Heel veel klussen in en rond het huis kun je zelf doen. Ben je handig, dan kun je zelfs verbouwingen zelf aanpakken. Maar ook als je wat minder handig bent kun je veel dingen doen. Zo kan vrijwel iedereen wel zelf een muur schilderen, een plafond witten of een laminaatvloer leggen. Toch gaan er vaak dingen mis bij thuis klussen. Wil jij zelf gaan klussen in huis? Lees dan deze 7 praktische klustips!
1. Zorg voor goede apparaten
Je hebt vaak apparaten nodig bij het klussen. Bijvoorbeeld een schuurmachine, als je wilt gaan schilderen, of een decoupeerzaag als je hout op maat wilt maken. Moet je nog apparaten aanschaffen, let dan goed op de kwaliteit ervan. Zo is een Makita decoupeerzaag wel iets prijziger dan een huismerk, maar dat verdient hij snel weer terug in gebruiksgemak, efficiëntie en veiligheid.
2. Haal alle benodigdheden in huis
Er is weinig vervelender dan dat je voortdurend heen en weer moet naar de bouwmarkt. Zorg daarom van tevoren dat je alles hebt wat je nodig hebt. Zoek een lijstje op met benodigdheden voor jouw klus en haal de spullen in de bouwmarkt of bestel ze online. Bij het Gereedschapcentrum vind je alles wat je nodig hebt voor elke klus. Denk niet alleen aan apparaten, maar vooral aan al die andere kleine dingetjes die er nog bij komen, zoals afdekfolie, verftape etc.
3. Lees je in
Zoek van tevoren een praktische kluswijzer die je vertelt wat je moet doen. Zo voorkom je domme fouten en kun je meteen goed van start gaan. Zelfs als je een klus wel vaker hebt gedaan, kan een kluswijzer handig zijn. Misschien ontdek je nog nieuwe dingen die het klussen makkelijker maken! En als je de klus die je wilt doen nog nooit eerder hebt gedaan, is het sowieso een must.
4. Denk om de veiligheid
Jaarlijks belanden heel veel mensen in het ziekenhuis doordat het misgaat tijdens het klussen. Er zijn mensen die daarom vinden dat je eigenlijk niet zelf zou moeten gaan klussen. Dat is natuurlijk wat verregaand; maar het is wel verstandig om de veiligheid in acht te nemen. Denk dus om handschoenen, veiligheidsbril, werkschoenen etc. Zeker wanneer je zelf werkt met hout, bijvoorbeeld als je zelf houten meubels maakt, moet je zorgen voor een veiligheidsbril om je ogen te beschermen.
5. Vergunning nodig?
Voor kleine klussen heb je geen vergunning nodig. Maar voor grotere klussen wel. Wil je bijvoorbeeld een flinke boom uit de tuin halen? Of ga je een dakkapel maken of je huis uitbreiden? Dan is de kans groot dat je even bij de gemeente een vergunning moet aanvragen. Enneh… bij de gemeente duurt ‘even’ vaak best lang.
6. Klussen met elektra
Ga je klussen met elektra? Zoek dan eerst uit welke circuits op welke stop zitten. De indeling van stoppen is in sommige woningen niet logisch, dus controleer dit goed. Zorg altijd dat de groep waarop je werkt uitstaat, zodat je geen ongelukken veroorzaakt. Bij het klussen met elektra is het altijd verstandig om kinderen uit de buurt te houden.
7. Klussen met water
Wanneer je een klus doet aan een waterleiding, kraan of pomp, moet je de hoofdkraan dichtdraaien. Zorg van tevoren voor drinkwater en spoelwater, want iedereen wil gegarandeerd precies op dat moment water gebruiken. Zorg ervoor dat iedereen in het gezin op de hoogte is en bedenk alvast wat je doet wanneer de klus niet lukt. Bijvoorbeeld als je per ongeluk een leiding beschadigd. Kun je deze dan snel repareren, en zo niet, waar haal je dan water vandaan?
Zelf klussen is ontzettend leuk om te doen. Vooral als je goed voorbereid bent, zodat je niet voor vervelende verrassingen komt te staan. In elk geval zul je met deze 7 handige klustips de meeste fouten voorkomen. Zo kun je met een gerust hart gaan klussen en werk je snel, veilig en efficiënt.
Zorg er inderdaad voor dat je goed gereedschap en materiaal gebruikt tijdens het klussen. Zo is afdekzeil een must vind ik zelf. Daarnaast huur ik ook meestal een steiger, zodat ik veilig op hoge plekken aan het werk kan.