Met een simpel peertje kun je allicht in het donker de weg vinden. Maar het oog wil natuurlijk ook wat. De juiste verlichting kan daarom net dat ene verschil maken, of je nu een boek wil lezen, energie wil besparen of een bepaalde sfeer in huis wil creëren. Met deze 5 tips zorg je voor het ideale licht, aangepast aan de leefruimte en je specifieke behoefte.
Laat ongewenste pottenkijkers niet meegluren terwijl je het internet afspeurt naar de leukste woonideeën. Cybercriminelen liggen overal op de loer en slaan toe zodra ze een makkelijk doelwit spotten. Voor je het weet, bezoek je een verdachte website en installeer je malware op je computer of telefoon. Gelukkig hoef je geen IT-expert te zijn om jezelf te vrijwaren van deze risico’s. Met een paar klikken schakel je een beveiligde verbinding in, zodat je zorgeloos kunt surfen op het internet.
Een VPN is zo’n beveiligde verbinding. Het zorgt voor codering van het gegevensverkeer en schermt je IP-adres af. Ook stelt het je in staat om regionale blokkades te omzeilen, waardoor je overal ter wereld alle (veilige) websites kunt bezoeken. Je kunt een VPN gratis installeren, maar voor de prijs van twee koppen koffie heb je een VPN die jouw digitale veiligheid en privacy uiterst serieus neemt. Je kunt de app vervolgens wel gratis downloaden, waarmee je snel en makkelijk de beveiligde verbinding inschakelt.
Blikvanger
Zorg voor een centraal lichtpunt in iedere kamer. In een grote ruimte kan een kroonluchter schitterend staan. In kleinere ruimtes kies je beter voor een mooie vloerlamp. Omdat deze blikvangers deel uitmaken van je interieur, stem je deze af op de rest van de inrichting. Vul het centrale lichtpunt aan met minimaal twee andere lichtbronnen in iedere kamer.
Hou voldoende afstand
Voorkom dat je de lamp te hoog of te laag ophangt. Hou dan ook goed in het achterhoofd hoe hoog je plafond is wanneer je op zoek bent naar een hanglamp. Als je plafond 2,5 m hoog is, dan hang je de onderkant van de lamp het best 30 tot 50 cm lager. Wil je de lamp boven de eettafel hangen? Laat dan zo’n 70 tot 85 cm ruimte tussen het tafeloppervlak en de onderkant van de lamp.
Wees creatief met kabels
Pas je inrichting niet aan aan de aanwezige aansluitpunten, maar andersom. Je hoeft je eettafel niet te verschuiven om de lamp er precies boven te kunnen hangen. Het is ook gewoon mogelijk om de kabels door te trekken. Onttrek de kabels aan het zicht door ze in dezelfde kleur van het plafond te verven. Of integreer ze in je interieur om een industriële look te creëren. Aansluitpunten die je niet gebruikt, dek je af. In de bouwmarkt kun je voor weinig geld een afdekkapje kopen.
Gebruik dimmers
Lampen aan of lampen uit. Je hoeft niet altijd te kiezen voor één van de twee, want een tussenweg is heel goed mogelijk. Het is ook een effectieve manier om op elk moment van de dag de lichtintensiteit aan te passen aan de gewenste sfeer. Denk bijvoorbeeld ook aan de verlichting op de kinderkamer. Met dimbare verlichting verander je het centrale lichtpunt eenvoudig in een nachtlamp. Bovendien kun je veel geld besparen op je energierekening als je je lampen niet steeds op dezelfde sterkte laat branden. Voor dimbare verlichting heb je wel de juiste lampen en schakelaars nodig. Een alternatief is slimme verlichting. Dit zijn speciale lampen die in principe in elk armatuur passen. Via een app op je telefoon of spraakherkenning kun je dan zelf de lichtsterkte naar believen aanpassen.
Creëer sfeer
Speel met de richting van je verlichting. Veel lampen hangen boven je hoofd en schijnen naar beneden. Wissel de lichtrichting af door ook te kiezen voor lampen die naar boven schijnen en/of tegen de muur. Vaak geeft dit een rustiger en warmer effect. Heb je foto’s of schilderijen aan de muur hangen? Zet ze dan in de spotlights. Denk ook aan het wattage en de kleur van het licht. Het maakt nogal verschil uit of je kiest voor een hoog wattage, een heldere of een matte lamp. Wees daarbij niet bang om met gekleurd licht te experimenteren.