Beglazingskit is een onmisbaar materiaal voor het afdichten van glas in verschillende toepassingen. Of je nu een doe-het-zelver bent of een professional, het kiezen van de juiste beglazingskit is van cruciaal belang om ervoor te zorgen dat je project goed wordt afgedicht en duurzaam is. In deze blog ga je alle basics over beglazingskit lezen. Hierdoor kun jij, wanneer nodig, de juiste informatie opzoeken om een goede keuze te maken.
Wat is beglazingskit?
Beglazingskit is een speciaal samengesteld afdichtingsmateriaal dat vooral wordt gebruikt bij afdichtingen van glas in houten kozijnen. Daarnaast is beglazingskit ook toe te passen voor het afkitten van plinten, dilatatievoegen buiten en meer. Doordat de meeste beglazingskitten een hybride basis hebben, zijn deze vaak goed te overschilderen. Een hybride beglazingskit bevat polymeer. Polymeer is in tegenstelling tot siliconen erg goed te overschilderen. In de meeste gevallen is dit dan dus ook een gewenst kenmerk. Polymeer staat er wel om bekend iets draderiger te zijn. Kitten op basis van polymeer zijn dan ook minder makkelijk af te werken dan siliconenkit.
Kenmerken van een goede beglazingskit
Bij het selecteren van beglazingskit is het essentieel om op een aantal kenmerken te letten. Door rekening te houden met deze kenmerken kun je zelf bepalen wat jij belangrijk vindt voor jouw klus;
Elasticiteit
Een goede beglazingskit moet elastisch zijn om bewegingen en trillingen op te vangen zonder te scheuren of te breken.
Hechting
Het moet stevig hechten aan zowel glas als het kozijnmateriaal om een goede afdichting te waarborgen.
Weerbestendigheid
Beglazingskit moet bestand zijn tegen weersinvloeden, Uv-straling en temperatuurschommelingen zonder te verslechteren.
Overschilderbaarheid
Afhankelijk van je esthetische wensen, is het handig als de kit overschilderbaar is.
Duurzaamheid
Kies een beglazingskit die lang meegaat zonder te verouderen, krimpen of barsten.
Toepassingen en praktische tips
Beglazingskit wordt gebruikt voor diverse toepassingen, zoals het afdichten van ramen, deuren, plinten, dilatatie- en aansluitvoegen. Het correct aanbrengen van beglazingskit vereist geduld en aandacht voor detail. Hier zijn enkele praktische tips voor een succesvolle toepassing:
- Controleer de voegbreedte: Zorg ervoor dat de voeg minimaal 4 mm breed en 6 mm diep is voor optimale resultaten.
- Voorbereiding van de voeg: Verwijder oude kit, maak de voeg droog, schoon en vetvrij, en breng indien nodig tape aan om aangrenzende oppervlakken te beschermen.
- Kitspuit klaarmaken: Snijd de spuitmond op de juiste breedte af en bevestig deze aan de kitspuit.
- Kit aanbrengen: Breng de beglazingskit gelijkmatig aan in de voeg door constante druk uit te oefenen en de hele omtrek van het glas te kitten.
- Kit afstrijken: Gebruik afwerkzeep en speciaal kitgereedschap om de kit glad te strijken voor een professionele afwerking.
Stopverf of toch een kit gebruiken?
Klassieke stopverf is een stevig mengsel op basis van krijtpoeder en lijnolie of sojaolie. Dit mengsel wordt gebruikt voor het dichten van gaten en scheuren in houtwerk, evenals voor het plaatsen van ruiten in hun sponningen.
Het gebruik van klassieke stopverf heeft beperkingen omdat het moeite heeft met het opvangen van zettingen, uitzettingen en krimp in de bouwdelen, waardoor het voornamelijk geschikt is voor het plaatsen van kleine ruiten.
Klassieke stopverf droogt oxidatief, wat betekent dat het uithardt door blootstelling aan zuurstof. Daarom mag het pas worden overschilderd nadat het volledig is uitgehard. De uithardingstijd varieert afhankelijk van het type stopverf en wordt aangegeven door de fabrikant op de verpakking. Er zijn zowel sneldrogende als langzaam drogende varianten beschikbaar.
Een stopverfvervanger is eigenlijk gewoon een kit. Deze is speciaal ontwikkeld omdat deze betere eigenschappen heeft ten opzichte van traditionele stopverf. Een paar van die eigenschappen zijn:
- Huidvorming na 20-30 minuten
- Meerdere kleuren leverbaar
- Vaak flexibel
Conclusie
Beglazingskit is een onmisbaar materiaal voor het afdichten van glas in verschillende toepassingen. Door de juiste beglazingskit te kiezen en deze correct toe te passen, kun je ervoor zorgen dat je projecten niet alleen functioneel, maar ook duurzaam en aantrekkelijk zijn. Let op de kenmerken van een goede beglazingskit en volg de praktische tips voor een succesvolle toepassing. Zo ben je verzekerd van een perfecte afdichting die jarenlang meegaat.