Het is ideaal om een carport te hebben. Heb je geen garage, dan kun je je auto toch lekker droog parkeren en kun je spullen van en naar je auto brengen zonder nat te worden. Heb je wel een garage, dan nog kan een carport handig zijn. Tenslotte kun je je garage dan gebruiken voor allerlei andere doelen, zoals het opbergen van spullen of het maken van een hobby-ruimte. Een carport hoeft ook niet altijd heel duur te zijn, vooral niet als je hem zelf bouwt. En ja hoor, zelfs een beginnende klusser kan dat, want een carport is wel een grote, maar een relatief simpele constructie om te maken. Tuinmaximaal laat via een 7-stappenplan zien hoe je zelf een carport aan je huis kunt bouwen.
1. Waar komt de carport?
De carport komt meestal met één zijde tegen je huis, omdat de oprit meestal naast het huis ligt. Je kunt hem echter ook met één zijde tegen de garage bouwen, met één zijde vastmaken aan de garage en met één zijde aan het huis, of hem helemaal vrijstaand plaatsen. Deze tutorial om een carport te bouwen is bedoeld voor mensen die de carport met één zijde aan een bestaand gebouw plaatsen. Dit bespaart je flink wat kosten, omdat het te gebruiken materiaal wat minder zwaar hoeft te zijn.
2. Welke carport wil ik?
Er zijn grofweg twee opties voor het type carport dat je gaat bouwen: een carport met punt dak of met een plat dak. De carport met het platte dak is voor de meeste mensen een logische keuze, want die met een punt dak kost je 1) veel meer werk, 2) veel meer materiaal en 3) is flink wat ingewikkelder. Een voordeel is wel dat je in de punt een zoldertje zou kunnen maken voor extra opslag. Wij concentreren ons hier echter op een carport met een plat dak.
Verder moet je nadenken of je een open carport wilt, of dat je één of meer wanden dicht gaat maken. Hou er rekening mee dat dit invloed kan hebben op het nodig hebben van een vergunning! Een dichte wand kost wat meer hout, maar is aan de andere kant wel handig om dingen aan te hangen, tegen te plaatsen of droog te houden.
3. Schets en vergunningen
Heb je een idee in je hoofd van hoe jouw carport eruit komt te zien, dan maak je een grove schets. Daarna maak je hem specifieker en geef je erop aan welke materialen je wilt gebruiken. Een standaard carport heeft betonpoeren, houten palen, stevige dwarsbalken en daarop golfplaten of ander plaatmateriaal. De bouwtekening hoeft nu nog niet heel erg precies te zijn, hij is vooral bedoeld om te kijken of er een vergunning nodig is. Heb je een vergunning nodig, regel deze dan op tijd! Begin ook niet alvast met de bouw, want als de vergunning wordt geweigerd moet je alles weer afbreken.
4. Maak een nauwkeurige bouwtekening
Je neemt alle maten die je moet weten en begint aan de bouwtekening. Uiteraard bepaal je zelf de breedte en hoogte van je carport. Een handige tip: als je een carport met plat dak maakt, is het verstandig het dak iets schuin te laten aflopen, waarbij de hoogste kant aan het huis vast zit. Zo kan water weglopen, wat later problemen kan veroorzaken als het op het dak blijft staan.
5. Het begin van het bouwen
Allereerst meet je vanaf je huis waar de hoekpunten van je carport komen. Op deze punten graaf je een flink gat, waarna je er een betonpoer in laat zakken. Dit doe je bij een carport langer dan drie meter ook in het midden. De betonpoeren hebben aan de bovenkant een metalen houder, die ruim boven de grond moet zitten (minimaal 5 cm). Hierin plaats je de opstaande palen, die je met elkaar verbindt door een dragende balk.
6. Muurbalk en skelet
Plaats tegenover het gebouwde stuk frame de andere steunbalk aan je huis. Zorg ervoor dat deze iets hoger ligt dan de dragende steunbalk ertegenover, zodat je dak iets zal aflopen. Vervolgens verbind je de hoeken van het frame met stevige balken aan de balk die je aan het huis hebt gemonteerd. Zo heb je een grof skelet van je nieuwe carport.
7. Afbouwen
Tussen de buitenste balken leg je meer balken, die samen het dak zullen vormen. Leg om de 40-60 cm een balk, zodat de golfplaten niet zullen doorzakken. Dit raamwerk van balken wordt afgedekt met de golfplaten. Bevestig de golfplaten aan de balk die aan het huis is gemonteerd met behulp van dakleer of rubber, zodat er geen water op het onderliggende hout kan lekken. Vervolgens zet je de golfplaten met speciale plaatschroeven stevig vast aan het frame. In principe is je carport nu klaar, maar je kunt nog één of meer wanden afdichten met rabat-delen.
De carport is nu in principe klaar. Je kunt hem nog mooier maken met behulp van interessante decoraties, zo zijn schutting decoraties ook heel geschikt om je carport mee op te vrolijken. Ook kun je kiezen voor een mooie klimplant, die langzaam de palen van de carport zal gaan bedekken.
Dat ziet er een stuk makkelijker uit dan dat het klinkt. Bedankt voor dit artikel!