Jaarlijks vinden er maar liefst meer dan een half miljoen bezoeken aan de Spoedeisende Hulp plaats als gevolg van letsel. Meestal is het letsel ontstaan bij een ongeval. Bijvoorbeeld een privé-ongeval, verkeersongeval, arbeidsongeval of sportblessure. Vaak herstellen de mensen weer (eventueel met behulp van medische behandelingen), en houden ze er niets aan over. Maar soms is er wel blijvende fysieke schade. Blijvende invaliditeit kan grote gevolgen hebben voor iemands werk, dagelijkse leven en woonsituatie. Hieronder lees je meer over woningaanpassingen na letsel.
Wie is verantwoordelijk voor (de kosten van) een woningaanpassing?
Woningaanpassingen kunnen prijzig zijn. Maar gelukkig hoef je zelf niet alle kosten hiervan te betalen. Er kunnen verschillende partijen bijdragen of voorzien in de kosten van een woningaanpassing. In sommige gevallen kun je een beroep doen op voorzieningen vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) bij hun gemeente. Weer andere voorzieningen kunnen vallen onder zorgkosten die gedekt zijn door je zorgverzekering.
Is je letsel ontstaan door toedoen van iemand anders? Dan is de kans groot dat beide bovengenoemde partijen al snel wijzen naar de veroorzaker van je letsel. Hoewel we in Nederland lang niet zo’n sterke claimcultuur kennen als bijvoorbeeld de Verenigde Staten, neemt het aantal schadeclaims als gevolg van letsel toe. Schakel in een dergelijk geval altijd een letselschade advocaat in, bijvoorbeeld een letselschade advocaat uit Rotterdam of een letselschade advocaat uit Den Haag.
Voorbeelden van woningaanpassingen
Na een ongeval kan het nodig zijn je woning aan te passen, om hier zonder al te grote belemmeringen te kunnen blijven wonen. Bij woningaanpassingen kun je denken aan:
- Het verwijderen van drempels in en rond je woning;
- Het plaatsen van een traplift;
- Deurdoorgangen verbreden;
- Het installeren van elektrische deuropeners;
- Aanpassingen in je keuken, zoals de hoogte van het werkblad; of
- Aanpassingen in je badkamer, zoals het plaatsen van een badlift, douchestoel of toiletverhoger.
Een rechtvaardige en volledige schadevergoeding
Heb je letsel opgelopen, dan is het natuurlijk belangrijk al je aandacht te richten op mogelijk (deels) herstel. Daarnaast is er ook een psychisch proces gaande, met onder meer acceptatie van je fysieke beperking en nieuwe inrichting van je leven. Omdat je waarschijnlijk niet met geld bezig bent of alle kosten die je nu en in de toekomst zal maken, is het verstandig je door een specialist bij de te laten staan.
Was er iemand anders verantwoordelijk voor je letsel? Dan zal hij of zij de gevolgen hiervan moeten compenseren. Het gaat hierbij dus niet alleen om kosten of een vergoeding voor misgelopen inkomsten nu, maar ook voor in de toekomst. Om een volledige en rechtvaardige compensatie te krijgen is het goed om in dergelijke gevallen een letselschade advocaat in te schakelen. Zo weet je zeker dat je niet alleen een vergoeding ontvangt voor onder meer inkomsten die je nu en in de toekomst mist, maar onder meer ook voor duurdere toekomstige vakanties. Een letselschade specialist inventariseert daarnaast ook welke woningaanpassingen nodig zijn, zodat je fijn kunt blijven wonen in je eigen huis!