Zonnepanelen een doorn in het oog? Niet met zonnedakpannen, ook wel zonnepannen of zonneceldakpannen genoemd. Dit zijn dakpannen waarin zonneceltechnologie is ingebouwd. In plaats van een blauw vlak op je dak, vallen zonnedakpannen bijna niet op. Maar waar let je op bij zonnepannen? Lees hieronder zes aandachtspunten bij zonnepannen.
1. Zonnepannen kosten
De prijs voor zonnepannen ligt hoger dan gewone zonnepanelen. Gewone panelen kosten rond de 5.000 euro, waar zonnepannen rond de 7.500 euro kosten. Zonnepannen zijn dus ongeveer 50 procent duurder. Dit komt omdat de productie van zonnepannen duurder is dan die van zonnepanelen.
Zonnepannen financieren
We kunnen het ons voorstellen dat je dit bedrag niet zomaar hebt liggen. Er zijn verschillende manieren om zonnepannen te financieren:
- Groenlening
- Hypotheek
- Persoonlijke lening
Een groenlening is bedoeld om je woning te voorzien van duurzame maatregelen en biedt een aantrekkelijke rente. Zonnepannen vallen daaronder. Er gelden echter strengere voorwaarden voor deze lening. Bovendien mag je maar 75 procent van het geleende bedrag gebruiken voor de zonnepannen. De overige 25 procent moet worden gebruikt voor andere energiebesparende maatregelen.
Zonnepannen financieren met je hypotheek is voordelig, maar kan vaak alleen met overwaarde op je woning.
Een laatste optie is de persoonlijke lening. Omdat je de lening gebruikt voor het verbeteren van je woning, is de rente aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Ook deze optie is dus voordelig. Om de lening nog voordeliger te houden kun je geld lenen vergelijken. Wij raden je aan rentes en voorwaarden te vergelijken uit het grootste aanbod leningen op Geld.nl.
2. Rendement van zonnedakpannen
Het geld wat je investeert in de zonnedakpannen verdien je uiteindelijk terug. Omdat de prijs hoger ligt dan bij normale panelen, is de terugverdientijd ongeveer een kwart langer. Maar omdat zonnedakpannen ook gelijk dakpannen zijn, is het een duurzame twee-in-één investering.
3. Welke oppervlakte heb ik nodig voor zonneceldakpannen?
Zonneceldakpannen hebben minder capaciteit dan normale panelen, omdat niet de hele dakpan kan worden bedekt met zonnecellen. Hierdoor moeten de zonneceldakpannen een groter oppervlak in beslag nemen om dezelfde hoeveel energie op te wekken. Je hebt ongeveer 25 procent meer dakoppervlakte nodig voor zonneceldakpannen.
4. Zonnedakpan soorten
Er zijn twee soorten zonnedakpannen: de kristallijne zonnedakpan en de dunne film zonnedakpan. De dunne film zonnedakpan heeft een lager vermogen dan de kristallijne zonnedakpan, maar oogt mooier door de zwarte kleur.
Bovendien zijn zonnedakpannen er in verschillende maten. Je hebt er van één dakpan groot, maar ook bredere van ongeveer vier dakpannen groot.
Benieuwd of je een vergunning nodig hebt voor je zonnedakpannen? Doe dan de check op Omgevingsloket.
5. Welke omvormer heb ik nodig voor zonnedakpannen?
Je hebt een omvormer nodig om de stroom die de zonnedakpannen leveren bruikbaar te maken. Zonnedakpannen gebruiken dezelfde omvormer als normale panelen. Heb je al zonnepanelen en wil je uitbreiden met zonnedakpannen? Dan hoef je dus geen nieuwe omvormer aan te schaffen.
6. De risico’s van zonnepannen
Twee minpuntjes aan de zonnepannen: het duurt langer om ze te leggen dan normale panelen en, net als bij normale dakpannen, is er kans op lekkage. Gelukkig heb je twintig tot 30 jaar garantie.
Dit zijn dus de punten waarop je moet letten bij zonnedakpannen. Ze zijn iets duurder en de terugverdientijd wat langer, maar ja, het oog wil ook wat!