijker nu om te zien wáár je een stuik wilt planten/ kwijt kunt, en te kunnen planten.
De planten of struiken die hier genoemd zijn kunnen goed in klei of eigenlijk alle grondsoorten. De Azalea/ Rhododendrons bijvoorbeeld houden van zure grond, zijn minder geschikt voor de kleigrond. Heide (wel wintergroen) is ook minder geschikt voor klei, zanderige grond is hiervoor beter geschikt. Als u twijfelt, vraag dit altijd na, een goede kweker / verkoper kan u hiermee helpen. Mocht u vragen hebben, mail gerust.
En een quote van ‘Bloempje’: Groen moet je Doen!