Het is niet zo moeilijk om zelf een terrasoverkapping te maken. De niet-zo-handige klusser kan uiteraard een kant en klare overkapping laten plaatsen of een bouwpakket bestellen. Het is echter een stuk goedkoper om zelf een terrasoverkapping te maken. Die kun je helemaal naar eigen wens ontwerpen en bouwen. Maar hoe doe je dat?
Meten is weten
Je begint met het bepalen van de plaats waar je je terrasoverkapping wilt maken. Wil je deze vastmaken aan het huis? Dit is de optie die het meest wordt gebruikt, maar je kunt de overkapping ook vrijstaand maken in de tuin. Weet je waar je de overkapping wilt hebben, dan begin met het maken van tekeningen en het berekenen hoeveel materialen je nodig hebt. Denk van tevoren na over de waterafvoer. Het is het meest praktisch om het dak schuin aflopend te maken, zodat water er gewoon vanaf loopt. Wil je het dak toch plat, zorg dan voor goede waterafvoer!
Het monteren van de gevelbalk
Weet je precies waar je je overkapping wilt maken, dan begin je met het monteren van de gevelbalk. Dit is in principe een dragende balk die je tegen de gevel monteert waar de overkapping tegenaan komt. Wil je een vrijstaande overkapping, dan sla je deze stap over. Hou bij het plaatsen van de gevelbalk rekening met de hoogte: als je een schuin aflopend dak maakt moet je op de juiste hoogte beginnen!
Betonpoeren
Meestal worden drie of vier palen naast elkaar geplaatst, waarvan twee op de hoeken van de overkapping. Graaf een gat op de plaats waar je elke paal wilt hebben van ongeveer 50x50x50 cm. Hierin leg je eerst een laagje zand om de bodem goed af te vlakken. Vervolgens plaats je een grote betontegel in het gat. Daarbovenop komen de betonpoeren te staan. Zorg ervoor dat de betonpoer iets boven de rand van het gat uit blijft steken. Vervolgens vul je het gat op tot ongeveer 10 cm onder de rand van het gat met een flinke laag snelcement, zodat de betonpoer absoluut niet meer van zijn plaats kan komen. Is het cement droog, dan kun je alles afdekken met bovengrond.
Balk en dakliggers
Het monteren van de palen is gemakkelijk op de poeren. Vervolgens plaats je over de breedte van het dak een balk die even zwaar is als de gevelbalk. Je verbindt deze niet alleen met een simpele schroef aan de palen, maar ook door middel van schoren of dwarsverbanden. Vervolgens kun je de dakliggers plaatsen, waarbij je één ligger per strekkende meter gebruikt. Begin met de twee buitenkanten en bereken dan de afstand tussen de liggers die je daartussen wilt plaatsen.
Het plaatsen van het dak
Je kunt kiezen voor allerlei daksoorten. Golfplaten, dakpan platen, doorschijnend polycarbonaat… Alles kan. Kies voor een daksoort die goed in je tuin past en die je ook langere tijd mooi blijft vinden. Golfplaten zijn relatief goedkoop, maar hebben niet zoveel esthetische waarde. Dakpan platen zijn wat duurder dan golfplaten, maar zijn wel mooier en geven meer sfeer in de tuin. Polycarbonaat laat licht door, wat vooral in de winter erg prettig kan zijn. Een houten dak kan bijzonder mooi zijn, maar als het niet goed wordt behandeld tegen de invloeden van weer en wind kan het gaan rotten.
Je kunt op sommige punten het werk vereenvoudigen door andere methodes toe te passen. Zo kun je de palen ook op je tegels plaatsen met behulp van paaldragers. Dit is echter een minder stevige methode en het maakt je overkapping gevoeliger voor wind en voor verzakkingen. Het gebruik van betonpoeren is misschien omslachtiger, maar geeft een veel beter resultaat op de langere termijn.
Mocht je nog meer klussen dan is het e-book Freds Bouwtekeningen met meer dan 10.000 bouwtekeningen wellicht iets voor jou!
Ik denk dat iedereen die geen twee linker handen heeft wel een terrasoverkapping kan maken, als je van te voren de afmetingen goed opneemt en niet al te gehaast te werk gaat is het niet zo heel moeilijk.
Wat leuk! Dit ga ik zelf ook een keer proberen. Dat scheelt erg veel kosten.
Heel leuk, heeft heel erg geholpen met het bouwen!