Je hoort er steeds vaker over: wonen in een tiny house. Steeds meer mensen kiezen ervoor om weg te gaan uit hun ruime huis of appartement in een druk gebied, om in een tiny house te gaan wonen. Ben je hier ook nieuwsgierig naar? Lees verder en ontdek of dit wel écht iets voor jou is!
Echt klein wonen
Wat is een tiny house? Er zijn veel verschillende tiny houses te vinden, maar in de basis komt het erop neer dat het gaat om een volwaardige woning met een grootte van 15 tot 50 m2. Dat betekent dus dat je écht klein gaat wonen in een tiny house. Natuurlijk worden tiny houses gemaakt met innovatieve indelingen, om alles uit de ruimte te kunnen halen. Maar bedenk goed of het iets voor jou is om jaar in, jaar uit in een kleine woning te wonen. Hoe belangrijk vind je bijvoorbeeld privacy in huis, het hebben van een plekje voor jezelf om je even af te zonderen van je partner of gezin? Hoeveel spullen heb je, die opgeborgen moeten worden? Dat zijn allemaal zaken die meespelen.
Leven in de natuur en rust met een tiny house
Veel mensen kiezen met het wonen in een tiny house voor wonen in de rust, soms in de natuur. Je neemt namelijk afstand van wonen in een dichtbevolkt gebied, zoals in de stad – tiny houses staan vaak op een afgelegen plek. Soms wel in een groep met meerdere tiny houses bij elkaar, maar dat hoeft niet het geval te zijn. Dit moet je wel liggen: wonen in de rust. Zo ligt bijvoorbeeld de supermarkt misschien niet meer om de hoek, net als de bus die voor de deur stopt. Een belangrijk punt bij een verhuizing naar een tiny house!
Levensstijl bij de tiny house movement
Daarbij komt ook de levensstijl om de hoek kijken, die aansluit op de tiny house movement. Veel mensen die in een tiny house gaan wonen, hechten belang aan minimalistisch en duurzaam leven en wonen, met zo min mogelijk uitstoot en energieverbruik. Als circulair leven je aanspreekt, pas je goed binnen de community. Niet alle tiny houses zijn aangesloten op het gas-, water-, riool- en energienetwerk, wat het mogelijk maakt om zelfvoorzienend te leven. Hier houden veel tiny house bewoners zich mee bezig. Zo verklein je je ecologische voetafdruk: een mooie en belangrijke gedachtegang.
Geld besparen met een tiny house
Wonen in een tiny house is relatief goedkoop: dat is natuurlijk ook een van de voordelen van een tiny house! Zo bespaar je alleen al op je energiekosten, aangezien je kleiner gaat wonen en dus minder hoeft te verbruiken. Zeker als je bewust bezig bent met zelfvoorzienend en zuinig leven, lopen je maandelijkse levensonderhoudskosten flink terug. En dan is er natuurlijk het huisje zelf. Hoeveel kost een tiny house? De prijzen lopen sterk uiteen: het is maar net welke wensen en eisen je hebt. Exclusief grond kost een tiny house tussen de 0 en 100.000 euro. Zeker als je zelf gaat bouwen met goedkoop of tweedehands materiaal hoef je relatief weinig geld uit te geven. De meeste zelfbouwers betalen tussen de 10.000 en 25.000 euro voor een tiny house. In Nederland koop je een kant-en-klaar tiny house gemiddeld voor zo’n 30.000 euro. Dat bedrag ligt natuurlijk veel lager dan het bedrag van een koophuis!
Voordelen tiny house: jouw huis naar smaak inrichten
Meer voordelen van een tiny house? We hadden het hierboven al over zelf bouwen: dat betekent dat je je huis helemaal naar jouw wensen kunt inrichten. Veel creatievelingen gaan de uitdaging aan om van hun tiny house echt iets unieks te maken. De precieze inrichting, de materialen, de kleuren en de voorzieningen: jij hebt het voor het zeggen. Zo kun je dus je kleine droomhuis bouwen!
Lees ook: 5 slimme tips voor het inrichten van je tiny house
In een tiny house wonen: veel zelf regelen
Een uitdaging van wonen in een tiny house? Je moet veel zelf regelen. Dat begint al bij de bouw van je huis, al is het ook een optie om een kant-en-klaar huisje te huren of kopen. Ook het regelen van een (vaste) standplaats is niet altijd even gemakkelijk: zo staan niet alle gemeenten hiervoor open. Soms moet je na een aantal maanden of jaren weer verhuizen. Verder vraagt een tiny huis om meer tijd en moeite wat betreft onderhoud en voorziening, denk aan het legen van je composttoilet of hout sprokkelen voor je kachel. Tiny houses kunnen vatbaarder zijn dan standaard huizen voor bijvoorbeeld lekkages, rot en ongedierte – ook iets om rekening mee te houden.
Je toekomstperspectief
Nog iets om bij stil te staan bij wonen in een tiny house: je toekomstperspectief! Als je bijvoorbeeld een gezin wilt stichten, is het belangrijk om te bedenken of dat past in een tiny house. Er zijn zeker gezinnen die dit doen, maar wees je ervan bewust dat je met meerdere mensen op een klein oppervlakte gaat wonen: niet iedereen wordt er gelukkig van. Geen probleem voor jou? Mooi, dan kunnen je plannen natuurlijk gewoon doorgaan!
Tip: probeer het eens uit!
Een tip om af te sluiten: als je er de ruimte voor hebt, is het een idee om wonen in een tiny house eens uit te proberen. Al is het maar voor een maand! Huur een tiny house en ervaar hoe het is om op deze manier te leven. Zeker als je momenteel in een groot huis woont, is het echt even schakelen. Maar wonen in een tiny house kan je ook zeker veel brengen: meer rust en financiële ruimte in je leven, een minder materialistische houding en een bewuster leven.
Meer inspiratie? 9x prachtige tiny houses