De boodschappen worden elk jaar duurder. Zeker nu ook de BTW omhoog is gegaan, merk je dat aan je boodschappengeld. Je budget moet telkens worden uitgebreid. Een vervelende kostenpost, die ook heel vaak terugkomt! Gelukkig kun je er best wat aan doen. Met deze 7 tips bespaar je geld op je boodschappen.
1. Koop droge producten in bulk
Droge producten bederven in principe alleen als ze vochtig worden. Heb jij ergens een droge voorraadkast? Dan kun je droge producten in bulk kopen. Koop bijvoorbeeld bij de toko een grote zak rijst van 10 of 15 kg. De rijst bederft niet en je kunt het maanden (of zelfs jaren) gebruiken. Veel goedkoper dan die losse kleine pakjes! Dat geldt ook voor:
- Droge granen, zoals ontbijtgranen
- Koffie, thee etc.
- Veel bakmaterialen, zoals bloem en suiker
- Mixen en pakjes en zakjes
- Rijst, macaroni etc.
- Schoonmaakproducten
- Cosmetica, shampoo, douchegel etc.
- Toiletpapier
2. Let op aanbiedingen in digitale folders
Aanbiedingen zijn altijd handig om in de gaten te houden. Check bijvoorbeeld elke week de folders van de winkels waar je regelmatig komt. De folders kunnen je veel geld besparen, omdat je precies weet waar je op welk moment de beste aankopen kunt doen. Denk ook aan de mogelijkheid om producten in te vriezen. Dat kan bijvoorbeeld heel goed met vlees, zodat je daar flink op kunt besparen als je in de aanbieding wat meer koopt. De nieuwe Lidl folder en de Plus folder kun je ook online vinden, naast nog meer folders van winkels en supermarkten. Door de folders online te bekijken bespaar je jezelf een hoop oud papier. Bovendien is het een stuk ecologischer en beter voor het milieu!
3. Haal geen boodschappen als je honger hebt
Als je honger hebt, koop je veel impulsiever je boodschappen dan wanneer je net gegeten hebt. Doe de boodschappen op een moment dat je rustig de tijd hebt en je geen honger hebt. Daardoor kun je je beter richten op wat je nodig hebt en zeg je makkelijker ‘nee’ tegen allerlei lekkere verleidingen.
4. Vergelijk producten met elkaar
Van vrijwel alle producten vind je heel veel verschillende merken die hetzelfde product hebben. Van de meeste zul je automatisch de verpakking grijpen die het dichtst bij je is of van een merk dat je herkent. Maar dat is gewoon een marketing-truc! Door de producten slim neer te zetten, zorgen ze ervoor dat je eigenlijk automatisch het duurste pakt. Dus: vergelijk de producten altijd met elkaar. Kijk daarbij niet naar de gewone prijs, maar naar de prijs per kg. Bij de meeste producten moet de winkel dat er verplicht bij zetten. Soms zijn producten van A-merken wel 2x of 3x zo duur als van de B-merken. Terwijl er qua kwaliteit tegenwoordig maar heel weinig verschil meer in zit.
5. A-merk of B-merk?
Misschien verwacht je dat we meteen stellen dat je alleen nog maar B-merken moet kopen. Maar dat doen we niet! Voor sommige dingen maakt het namelijk wel uit welk merk je kiest. Je proeft het verschil. Voor andere dingen maakt het niet uit. Kijk dus per product of het je wel of niet uitmaakt. Dingen die wel uitmaken zijn bijvoorbeeld cola, pindakaas en brood. Dingen waarbij het niet uitmaakt zijn melk, boter en ontbijtgranen. Het loont echt de moeite om eens rustig door de winkel te lopen en te kijken welke A-merken je wel belangrijk vindt en welke niet. Je zult merken dat je in veel gevallen ook prima voor het B-merk kunt gaan en daardoor veel zult besparen.
6. Producten invriezen
Met name vlees kan prima ingevroren worden. Een groot voordeel is dat je het daardoor lang kunt bewaren. Je kunt dus wachten op een voordelige aanbieding en dan meteen wat meer inslaan. Dat is waarschijnlijk niet nodig van dingen die altijd al goedkoop zijn. Maar van andere dingen is het wel slim, zoals duurder vlees (denk aan entrecote of biefstuk).
7. Zijn diepvriesproducten vers?
Als jij verse spinazie koopt, is die al minimaal 4 dagen oud. Hoe zit dat eigenlijk met diepvriesspinazie? Het interessante is dat de diepvries versie waarschijnlijk verser is, omdat deze meteen na het oogsten wordt ingevroren. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor ingevroren vis, ingevroren kip en meer van dergelijke producten. De ingevroren versie wordt niet meer vers genoemd, maar is in feite vaak verser dan de ‘verse’ producten in de winkel. Ze zijn vaak ook een stuk goedkoper! Het loont dus echt om te kijken of je diepvriesproducten kunt kopen in plaats van verse producten. Met name vis en kipfilet zijn dan veel goedkoper.
Besparen op je boodschappen, wie wil dat nou niet? Het is eenvoudiger dan je denkt. Soms moet je gewoon alleen letten op andere dingen, zoals de prijs per kg. Door ook eens rustig te kijken naar dezelfde producten van verschillende merken, ontdek je al snel waar je mee kunt besparen. Folders met aanbiedingen kunnen je ook enorm helpen om je maandlasten flink omlaag te halen. En zo houd jij weer geld over voor andere leuke dingen!