Je vindt niet veel tips om je katten in de tuin te houden. De meeste tips zijn juist bedoeld om de katten van iemand anders úit je tuin te houden. Toch is het als katteneigenaar fijn om je katten in de tuin te houden. Hier vind je alles wat je wilt weten over je katten in de tuin houden.
De keuze: katten binnen houden, vrij laten of in de tuin houden?
Katten eigenaren hebben eigenlijk drie opties als ze een kat aanschaffen:
- De kat binnen houden. Het is voor katten op zich meestal geen probleem als ze alleen binnen wonen. Hiermee kun je je kat beschermen tegen alle gevaren van de buitenwereld. Maar binnenkatten hebben wel een wat beperkter leven dan katten die ook naar buiten mogen. Daarnaast hebben ze meer uitdaging en gezelschap nodig om gelukkig te zijn.
- De kat helemaal vrij laten. Veel mensen doen dit door bijvoorbeeld een kattenluik te installeren. De kat kan zelf bepalen wanneer hij weggaat en terugkomt. Dit is voor de kat fijner en natuurlijker, maar het is ook gevaarlijker. Katten die vrij mogen rondlopen worden sneller aangereden, kunnen gaan vechten en ze kunnen ook gestolen worden of weglopen.
- De kat in eigen tuin houden. De kat kan dan wel naar buiten, maar alleen in de eigen (achter)tuin. Zo heeft de kat wel wat meer vrijheid dan de binnenkat, maar loopt hij toch geen gevaar. Je moet wel wat aanpassingen doen in de tuin om je kat in eigen tuin te houden. Je hebt dan tuinbeveiliging voor katten nodig.
Hier bespreken we de diverse mogelijkheden om je kat wel naar buiten te laten, maar toch in je eigen tuin te houden.
Van je tuin een kooi maken
De eerste methode om katten in je tuin te houden is ook de meest rigoureuze manier. Hierbij verander je de hele tuin in een grote kooi. Je spant, meestal op een hoogte van 3-3,5 meter, een net of gaas over de hele tuin. De zijkanten dicht je af met een schutting of ook met gaas. Zo ontstaat een hele grote kooi waar de katten niet uit kunnen. De tuin blijft ook via het huis toegankelijk voor mensen, dus je kunt zelf ook in je tuin gaan zitten bij de katten.
Voordeel: de tuin is echt 100% afgeschermd en de katten kunnen dus niet uit de tuin.
Nadeel: als je gebruikmaakt van de tuin zit je in een kooi, wat een opgesloten gevoel kan geven.
Deze materialen kun je gebruiken om van je tuin een kooi te maken:
Katten in een buitenren
Een tweede optie is een buitenren. Deze methode om je kat in eigen tuin te houden, is door een gedeelte van de tuin te reserveren voor je kat. Hoe houd ik mijn kat in de tuin? Door hem gewoon een eigen gedeelte van de tuin te geven voor zichzelf. Je maakt daarvoor een buitenren. Dit is meestal een kennel van gaas, waar je kat niet uit kan. De buitenren kan bescheiden van formaat zijn, maar als je een grote tuin hebt kun je ook een grote buitenren maken. Denk eraan dat de katten vanuit je huis in de ren moeten kunnen, bij voorkeur via een kattenluik of raam. Zelf moet je ook in de ren kunnen komen om er schoon te maken.
Voordeel: Houdt de rest van de tuin vrij voor jezelf, terwijl de kat toch naar buiten kan.
Nadeel: Niet iedereen vindt een ren mooi of praktisch. Het gedeelte van de tuin waar de ren is, wordt niet door jou gebruikt.
Dit zijn mooie kattenrennen (en kippenrennen die ook geschikt zijn voor katten):
Kat in de tuin houden met katrol
Misschien denk je bij een katrol aan een systeem om een touw aan te spannen. Dat is echter iets anders dan wat hier bedoeld wordt. Hier gaat het om speciale kattenrollen die bovenop een schutting of muur gemonteerd kunnen worden. Katten klimmen overal op en verdwijnen dus eenvoudig over de schutting. Wil jij je katten in de tuin houden en heb je een schutting? Dan kun je je kat in de tuin houden met een katrol.
Bovenop de schutting komt een rol te zitten. Deze rol gaat draaien zodra je kat erop probeert te klimmen. Het lukt de kat niet om op de schutting te komen en dus kan je kat ook niet ontsnappen. Op deze manier kunnen je katten gewoon naar buiten en kunnen ze toch niet zo eenvoudig uit je tuin komen. In veel gevallen zul je een kattenrol zelf moeten maken, want ze worden (nog) niet veel kant en klaar verkocht.
