In en om het huis zitten heel wat sloten. Natuurlijk hebben je voor- en achterdeur goede sloten, maar ook je garagedeur, je tuinhuisje en sommige kozijnen hebben sloten. En binnenshuis heb je uiteraard sloten op de badkamer- en wc-deur, maar misschien ook op kasten en andere kamerdeuren. Zijn enkele van je sloten aan vervanging toe en wil je ze zelf vervangen? Hier moet je op letten.
1. Het vervangen van een gesloten slot
Wie weet wil jij het slot vervangen van een deur die nu op slot zit en waar je geen sleutel van hebt. Kijk dan eerst goed op het slot. Vaak staat er ergens een keurmerkje op weergegeven. Heeft het slot een goed keurmerk (SKG*** bijvoorbeeld)? Dan is een goede slotenmaker de enige die je kan helpen. Bij sloten zonder keurmerk of met een slecht keurmerk kun je wel zelf het slot vanaf de binnenzijde forceren en verwijderen. Daarvoor zijn filmpjes en handleidingen te vinden op internet.
2. Vervangen van een open slot
Een geopend slot is veel eenvoudiger te vervangen. De deur is open en dus kun je er van beide kanten goed bij. Je kunt dan beide panelen losmaken en de cilinder, als het een cilinderslot is, uit de deur schuiven en vervangen. Meestal zul je samen met de cilinder ook de beide dekplaten vervangen, maar dat hoeft niet perse. Als de maten juist zijn hoef je alleen maar de losse cilinder te vervangen.
3. Let op het keurmerk
Sloten worden vaak voorzien van een keurmerk. Dat keurmerk is ontstaan doordat er veel sloten op de markt waren die te eenvoudig open te breken waren. Zo is het bij oudere sloten voor inbrekers simpel om het slot uit te boren en de deur open te doen. Het bekendste keurmerk is SKG. Dit is een politiekeurmerk. Er zijn diverse gradaties. Tegenwoordig is het zo dat de som van de veiligheid van het kozijn en de veiligheid van het slot samen 5 sterren moeten hebben om veilig te zijn. Heb je een oud deurkozijn? Dan kan een inbreker waarschijnlijk ook zonder het slot te openen de deur losmaken. Kies dus voor een sponning die voorzien is van veiligheidsmaatregelen op niveau SKG** of SKG*** en een slot dat ook die waarde heeft.
4. Kun je zelf sloten plaatsen?
Ja, zelf sloten plaatsen is niet moeilijk. Maar toch is het raadzaam om de klus te laten doen door een slotenmaker als je er zelf geen verstand van hebt. Een simpele handleiding laat je wel het slot installeren, maar je weet niet zeker of je het allemaal goed doet. Een goed slot, zelfs al heeft het het hoogste keurmerk, is eenvoudig te openen als het niet goed is gemonteerd. Let hier dus altijd op als je sloten koopt. En heb je zelf geen ervaring, laat het vervangen van je sloten dan over aan een professional.
Sloten vervangen is niet eens zo moeilijk. Maar sloten zijn wel erg belangrijk van inbraakpreventie: ze houden ongewenste indringers letterlijk buiten de deur. En dus is het verstandig om van tevoren goed na te denken als je je sloten wilt vervangen. En twijfel je of je dit zelf kunt, haal er dan een professional bij om je sloten netjes en kundig te vervangen.