Eens in de zoveel tijd heeft jouw woonkamer een opfrisbeurt nodig. Je wilt graag weer een woonkamer die er modern, vrolijk, strak of juist warm en gezellig uitziet. Ga je de woonkamer verbouwen, dan komen hier best wat kosten bij kijken. Het opknappen van een woonkamer is vaak een dure aangelegenheid die soms lastig te financieren is met een gemiddeld inkomen. Hoe kun je de bekostiging van jouw renovatieproject slim aanpakken? Welke financieringsmogelijkheden zijn er? We hebben enkele mogelijkheden op een rij gezet om je te helpen bij het bekostigen van jouw woonkamerverbouwing.
Woonkamer verbouwen
De mogelijkheden zijn heel uitgebreid. Zo kun je kiezen voor het vervangen van het oude meubilair. Een nieuwe loungebank, een heerlijke frisse fauteuil en tv-meubel geven de woonkamer al een heel stijlvolle en totaal andere uitstraling. Je kunt ook denken aan een nieuwe vloer, eventueel met vloerverwarming, het schilderen van de muren. En misschien wil je wel nieuwe apparatuur aanschaffen, zoals een moderne led-tv of soundbar. En wat denk je van het woongemak met de Philips Hue? Verder kun je de gordijnen vervangen, de rolluiken moderniseren of de woonkamer uitbreiden met een serre of schuifpui.
Sparen
Een voordeligste optie om een verbouwing te financieren, is door er een tijd voor te sparen. Hiervoor moet je echter wel een goede dosis geduld hebben – of een heel goed inkomen. Naast sparen is het daarom verstandig om te kijken waar nog meer geld aan te verdienen is. Als je het meubilair wilt vervangen, kun je bijvoorbeeld de oude meubelen verkopen via het internet. Of je vakantiegeld opzij zetten om extra te sparen. Wie de discipline heeft en houdt kan op deze manier een behoorlijk bedrag voor een verbouwing bij elkaar krijgen. Kijk je daarbij ook naar op welke vaste lasten je kunt besparen? Dan kun je jaarlijks honderden euro’s sparen.
Lenen
Vanwege de lage rentetarieven van dit moment is geld lenen tegenwoordig een goede optie voor mensen die hun huis(kamer) willen verbouwen. Omdat er veel financiële aanbieders bestaan, kun je gunstige rentetarieven bedingen door de financiële dienstverleners online goed te vergelijken. Na het lenen wordt het geld gespreid terugbetaald, waardoor het bekostigen van de verbouwing van jouw woonkamer verspreid wordt over een langere periode. Voordelig is dat de rente van een lening fiscaal aftrekbaar is (behalve bij een doorlopend krediet). Zo kun je via de Belastingdienst rentegeld terugvragen voor onderhouds- en verbouwingswerkzaamheden als:
- Vervangingen van vloeren die vastzitten, zoals parket, betonvloeren, gietvloeren en plavuizen.
- Schilderwerk voor interieur en exterieur .
- Verbouwing van de woonkamer, keuken of badkamer.
- Verwijderen van schadelijke materialen als asbest.
Mocht je familieleden of vrienden hebben die genoeg geld hebben en dat renteloos willen uitlenen, dan is dat natuurlijk een aantrekkelijk alternatief voor een geldlening via een bank of kredietverstrekker. Zorg er in dat geval wel voor dat je altijd heel goede en duidelijke afspraken maakt over de terugbetaling.
Kies voor een bouwdepot
De verbouwingshypotheek bestaat nog steeds, maar is vaak niet voldoende voor het financieren van de verbouwing van een woonkamer. Vooral als je kiest voor een uitbouw of het vervangen van de vloer, is deze hypotheek ontoereikend. Gelukkig is er tegenwoordig een aantrekkelijk alternatief, namelijk het zogeheten bouwdepot. Dit bouwdepot is een extra voorraad geld die in de hypotheek, bij het afsluiten, is opgenomen voor verbouwingen waarvan de woning meer waard wordt. Een vereiste om een bouwdepot op te nemen in de hypotheeksom, is het overleggen van een actueel taxatierapport. Nadelig aan financiering via een bouwdepot is dat alleen verbouwingskosten die het huis in waarde doen stijgen vergoed worden. Dus meubels en elektronica kun je via het aanvragen van een bouwdepot niet financieren.