Voordeel: Het is relatief goedkoop en je kunt het eenvoudig zelf installeren. Het kost je ook geen ruimte in de tuin.
Nadeel: Niet alle katten laten zich tegenhouden door een katrol. Bovendien kunnen andere katten die per ongeluk in je tuin terechtkomen ook niet meer weg.
Katten in je tuin houden met je schutting
Er is nog een optie waarbij je je katten in de tuin houdt met je schutting. In dit geval maak je een systeem op je schutting dat naar binnen leunt. Je kat kan eenvoudig verticaal omhoog klimmen, maar als de helling nog verder naar binnen gaat zal de kat naar beneden vallen. Gebruik een hellingshoek van minimaal 45 graden en een lengte van minimaal 50 cm. Anders kan je kat waarschijnlijk nog steeds genoeg houvast vinden om op de schutting te klimmen. Je kunt ook gebruikmaken van gaas of draden om het katten onmogelijk te maken om je tuin te verlaten.
Voordeel: Het is mooi en handig en maakt gebruik van de zwaartekracht.
Nadeel: Als andere katten in je tuin komen, kunnen ze er ook niet meer uit. Bovendien wordt je schutting een stuk hoger.
Met deze schuine paalopstand kun je gaas schuin op je schutting monteren:
Onzichtbare omheining met Catfence
Catfence en Dogfence zijn eigenlijk hetzelfde. Het systeem bestaat uit een lang snoer, dan je rondom je tuin kunt spannen. Je kunt het snoer op de grond leggen, iets onder de grond ingraven of bijvoorbeeld geleiden langs je schuttingen. Het snoer wordt aangesloten op een kastje, waarvan je de stekker in het stopcontact doet. Vervolgens doe je je kat(ten) een speciale halsband aan. Blijft je kat netjes in de tuin, dan is er niets aan de hand. Maar komt je kat te dicht bij het snoer, dan geeft de halsband van de kat een elektrisch tikje. Het is geen harde tik – tenslotte wil je je kat niet elektrocuteren! Het tikje is vooral bedoeld om de kat even te laten schrikken. Katten zijn slim en ze ontdekken al heel snel op welke plekken ze een tikje kunnen verwachten. Daardoor zal je kat niet snel proberen over de grens heen te gaan en blijft hij netjes in je eigen tuin.
Voordeel: Het is een effectief en onzichtbaar systeem om je kat in de tuin te houden. Voor de meeste katten werkt het erg goed en die blijven al snel in de tuin zonder nog een tik nodig te hebben.
Nadeel: Niet iedereen vindt het katvriendelijk om gebruik te maken van dit systeem. Het werkt ook niet voor alle katten effectief. Sommige katten negeren de tik en andere katten ontdekken methodes om toch nog langs het snoer te glippen.
De bekendste catfence is die van PetSafe:
Je kat uitlaten
Er is nog een laatste optie die je kunt gebruiken om je kat in je tuin te houden. Dat is de kat uitlaten aan een tuigje. Je kunt de kat dan zelf uitlaten of je zet hem vast aan een touw in de tuin. Een kat uitlaten kan heel goed werken om hem een korte tijd buiten te hebben, maar werkt niet echt als permanente oplossing als je kat er echt behoefte aan heeft om naar buiten te gaan.
Voordeel: Het is de goedkoopste en simpelste oplossing.
Nadeel: Veel katten hebben al snel door hoe ze zich uit het tuigje kunnen wringen. Hoe goed het ook vastzit, een kattenlijf is zo gestroomlijnd dat een kat zich uit elk tuigje kan bevrijden.
Check deze mooie kattentuigjes:
Katten in de tuin houden is niet zo simpel als het lijkt. Honden kunnen niet klimmen en zijn dus gemakkelijk in de tuin te houden. Dat is anders voor katten, die juist allerlei acrobatische toeren uithalen. Vraag jij je af: hoe houd ik mijn kat in de tuin? Dan heb je nu een aantal tips voor de tuinbeveiliging voor katten. Je kunt bijvoorbeeld je kat in de tuin houden met een katrol, maar je kunt ook kiezen voor een extra afrastering of voor een complete kattenren.
Zo’n kooi of raster om je tuin… dat is niet echt fijn voor de buren. Die kijken op een soort gevangenis.
Je schutting mag maar 2 mtr zijn. Mag dit dan wel?
Ik zou het in ieder geval niet accepteren als mijn buren dit zouden maken
Ha Anna, in goed overleg met de buren is er wellicht veel mogelijk! Door netjes een gesprek aan te gaan en de situatie voor te leggen, kunnen de buren het misschien prima begrijpen. Anders is het inderdaad wel zaak om een andere oplossing te zoeken. Hopelijk lukt dit!