Ben jij van plan om je eigen thuisstudio te bouwen, maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen? Gelukkig zijn wij hier voor je met deze handige checklist. Zo weet jij wat je nodig hebt en waar je op moet letten om een thuisstudio te bouwen. Voor het bouwen van je eigen thuisstudio kijken we naar de volgende punten:
1. Ruimte
2. Computer
3. Audio-interface
4. Studiomonitors
5. Microfoons
6. Hoofdtelefoon + hoofdtelefoonversterker
7. Kabels, statieven en hardware
8. Kamerbehandeling
De ideale ruimte voor jouw thuisstudio
Het is belangrijk om op voorhand te weten hoe je van plan bent om jouw thuisstudio te gebruiken. Ben je van plan om een volledige band uit te nodigen? Zoek dan een ruimte dat groot genoeg is voor een band en apparatuur zoals een garage of een zolder. Als je slechts met één of twee mensen tegelijk de studio in gaat, volstaat een gewone logeerkamer of slaapkamer.
Welke computer heb je nodig?
Niets verpest de sfeer meer dan een trage en haperende computer. Daarom raden we je aan om te investeren in een krachtige computer met een 64-bit-besturingsprogramma. Het is belangrijk dat de computer verschillende beats, plug-ins en nog meer aan kan zonder te haperen. Koop daarom de beste computer binnen jouw budget. Dit is een onderdeel van jouw thuisstudio waar je niet op wilt besparen.
In het begin zal je nog niet zoveel geheugen nodig hebben, maar naarmate je meer bestanden hebt, zul je ook meer opslagruimte nodig hebben voor je thuisstudio. Begin daarom met 1 TB interne hardeschijfruimte en voeg later meer externe schijven toe. Voor de beste prestaties gebruik je een SSD als primaire schijf, met een HDD voor jouw secundaire opslag.
DAW/Audio-interface
DAW (Digital Audio Workstation) is de software die wordt toegepast om muziek op te nemen, te bewerken en te mixen op jouw computer. De Audio-interface is de hardware die wordt gebruikt om je computer met de rest van je apparatuur te verbinden. Voor jouw thuisstudio raden wij de NAD streamers aan.
Studiomonitors
Studiomonitors zijn ontworpen om sonisch vlak of neutraal te zijn, wat betekent dat er geen frequenties kunstmatig worden versterkt of afgezwakt. Vergeleken met gewone luidsprekers zorgen ze ervoor dat jouw muziek zo goed mogelijk wordt vertaald. Studiomonitors kunnen erg prijzig zijn, maar er zijn genoeg betaalbare opties, ook voor beginners. Wij adviseren de Dali Subwoofers.
Hoeveel microfoons heb ik nodig?
Uiteindelijk heb je tot wel tientallen verschillende microfoons nodig voor verschillende doeleinden. Voor nu, tijdens het bouwen van jouw eigen thuisstudio, heb je er maar 1 of 2 nodig om te beginnen.
Hoeveel hoofdtelefoons heb ik nodig voor mijn thuisstudio?
Ondertussen ben je al behoorlijk ver gekomen met het bouwen van jouw eigen thuisstudio. Wanneer je net begint, ben je het grootste deel van de tijd alleen bezig met opnemen. Daarom heb je in het begin eigenlijk maar 1 hoofdtelefoon nodig.
Kabels en statieven
Wanneer je een eigen thuisstudio bouwt, koop dan meteen een popfilter voor jouw microfoons en een microfoonstandaard. Wij raden je aan om te investeren in een goed, stevig microfoonstatief. Als deze omvalt, zijn jouw kosten veel hoger dan wanneer je een paar euro’s extra investeert. Tot slot heb je ook instrument- en microfoonkabels nodig. Zo bouw je een thuisstudio met de juiste kabels en statieven.
Geluidsabsorberende thuisstudio
Gebruik voor jouw thuisstudio absorberende materialen voor hoge en lage frequenties om een ruimte op een evenwichtige manier “dempend” te maken. Jouw grootste vijand in de studio is immers het geluid dat weerkaatst tegen muren en andere oppervlakken. Om dit tegen te gaan, kun je panelen van geluidsabsorberende materialen, zoals schuimpanelen, steenwol of glaswol plaatsen om de weerkaatsing van het geluid te minimaliseren.