Laten we het hebben over compost! Niet zo’n sexy onderwerp maar het is wel super duurzaam. En dat is wel weer hip. Je kunt om de week jouw groene bak bij de straat zetten maar wist je dat er ook manieren zijn om zelf je compost te maken?
De ideale bemesting voor je tuin
Composteren zorgt voor de ideale bemesting van je tuin. En de belasting voor het milieu is minder omdat er geen dure (en uitlaatgassen veroorzakende) afvalverwerking hoeft plaats te vinden. Je kunt zo de afvalberg helpen te verminderen! Bovendien is het leuk om zelf iets te maken, zelfs als het iets is als compost. Deze voedingsbodem heeft een hele goede werking in je tuin. Je zult zien dat je planten en bloemen nog beter gaan groeien.
Composteren
Compost heet ook wel humus grond. Uiteindelijk blijft er weinig over van jouw planten- en groentenresten. De schimmels en bacteriën doen, met behulp van wormen, zelf hun werk. Tenminste, als ze genoeg zuurstof hebben. Wat overblijft is iets wat lijkt op aarde. Dit proces heet composteren. Hoewel wat overblijft, de compost dus, niet hetzelfde is als mest of potgrond, heeft het wel de eigenschappen van een natuurlijke bodemverbeteraar.
Open compostvat
Een compostvat kun je prima zelf maken. Ook vind je online handige bouwpakketten. Je hebt alleen maar een houten bak nodig waar zuurstof bij kan. De bak moet een behoorlijk formaat hebben, minstens een meter hoog, breed en lang.
Compostvat
Een handige manier om te composteren is met behulp van een (plastic) compostvat. Om het proces te helpen moet er zuurstof bij de etensresten kunnen. Zo’n vat heeft gaten en een speciale klep aan de onderkant. Hiermee kun je het compost eruit halen.
Voor de beste werking zet je jouw compostvat in de zon. Zet het vat niet op een terras of andere stenen ondergrond: het is namelijk belangrijk dat wormpjes, en ander klein bodemleven, erbij kunnen.
Composthoop
Als je een grote tuin hebt kun je ook een composthoop maken. Deze moet zo’n vijf bij vijf meter lang en breed zijn.
Denk ook na over beschutting. Je compost mag niet te nat worden. Maak de composthoop dus bij voorkeur onder een boom.
Je kunt trouwens niet zomaar alles op je composthoop of in je compostvat doen. Het is nodig om hier wat variatie in te brengen. Bij voorkeur wissel je droog en vochtig materiaal met elkaar af. Zorg ook voor wat stikstofrijke grondstoffen. Gras en tuinafval is hier geschikt voor.
Sommige dingen kun je beter niet op de hoop gooien, zoals gekookt eten, kattengrind en vlees of botten.
Mocht je het niet zo’n fijn idee vinden om rottende etensresten in je tuin te hebben, dan kun je ook alleen je tuinafval composteren.
En dan zijn er nog andere methoden om te composteren, bijvoorbeeld met een wormenbak of Bokashi.
Meer duurzame oplossing voor je tuin? Lees dan ook onze blog over de regenton.
Foto’s: Shutterstock